Hyppää pääsisältöön

Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

Miten pidät huolta mielen hyvinvoinnista?
Miten pidät huolta mielen hyvinvoinnista? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle mielenterveys

Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista?

“Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia. Ne voivat vaikuttaa siihen, että geneettisesti alttiilla ihmisillä puhkeaa sairaus”, kertoo käyttäytymisgenetiikan professori Iiris Hovatta.

Stressi ja kuormittavat elämäntapahtumat lisäävät riskiä sairastua mielenterveyden häiriöön. Perinnöllinen alttius mielenterveyshäiriöissä ilmenee suvussa tai perheissä eri tavoin.

“Voi olla, että osalla on masennusta, jollakin skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Masennus- tai ahdistuneisuusgeeniä ei kuitenkaan ole olemassa”, kertoo Iiris Hovatta.

Se voi puhjeta jonkun vaikean elämäntilanteen jälkeen

Perinnöllinen alttius ei itsessään sairastuta ketään vaan siihen vaikuttaa myös ympäristö. Ahdistuneisuushäiriö tai masennus voi puhjeta myös myöhemmällä iällä.

“Se voi puhjeta jonkun vaikean elämäntilanteen jälkeen. Se voi olla avioero, puolison kuolema tai oma työttömyys”, sanoo Iiris Hovatta.

Yhteiskunnalle tulee halvemmaksi ehkäistä sairauden puhkeamista

Hovatan mukaan Suomessa ei riittävästi panosteta lasten hyvinvointiin. Ennaltaehkäisy on eettisestä, inhimillisestä ja taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna järkevää.

“Meillä on satsattu valtavasti myöhemmän iän sairastavuuteen, kun melkein kaikkien sairauksien juuret ovat lapsuudessa. Yhteiskunnalle tulee halvemmaksi ehkäistä sairauden puhkeamista, kun hoitaa siinä vaiheessa, kun henkilö on jo sairastunut”, sanoo Iiris Hovatta.

Tutkimusten mukaan masennus ja yleistynyt ahdistuneisuushäiriöt ovat yleistyneet.

“Me emme voi geeneille mitään, mutta useimpiin ympäristötekijöihin voimme vaikuttaa. Aivoille ja mielenterveydelle tekee hyvää liikkuminen, uni, terveellinen ruokavalio ja stressin välttäminen”, sanoo käyttäytymisgenetiikan professori Iiris Hovatta.

Onko sinulla kokemusta mielenterveydenhäiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 22.10. mennessä. Vastauksesi voi olla Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään mielenterveyttä ja ahdistuneisuushäiriötä torstaina 14.11. kello 12.10. Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Miten trauma on vaikuttanut sinuun tai läheiseesi? Kerro meille

  Onko sinulla kokemuksia traumasta?

  Onko sinulla kokemuksia traumasta? Millaisessa tilanteessa se syntyi? Miten trauma vaikuttaa tai on vaikuttanut sinuun tai elämääsi? Onko sinulla kokemuksia yli sukupolven periytyvistä traumoista? Miten ne ovat vaikuttaneet sinuun? Haitko ja saitko apua? Koitko avun hyödylliseksi? Kuka tahansa voi traumatisoitua.

 • Mitkä asiat vaikuttavat uneesi? Kerro meille

  Miten nukut?

  Millainen nukkuja olet? Millaiset asiat vaikuttavat uneesi? Mikä estää tai edistää laadukasta unta? Miten valvominen vaikuttaa sinuun? Teetkö vuorotyötä? Miten se vaikuttaa uneesi? Kärsitkö unettomuudesta tai unihäiriöistä? Millaista apua olet hakenut unihäiriöihin, unen laadun parantamiseen tai unettomuuteen? Onko siitä ollut apua?

 • Vuoden 2019 Varjo-Yrjö-tunnustuksen sai Jyrki Laiho

  Varjo-Yrjö on Yleisradion Jazzradion antama tunnustus.

  Yleisradion Jazzradion myöntämän Varjo-Yrjö 2019 -tunnustuksen sai porilainen, Validi Karkia -klubeja ja jazzkonsertteja kotikaupungissaan vuodesta 2011 lähtien järjestänyt Jyrki Laiho. Varjo-Yrjö 2019 -tunnustuksen saaja julkistettiin Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 1.11.2019.