Hyppää pääsisältöön

Saako köyhä katsoa Netflixiä tai omistaa lemmikin? Kysyimme, mitkä ovat perusasioita ja mitkä luksusta – näin te vastasitte

Nainen suutelee koiraa
Nainen suutelee koiraa Kuva: João Victor Xavier / Unsplash koira,nainen

Sekä julkisessa että yksityisessä keskustelussa törmää jatkuvasti kärkeviin näkemyksiin siitä, miten köyhän tulisi elää. Yle Oppiminen lähti selvittämään köyhyyteen liittyviä asenteita verkkokyselyllä, ja näkemyksiä riitti! Kyselyyn tuli lyhyessä ajassa yli 8000 vastausta.

Kyseessä ei ole tieteellinen tutkimus, joten siitä ei voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Yksittäisten vastaajien avoimet pohdinnat paljastavat kuitenkin asenteistamme sellaista, mikä usein jää näkymättömiin. On nimittäin yllättävän rajua joutua miettimään, suoko köyhälle lemmikkieläimen, auton tai silmälasit.

Yle Oppimisen verkkokysely sisälsi 31 arkisen asian listan sekä tiukan kysymyksen: ovatko nämä perusasioita vai luksusta, josta vähävaraisen tulisi luopua.

KUNTOSALIKORTTI
KUNTOSALIKORTTI

Kyselyn lähtöasetelma saikin osan vastaajista raivostumaan ja toteamaan, että hävettää, kun tällaista edes kysytään hyvinvointivaltiossa.

"Kysymyksenasettelu on lähtökohtaisesti nöyryyttävä, ylimielinen, kova ja kaukana ihmisarvoisesta. Mikä oikeus minulla on edes ottaa kantaa toisten asioihin?"

"Vallalla on se ettei köyhällä ole minkäännäköistä oikeutta ihmisarvoiseen elämään. Soisin köyhille oikeuden virkistäytymiseen ja rentoutumiseen."

SILMÄLASIT KOLMEN VUODEN VÄLEIN
SILMÄLASIT KOLMEN VUODEN VÄLEIN

Yksi vastaaja kertoi aistineensa usein ilmassa sadismia. "Että köyhä ansaitsee lähtökohtaisesti ulkopuolisen kontrollin, rangaistuksen, tilivelvollisuuden, velvollisuuden olla hyväksikäytettävissä."

Toista ääripäätä edusti sellaisen veronmaksajan näkökulma, joka ei halua elättää "laiskoja loisia".

"Jos ihminen elää tukien varassa, pitää tukien maksajilla olla oikeus päättää, mitä rahoilla saa."

"Ihmisen pitää luopua kaikesta, johon hänellä ei ole varaa. Yhteiskunnan tulee auttaa sen verran, että ihminen pärjää hengissä."

Kaikki on luksusta, mitä ilman ei kuole

Ihminen tarvitsee elääkseen muutakin kuin makaronia, muistutti eräs vastaaja. Hän kertoi pitkäaikaisen kituutuksen lamauttavan ja syövän aivokapasiteettia.

Toinen huomautti, että kaiken elämän kepeyden karsiminen pienituloiselta johtaa vain syrjäytymiseen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden käytön lisääntymiseen.

LEMMIKKIELÄIN
LEMMIKKIELÄIN

Lemmikkieläimiin liittyvä kysymys herätti runsaasti ajatuksia ja jakoi mielipiteet. Noin kuusi vastaajaa kymmenestä pitää lemmikkiä perusasiana, neljä kymmenestä luksuksena.

Vastaajat pohtivat, että on toki eri asia, onko lemmikkinä kesyhiiri vai kilotolkulla lihaa syövä tanskandogi. Enemmistö vastaajista näki eläinystävän tärkeänä elämän mielekkyyden kannattelijana.

"Ilman eläimiä olisin heittäytynyt junan alle jo ennen kuin pääsin teini-iän ylitse."

"Yksinäiselle lemmikki on erityisen tärkeä ja esimerkiksi koiranomistajan on pakko lähteä ulkoilemaan; voi ehkäistä mielenterveysongelmia ja saada sosiaalisia kontakteja."

Ne, jotka pitävät lemmikkiä luksuksena, perustelivat näkemystään mm. eläinlääkärikustannuksilla.

"Veronmaksajana en todellakaan ole halukas kustantamaan jonkun vähävaraisen perheen koiranruokia! Turhista turhin eläin."

"Lemmikkieläimiä ei pitäisi omistaa jollei niihin ole varaa. Se ei ole oikein eläintä kohtaan."

"Koira on kaikkein käsittämättömin asia jos on rahasta tiukkaa."

En tunne ketään, jolla ei olisi varaa Netflixiin.

Voimakkaimmin, suunnilleen 50/50, vastaajien mielipiteet jakautuivat suoratoistopalveluiden kohdalla. Osa näkee ne täysin turhana ajanvietteenä, osa taas tärkeänä keinona pysyä kärryillä.

NETFLIX JA MUUT SUORATOISTOPALVELUT
NETFLIX JA MUUT SUORATOISTOPALVELUT

"Julkisista varoista ei pitäisi elämäntapatyöttömille ja sosiaalipummeille kustantaa "kivaa" tekemistä vapaa-ajalle, vaan heiltä tulisi viedä mahdollisimman paljon ilmaisia virikkeitä pois ja tätä kautta kannustaa työntekoon ja verojen maksuun."

"Netflix yms. ajavat elokuvakäyntien ohi ja ovat halpoja käyttää."

"Syrjäytyminen lähtee kulttuurista ja sosiaalisuudesta ulkopuolelle jäämisestä."

Köyhälle ei kuulu alkoholi, tupakka, volyymiripset ja rakennekynnet.

Kyselyn avoimissa vastauksissa köyhät kertoivat elämästään karuin kuvauksin. Yksi parsii alushousutkin, toinen kieltää mainokset postilaatikosta, ettei tule paha mieli.

He kysyivät, miksi elämässä ei saisi olla mitään, minkä joku paremmin toimeentuleva määrittelee kivaksi.

OMISTUSASUNTO
OMISTUSASUNTO

Mistä sitten oltiin yhtä mieltä?

Yle Oppimisen kysely osoittaa, että me emme enää ihmettele kaiken maailman härpäkkeitä. Älypuhelimet ja verkkoyhteydet ovat nykyisin perustarpeita, joita ilman vastaajat eivät katso suomalaisten tulevan toimeen.

Nettiyhteyden välttämättömyyden ymmärtävät lähes kaikki.

"Toimiminen tasavertaisena kansalaisena Suomessa edellyttää asiaankuuluvia digilaitteita ja -yhteyksiä kotona."

"Jos ihmisellä ei ole keinoa päästä verkkoon mobiilisti, oli se sitten puhelimella tai padillä, se on vähän sama kuin ennen vanhaan olisi oltu sitä mieltä, että köyhä ei tarvitse kynää ja paperia."

"Koulut pakottavat koteja ostamaan oman kannettavan. On siis perustarve, kuten puhelin."

NETTIYHTEYS KOTONA
NETTIYHTEYS KOTONA

Mitä verkkokyselyyn vastanneet pitävät perusasioina? Näin näkemykset jakautuvat:

tilasto
tilasto Kuva: Yle tilastotiede

Millaista on köyhän elämä Suomessa?

Palkalla ei pärjää

Viitasaarelainen kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti Sari painii köyhyyden tuomia haasteita vastaan. Työstä saadulla palkalla ei pärjää ja tulot jäävät reilusti alle pienituloisuusrajan.

Sinnittelyä nollatuloilla

Nollatuloilla sinnittelevän Sylvi-Helenan alamäki alkoi, kun hän tippui työelämästä sairauksien vuoksi. Rikkoutuneen parisuhteen jälkeen käteen jäi hometalo ja ongelmat alkoivat kasautua.

Nälkä ajaa leipäjonoon

Suomen tunnetuin vähävaraisten auttaja Heikki Hursti jatkaa vapaaehtoistyöntekijöidensä kanssa sinnikästä työtä vähäosaisten puolesta. Ruokajonon asiakasmäärä on kasvanut kymmenessä vuodessa muutamasta sadasta henkilöstä muutamaan tuhanteen.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.