Hyppää pääsisältöön

Vegetarisk grön maträtt fotad uppifrån.




Vegetarisk grön maträtt fotad uppifrån.
Strömsö

Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja
raikkailla versoilla.

Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna,
mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin.

Samuli Laurikainen

Luomuviljelijä Laurikainen vierailee Strömsössä ja kertoo iduista. Jaksossa hän antaa vinkkejä ja niksejä näiden vihreiden, maukkaiden ja ihmeellisten ravinnepommien idättämiseen.

Ainekset

  • 1 kpl salottisipuli
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 1 rkl auringonkukkaöljyä
  • 0,5 l kasvislientä (tai kanalientä)
  • 85 g punaisten ja vihreiden linssien ituja
  • noin 100 g sinimailasen (alfalfa) ja puna-apilan versoja
  • 100 g babypinaattia (valinnainen väriä ja makua lisäämään)
  • 1/2 kpl sitruunanmehu
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl kuivaa kuohuviiniä
  • suolaa, cayennepippuria maun mukaan

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota öljyssä hiljaisella tulella 10 minuutin ajan.
  2. Lisää joukkoon kanaliemi ja kiehauta.
  3. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauva sekoittimella lisäten Silmut joukkoon.
  4. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja cayennella.
  5. Lisää joukkoon vaahdotettu kerma ja kuohuviini.
  6. Tarjoa heti.

Voit tarjoilla keiton myös kylmänä ja ilman kuohuviiniäkin arkena. Kyytipojaksi sopii esimerkiksi uppomuna tai graavilohi.

Iduissa on itua

Siementen idättäminen on teoriassa helppoa – tarvitaan vain siemeniä ja vettä, mutta hyvään itusatoon on muutamia kikkoja.

Mies
Luomuviljelijä ja diplomi-insinööri Samuli Laurikainen kertoo, miksi sotilaat söivät ituja toisessa maailmansodassa. Mies Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö (tv-ohjelma)

Tiesitkö esimerkiksi, että 5 grammaa parsakaalin ituja sisältää yhtä paljon tulehdusta ehkäiseviä aineita kuin 150 grammaa kypsää parsakaalia?

Laurikainen itse lisää ituja suoraan leivän päälle tai salaatin joukkoon. Idut sopivat erinomaisesti myös aasialaisiin vokkeihin, mutta ne pehmenevät kuumennettaessa.

– Lisää idut valmiiseen vokkiin, niin ne pysyvät rapeina.

Ituja voi käyttää myös krutonkien tapaan.

– Ripota ituja keittoon. Ne antavat vastusta hampaille ja tekevät keitosta ruokaisaa. Ja näyttävät tosi hyvältä!

Oliko tämä mielestäsi hyvä vegeresepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä: