Hyppää pääsisältöön

Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto 

Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi intohimoinen esteetikko. Taival tamperelaisen osuuskaupan somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

Matti Seppänen intoutuu, kun puhutaan muodista ja sen asemasta

- Muotia on koko ihmisen elämä. Muoti on sama kuin tulevaisuus, se on suuri pala tulevaisuutta, hän sanoo.

- Haluan nostaa muodin kaiken muun kulttuurin rinnalle, laulun, musiikin, kuvanveiston ja maalaamisen joukkoon. Muoti on uusi kulttuurimuoto, Matti Seppänen tuulettaa.

Suomen Kulttuurirahaston myöntämä tuki keväällä 2019 julkaistulle kirjalle Matti Seppänen. Elämäntyönä muotitaide. (toim. Pirjo Vekkeli) osoittaa muotitaiteilijalle, että muoti vihdoinkin on arvostettu yhtenä kulttuurin muotona.

Somistajassa nähtiin muotitaiteilijan alku

 
Matti Seppänen syntyi evakkotaipaleella Juvalla Etelä-Savossa. Viisilapsinen pienviljelijäperhe päätyi lopulta Kangasalle Vääksyn kartanon maille.

Veli Erkki oli Matin rakas leikkikaveri, sillä isot siskot olivat parikymmentä vuotta vanhempia.

Kartanomiljössä perheen vilkas kuopus kasvoi nuoreksi mieheksi, jonka kesät kuluivat tukkisavotoissa. Sittemmin paikallinen osuusliike huomasi nuoren tsupparinsa estetiikan tajun ja ohjasi hänet somistajaksi Tampereelle.

Luovuuden palo syveni vuosien myötä somistajana Tampereella Voiman tavaratalossa ja johti opintojen pariin Ateneumiin.

Valmistuttuaan Ateneumista Matti Seppänen pääsi suunnittelemaan ensin Tiklakselle ja sitten Kestilälle käyttömuotia, myöhemmin avautuivat monien muiden vaatevalmistajien ovet.

1970- ja 1980-luvut olivat suomalaisen vaateteollisuuden kultavuosia, joina varsinkin takkeja ja ulkovaatteita vietiin niin itään kuin länteenkin. Kokonaisia mallistojakin luotiin. 

Miehille myös tyylikästä Marimekkoa

Muotisuunnittelija ja kollega Ritva Falla oli pitkään tehnyt Marimekolle tyylikkäitä naisten pukukokonaisuuksia. Matti Seppänen halusi luoda miesten malliston.


Matti by Marimekko
on viimeinen sulka hatussani

- Halusin tehdä Ritva Fallan naisen mallistolle miehen vastaavaan ja soitin Kirsti Paakkaselle ja ehdotin tapaamista. Hän lensi Turkuun, syötiin lounas ja allekirjoitettiin sopimus, muistelee Matti Seppänen. Ja niin syntyi myös oma mallisto.

- Matti by Marimekko on viimeinen sulka hatussani, toteaa Matti Seppänen.

Sydän sykkii edelleen muodille

Muoti on ollut Matti Seppäselle elämäntyö ja intohimo, siksi häntä on surettanut se, että muotia ei ole paljoa arvostettu kulttuurin osana. Sitä on pidetty vain pinnallisena ilmiönä.

Nyt hän huomaa muutoksen tuulien puhaltavan.

Opettaessaan Aalto Yliopistossa tulevia muotisuunnittelijoita hän huomasi, kuinka monipuolisesti tiedostavia nuoret suunnittelijat olivat. Ilmastomuutoksen myötä tietoisuus siitä että kertakäyttö- ja pintamuodin aikakausi on ohitse, syvenee. Uudet suunnittelijasukupolvet haluavat ajatella uusiksi sen, mitä muoti on.