Hyppää pääsisältöön

Testaa hallitsetko yleisimmät sienten tuntomerkit

Kolme karvarouskua sammalmättäällä
Kolme karvarouskua sammalmättäällä Kuva: Yle/Hannamari Vallila Karvarousku

Oletko aloitteleva sienestäjä? Tässä jutussa käydään läpi yleisimmät sienten tuntomerkit. Testaa, kuinka hyvin osaat ne.

Kun olet tunnistamassa sientä, tarkista aina useampi kuin yksi lajin tuntomerkki. Tärkeintä on osata tunnistuksen perusasiat, sen jälkeen voit napata matkaan sienioppaan ja lähteä retkelle metsään.

Katso lakin alle

Sienen lakin alta löytyy monta vihjettä siitä, mikä sieni on kyseessä. Osaamalla pillit, heltat ja orat sienestäjä voi tunnistaa useita ruokasieniä.

Helttasieniin kuuluu herkullisia sieniä kuten rouskuja ja haperoita, mutta myös myrkyllisiä seitikkejä ja kärpässieniä. Sienen lakin alta löytyvät heltat ovat kuin säteittäisiä kapeita suikaleita.

Sienen heltoista löytyy muitakin vihjeitä. Esimerkiksi rouskut tunnistaa siitä, että niiden vioittuneista heltoista tulee maitiaisnestettä. Tämän voi itse kokeilla villtämällä veitsellä helttoja. Rouskujen tunnistaminen kannattaa opetella, sillä monet niistä ovat keittämisen jälkeen herkullisia suolasieniä. Suolasieniä käytetään esimerkiksi sienisalaatissa.

Jos sienen lakin alapinnalta löytyy pieniä reikiä, eli pillit, kyseessä on mitä luultavimmin tatti. Tämä on jo hyvä tuntomerkki, koska suurin osa tateista on syötäviä.

Katso sienen jalkaa

Sienen jalasta löytyy monia tärkeitä tuntomerkkejä. Jalassa voi olla esimerkiksi seittiä tai erilaisia kuvioita. Myös jalan väri ja muoto ovat hyviä tuntomerkkejä sientä määritettäessä. Lisäksi kannattaa katsoa, näkyykö jalassa ulkoneva rengas, joka löytyy vain tietyiltä lajeilta.

Jalkaa voi myös päällystää verkko. Verkon väri toimii apuna sienen tunnistamisessa.

Jalan tyvestä voi löytyä myös tuppi. Tuppi löytyy esimerkiksi tappavan myrkylliseltä valkokärpässieneltä, kun taas samannäköiseltä herkkusieneltä se puuttuu. Tuppi voi olla joskus piilossa maan tai sammalikon sisällä.

Katso sienen muotoa ja väritystä

Näiden tuntomerkkien lisäksi sienen muoto ja väritys ovat tärkeitä lajia tunnistettaessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sienen väri vaihtelee ja muotokin muuttuu sienen vanhetessa. Joissakin tapauksissa sieni on myös helppo tunnistaa omalaatuisen hajun perusteella, esimerkiksi sillihapero haisee suolasillille.

Katso ympärillesi

Sienten tunnistamisessa kannattaa katsoa ympäristöä, missä sieni kasvaa. Oikean lajin löytämisessä auttaa usein se, kasvaako sieni esimerkiksi havu- vai lehtimetsässä.

Osa sienistä on lahottajia, jotka käyttävät ravinnokseen lahoavaa ainetta. Lahottajasienet kasvavat yleensä kiinni lahossa puussa tai kannossa, jolloin niiden tunnistaminen on helppoa.

Osa on taas puiden kumppaneina kasvavia mykorritsasieniä. Jotkut lajit kasvavat vain tiettyjen puulajien kumppaneina, esimerkiksi tammenherkkutattia löytää tammen, pähkinäpensaan ja lehmuksen seurasta.

Sienten merkitys metsille on todella suuri, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Voi olla, että ilman sieniä meillä ei kasvaisi puitakaan.

Poimi vain sieniä jotka tunnet

Kun sienestyksen makuun pääsee, voi vähitellen opetella tunnistamaan uusia ruokasieniä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että poimii mukaansa vain sieniä, jotka varmasti tunnistaa.

Sienestys on kuin uuden kielen opettelua — alussa nähty vaiva palkitsee myöhemmin moninkertaisesti. Parhaiten sienet oppii tietenkin lähtemällä ulos metsään ja sienestämään!

Asiantuntijana jutussa Jarkko Korhonen.

edit: 09/22 lisätty Areena-linkki