Hyppää pääsisältöön

Kokeellinen trio Cleaning Women kiertää klubeja Baltiassa

Cleaning Women esiintyy dokumentissa Cleaning Up (2001).
Cleaning Women esiintyy dokumentissa Cleaning Up (2001). Kuva: Yle Cleaning Women,Rostislav Aalto

Kokeellisella orkesterilla on kunnianhimoinen missio: Go and find a dirty planet and clean it up! Dokumentti seuraa bändin kiertuetta Venäjällä ja Baltiassa.

Epäsovinnaisia kodinhoitovälineitä soittava Cleaning Women perustettiin vuonna 1996. Trion jäsenet ovat alusta saakka olleet samat: Risto Puurunen, Tero Vänttinen ja Timo Kinnunen. Ensimmäisinä vuosina mukana oli myös Anu Keränen. Huumorimielessä bändi kertoo tulleensa avaruudesta siivoamaan maapallon kaikesta jätteestä, mutta tunnetuksi se on tullut erityisesti mykkäelokuvien tyylitajuisista livesäestyksistä.

Vaikka meikatut muusikot takovat pyykinkuivaustelineitä ja kurkkupurkkeja jakkupuvuissaan, on heidän musiikkinsa kuitenkin melodista rytmimusiikkia, joka toimii levyilläkin: niitä on bändiltä ilmestynyt neljä. Persoonallinen tyyli on tuonut yhtyeelle pienen kulttimaineen Euroopassa. Bändin jäsenet vakuuttavat, että näyttävä esiintyminen on hauskaa showta, mutta pääasia on hyvä musiikki.

Ennen kun nää soittimet keksittiin, niin oltiin ihan raittiita nuoria!

Rostislav Aallon ohjaama hykerryttävä dokumentti kuvaa kolmihenkisen bändin ensimmäistä ulkomaankiertuetta, täydellistä epävarmuutta uusissa tilanteissa ja täydellistä varmuutta lavalla. Roadmoviessa mennään ristiin rastiin Baltiaa, jossa naisiksi pukeutuneet, meikatut suomipojat kokevat yllättäviä tähteyden hetkiä mediamyllytyksen keskellä.

Soittajien keskinäinen savolaishuumori, tilanteentaju ja vilpitön asenne ovat hykerryttävää katsottavaa: "Ennen kun nää soittimet keksittiin, niin oltiin ihan raittiita nuoria!"

  • Cleaning up! (2001) Pääosissa Risto Puurunen, Tero Vänttinen ja Timo Kinnunen. Ohjaus Rostislav Aalto. Tuotanto Cube Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa