Hyppää pääsisältöön

Kristillisen perinteen kertomukset ilmielävinä

Katolisessa reformaatiossa kirkkohistorian nöyrät ja hurskaat, uskollisena pysyneet ja uskonsa vuoksi kuolleet nostettiin uudella tavalla esiin, esimerkkeinä ja pastoraalisina hahmoina katolisen kirkon uudistuessa ja lähestyessä tavallista ihmistä. Nämä hahmot, mukaan lukien kristillisen perinteen vahvat naiset, Judit, Cecilia ja tietysti Maria Magdalena, heräsivät eloon myöhäisrenessanssin maalaustaiteessa, mysteerinäytelmissä sekä varhaisissa italialaisissa kertovissa kirkollisissa musiikkiteoksissa kuten oratorioissa.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Oratorion juuret ovat italialaisissa, varsinaisen liturgian ulkopuolella esitetyissä hengellisissä musiikkiesityksissä, jotka saattoivat olla oopperamaisia, kohtauksia tai kohtausten sarjoja, tai dialogin muodossa – kuten vaikkapa Maria Magdalenan ja Jeesuksen välillä tai kiirastulen liekeissä kärsivien ja uskoonsa luottavien välillä. Marc-Antoine Charpentier omaksui 1600-luvun reformaation musiikilliset ilmentymät Roomassa ja kirjoitti italialaistyylisiä hengellisiä musiikkikertomuksia Pariisissa rikkaille tukijoilleen, jotka halusivat samastua kertomusten hurskaisiin hahmoihin.

Ensemble Correspondances on herätellyt 1600-luvun jälkipuolta henkiin menestyksellä jo pidemmän ajan. Myös tämä Charpentierin ”Histoires Sacrées” -teosten kahden CD:n kokoelma lunastaa odotukset: katolisen Euroopan kirkkojen vanhoista, renessanssiaikaisista maalauksista tutuissa kohtauksissa seikkailevat pyhät muuttuvat ihmisiksi, ja heidän suhteensa heidät tuomitsevaan tai väärin ymmärtävään yhteisöön herää hienosti henkiin. Ja on toki mukana hurjia oopperakohtauksia, kuten En-Dorin noidan tuodessa Saulin pyynnöstä Profeetta Samuelin haudan takaa takaisin elävien maailmaan.

Harmonia mundin albumissa tulee kahden CD:n lisäksi mukana DVD-levy yhtyeen dramatisoidusta Charpentier-konsertista, jonka ohjelma on osin samaa kuin CD:llä, osin sisältää myös musiikkia niiden lisäksi – kaikkiaan yli kahden ja puolen tunnin musiikillinen kesto on yhdelle albumille melkoinen saavutus. Jostain syystä en itse saanut DVD:tä toimimaan kuin monoäänellä, mikä vähensi huomattavasti halua katsoa konsertti loppuun – vaikka se sinänsä näyttikin erittäin hyvältä pukuineen, lavastaneineen ja vanhoine soittimineen. Kiitettävästi kolmelle kielelle käännetyissä latinankielisissä teksteissä on samaten muutamissa kohden raitanumeroinnissa eroa CD:lle päätyneisiin numerointeihin, mikä on myös eriskummallinen lapsus ottaen huomioon tekemisen muuten niin korkean tason. Näillä moitteilla varustettu suositus kuitenkin kaikille, joita kiinnostaa myöhäisrenessanssin taiteet ja kristilliset kertomukset.

”Histoires Sacrées”. Marc-Antoine Charpentierin hengellisiä teoksia solisteille, kuorolle ja orkesterille. Ensemble Correspndances, joht. Sébastien Daucé. Harmonia mundi. (HMM 902280.81)

Kuuntele Uudet levyt 8.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.