Hyppää pääsisältöön

Kristillisen perinteen kertomukset ilmielävinä

Katolisessa reformaatiossa kirkkohistorian nöyrät ja hurskaat, uskollisena pysyneet ja uskonsa vuoksi kuolleet nostettiin uudella tavalla esiin, esimerkkeinä ja pastoraalisina hahmoina katolisen kirkon uudistuessa ja lähestyessä tavallista ihmistä. Nämä hahmot, mukaan lukien kristillisen perinteen vahvat naiset, Judit, Cecilia ja tietysti Maria Magdalena, heräsivät eloon myöhäisrenessanssin maalaustaiteessa, mysteerinäytelmissä sekä varhaisissa italialaisissa kertovissa kirkollisissa musiikkiteoksissa kuten oratorioissa.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Oratorion juuret ovat italialaisissa, varsinaisen liturgian ulkopuolella esitetyissä hengellisissä musiikkiesityksissä, jotka saattoivat olla oopperamaisia, kohtauksia tai kohtausten sarjoja, tai dialogin muodossa – kuten vaikkapa Maria Magdalenan ja Jeesuksen välillä tai kiirastulen liekeissä kärsivien ja uskoonsa luottavien välillä. Marc-Antoine Charpentier omaksui 1600-luvun reformaation musiikilliset ilmentymät Roomassa ja kirjoitti italialaistyylisiä hengellisiä musiikkikertomuksia Pariisissa rikkaille tukijoilleen, jotka halusivat samastua kertomusten hurskaisiin hahmoihin.

Ensemble Correspondances on herätellyt 1600-luvun jälkipuolta henkiin menestyksellä jo pidemmän ajan. Myös tämä Charpentierin ”Histoires Sacrées” -teosten kahden CD:n kokoelma lunastaa odotukset: katolisen Euroopan kirkkojen vanhoista, renessanssiaikaisista maalauksista tutuissa kohtauksissa seikkailevat pyhät muuttuvat ihmisiksi, ja heidän suhteensa heidät tuomitsevaan tai väärin ymmärtävään yhteisöön herää hienosti henkiin. Ja on toki mukana hurjia oopperakohtauksia, kuten En-Dorin noidan tuodessa Saulin pyynnöstä Profeetta Samuelin haudan takaa takaisin elävien maailmaan.

Harmonia mundin albumissa tulee kahden CD:n lisäksi mukana DVD-levy yhtyeen dramatisoidusta Charpentier-konsertista, jonka ohjelma on osin samaa kuin CD:llä, osin sisältää myös musiikkia niiden lisäksi – kaikkiaan yli kahden ja puolen tunnin musiikillinen kesto on yhdelle albumille melkoinen saavutus. Jostain syystä en itse saanut DVD:tä toimimaan kuin monoäänellä, mikä vähensi huomattavasti halua katsoa konsertti loppuun – vaikka se sinänsä näyttikin erittäin hyvältä pukuineen, lavastaneineen ja vanhoine soittimineen. Kiitettävästi kolmelle kielelle käännetyissä latinankielisissä teksteissä on samaten muutamissa kohden raitanumeroinnissa eroa CD:lle päätyneisiin numerointeihin, mikä on myös eriskummallinen lapsus ottaen huomioon tekemisen muuten niin korkean tason. Näillä moitteilla varustettu suositus kuitenkin kaikille, joita kiinnostaa myöhäisrenessanssin taiteet ja kristilliset kertomukset.

”Histoires Sacrées”. Marc-Antoine Charpentierin hengellisiä teoksia solisteille, kuorolle ja orkesterille. Ensemble Correspndances, joht. Sébastien Daucé. Harmonia mundi. (HMM 902280.81)

Kuuntele Uudet levyt 8.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.