Hyppää pääsisältöön

Pianosoinnin helmeilyä ja hengästyttävää klaviatuurinkäsittelyä

Sinfonia Lahti on saanut uudelle konserttolevylleen maailmanluokan kyvyn. Haochen Zhang, Van Cliburn -voittaja vuodelta 2009, on häikäisevä pianisti, jonka kynsissä levylle ensimmäiseksi otettu Sergei Prokofjevin Toinen konsertto tekee lähtemättömän vaikutuksen. Jokseenkin tavanomaisempi tulkinta Pjotr Tshaikovskin suositusta b-mollikonsertosta verottaa kokonaiskuvaa, samoin kuin lahtelaisten soitto, joka voisi olla täyteläisempääkin.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Vertailua tässä ohjelmassa niinikään arvioituunKantorowien ja tapiolalaisten levyyn ei voi oikein välttääkään. Ensinnäkin Lahden Sibelius-talossa tehdyssä äänityksessä on kyllä syvyyttä ja soinnin rikkautta sekä läsnäoloa, joita oikeastaan kaikkia hieman puuttuu Tapiola-salissa tehdystä äänityksestä; siinä kuuluu Tapiola-salille ominainen sointi, jossa etenkin puhaltimet tuntuvat soivan kuin ohuen harson takaa – tai hieman kuin viereisessä salissa. Lahtelaisten Sibelius-talon konserttisalin upea sointi välittyy siis myös äänityksessä. Toisaalta Sinfonia Lahti ei ole yhtä yhtenäinen ja tasaisen laadukas yhtye kuin Tapiola Sinfonietta eivätkä sen muusikot eivät ole kaikki samalla tavoin yhtä suvereeneja, minkä voi kuulla myös tällä levyllä.

Nuo maalliset murheet jäävät silti toisarvoiseksi Haochen Zhangin häikäisevän soiton rinnalla. Irtonaista, hallitun tarkkaa ja silti fantastisen voimakkaasti elettyä Prokofjeviä on ilo kuunnella: Zhang tulkitsee mekaanisen sijaan ilmeikkäästi Prokofjevin Toisen konserton monikerroksista pianosatsia. Dima Slobodenioukin johtama Sinfonia Lahti pysyy vauhdikkaissa paikoissakin hyvin mukana ja tuo oman mausteensa Prokofjevin vuoden 1913 futuristisiin elkeisiin ja tunnelmiin.

Levyn toinen konsertto eli Tshaikovskin Ensimmäinen kärsii Prokofjeviä enemmän paikoin nuhaisesta orkesterista; Haochen Zhangin soitto on edelleen yhtä irtonaisen hallittua ja virtuoottista, mutta tämä Tshaikovskin romanttinen draama kaipaisi solistilta enemmän kokonaiskuvan jäädessä turhan kiltiksi erityisesti konserton ensiosassa. Tälläkin kertaa tarjolla on pianosoinnin helmeilyä ja hengästyttävää klaviatuurinkäsittelyä, joista Tshaikovskin b-mollipianokonserton toinen ja kolmas osa toki kovasti hyötyvät.

Sergei Prokofjev: Pianokonsertto nro 2 g-molli. Pjotr Tshaikovski: Pianokonsertto nro 1 b-molli. Haochen Zhang, piano, ja Sinfonia Lahti, joht. Dima Slobodeniouk. Bis. (BIS-2381)

Kuuntele Uudet levyt 8.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.