TV1 keskiviikkona 9.10.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta maanantaina 14.10. klo 22.50, Areenassa
Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Se vaikuttaa elimistössä moneen asiaan kuten hiuksiin, parrankasvuun ja lihaksiin. Hormoni vaikuttaa myös mielialaan.
Testosteronin tiedetään vaikuttavan terveyteen, seksuaalisuuteen ja käytökseen, mutta tekeekö korkea testosteronitaso miehistä äkkipikaisia ja aggressiivisia? Eläinkunnassa yhteys on osittain todistettu, mutta voiko tuloksia soveltaa ihmisiin?
Johtavat tutkijat ympäri Eurooppaa selvittävät, onko testosteroni todella ansainnut huonon maineensa.
Uusimman tutkimustiedon mukaan testosteronilla on yllättäviä positiivisia vaikutuksia käytökseen ja tämän vaikutuksen on huomattu alkavan jo sikiöaikana.
Ranskalainen neurotieteilijä Jean-Claude Dreher on tutkinut jo pitkään testosteronin vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. Hänen mielestään aggressiivisuuden ja testosteronin välistä yhteyttä ihmisissä ei ole vielä todistettu.
”Kokeemme ovat osoittaneet, että testosteroni lisää toki aggressiivisuutta, mutta se vaikuttaa myönteisesti myös sosiaalisuuteen. Henkilöt, joilla oli korkeampi testosteronipitoisuus käyttäytyivät anteliaasti ja yhteistyökykyisesti vahvistaakseen omaa asemaansa”, avaa Dreher tutkimustaan.
Saksalaisessa dokumentissa Testosteroni – miehuuden lähde tutkitaan mieshormonia ja sen merkitystä miesten sekä naisten kehitykselle ja terveydelle.
Testosteron - Der Stoff aus dem die Männer sind. Testosterone: Making A Man? Ohjaus: Kirsten Esch. Tuotanto: doc.station, ZDF, arte. Saksa, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.