Hyppää pääsisältöön

Prisma: Testosteroni – miehuuden lähde

Mieshormoni testosteronilla on yllättäviä vaikutuksia käytökseen.
Mieshormoni testosteronilla on yllättäviä vaikutuksia käytökseen. Yle TV1,Prisma: Testosteroni – miehuuden lähde

TV1 keskiviikkona 9.10.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta maanantaina 14.10. klo 22.50, Areenassa

Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Se vaikuttaa elimistössä moneen asiaan kuten hiuksiin, parrankasvuun ja lihaksiin. Hormoni vaikuttaa myös mielialaan.

Testosteronin tiedetään vaikuttavan terveyteen, seksuaalisuuteen ja käytökseen, mutta tekeekö korkea testosteronitaso miehistä äkkipikaisia ja aggressiivisia? Eläinkunnassa yhteys on osittain todistettu, mutta voiko tuloksia soveltaa ihmisiin?

Johtavat tutkijat ympäri Eurooppaa selvittävät, onko testosteroni todella ansainnut huonon maineensa.

Uusimman tutkimustiedon mukaan testosteronilla on yllättäviä positiivisia vaikutuksia käytökseen ja tämän vaikutuksen on huomattu alkavan jo sikiöaikana.

Ranskalainen neurotieteilijä Jean-Claude Dreher on tutkinut jo pitkään testosteronin vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. Hänen mielestään aggressiivisuuden ja testosteronin välistä yhteyttä ihmisissä ei ole vielä todistettu.

”Kokeemme ovat osoittaneet, että testosteroni lisää toki aggressiivisuutta, mutta se vaikuttaa myönteisesti myös sosiaalisuuteen. Henkilöt, joilla oli korkeampi testosteronipitoisuus käyttäytyivät anteliaasti ja yhteistyökykyisesti vahvistaakseen omaa asemaansa”, avaa Dreher tutkimustaan.

Saksalaisessa dokumentissa Testosteroni – miehuuden lähde tutkitaan mieshormonia ja sen merkitystä miesten sekä naisten kehitykselle ja terveydelle.

Testosteron - Der Stoff aus dem die Männer sind. Testosterone: Making A Man? Ohjaus: Kirsten Esch. Tuotanto: doc.station, ZDF, arte. Saksa, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.