Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Vaarallinen kulta – jalometalli, joka liikuttaa koko maailmaa

Kiinalaisia kullankaivajia.
Kiinalaiset kaivosmiehet altistuvat kivipölylle ja monet sairastuvat keuhkosairauteen, silikoosiin. Kiinalaisia kullankaivajia. Kuva: Films à Cinq, Kensington Communications Yle TV1,Ulkolinja: Vaarallinen kulta

TV1 torstaina 10.10.2019 klo 22.00 - 23.15, uusinta sunnuntaina 13.10. klo 22.40, Areenassa

Onko sinulla sormessasi kultasormus? Tiedätkö, mistä sormuksen kulta on peräisin?

Kulta on metalleista halutuin, vaurauden ja rakkauden symboli, jonka arvo nousee talouden heilahduksista riippumatta. Millään toisella alkuaineella ei ole samaa lumoa kuin kullalla. Kulta määrittää monin eri tavoin ihmisten identiteettiä.

Kullan hinta on noussut vuodesta 1970 yli 3000 prosenttia. Hinnannousu on kiihdyttänyt kullankaivuuta ja uusien esiintymisen etsintää.

Viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana kultaa on kaivettu enemmän kuin koskaan. Kultakaivokset ja metallin jalostaminen uhkaavat vaarantaa koko planeettamme tulevaisuuden. Jo yhden kultasormuksen tuottamisessa syntyy 20 tonnia kaivannaisjätettä.

Kultakaivokset uhkaavat planeetan tulevaisuutta.
Kultakaivos Perussa. Kultakaivokset uhkaavat planeetan tulevaisuutta. Yle TV1,Ulkolinja: Vaarallinen kulta

Kanadalainen Ulkolinja-dokumentti Vaarallinen kulta tutkii maailmanlaajuisesti jalometalliin liittyvää kaivosbisnestä ja kultakauppaa sekä ympäristökatastrofeja. Kultabisnes ruokkii myös erilaisia konflikteja ja korruptiota, joilta alan vaikutusvaltaiset toimijat sulkevat silmänsä.

Dokumentti tekee tutkimusmatkan kaivosteollisuuden ääripäihin. Alaa hallitsevat monikansalliset kaivosjätit, jotka kaivavat malmia syvältä ja murskaavat vuorenhuippuja yhä pienempien kultapitoisuuksien takia. Samaan aikaan noin 20 miljoonaa maailman köyhintä ihmistä yrittää löytää kultaa henkensä pitimiksi – käsin kaivamalla.

Yhdysvaltojen länsiosissa Montanassa erämaaoppaat ja paikalliset yrittäjät suhtautuvat suurella epäilyksellä Emigrant Peakin alueelle suunniteltuun kultakaivokseen. Kaivokseen, joka sijaitsisi lähellä Yellowstonen kansallispuistoa ja joka tuhoaisi koskemattoman luonnon.

Kultakaivokset uhkaavat planeetan tulevaisuutta.
Kullankaivajia Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kultakaivokset uhkaavat planeetan tulevaisuutta. Yle TV1,Ulkolinja: Vaarallinen kulta

Kanadassa Brittiläisen Kolumbiassa tapahtui viisi vuotta sitten ympäristöonnettomuus, jossa 10 miljoonaa kuutiometriä myrkyllisiä kemikaaleja sisältänyttä jätevettä vuoti vesistöihin, kun rikastushiekka-allasta ympäröinyt pato sortui. Kaivoksen myrkkyvedet saastuttivat merkittävän lohijoen, Fraserin, koko valuma-alueen. Seudun alkuperäiskansalle tilanne oli katastrofi.

Useissa maissa on viime vuosina sattunut vakavia rikastushiekka-altaiden vuotoja. Kaivospatojen murtumissa kuolee ihmisiä. Onnettomuuksia peitellään, koska ne ovat kiusallisia kaivosyhtiölle ja viranomaisille, joiden olisi pitänyt valvoa kaivosta.

Dokumentti Vaarallinen kulta kysyy, mitä kullanhimo maksaa ja kuka maksaa hinnan? Mitkä ovat kullankaivuun inhimilliset ja ekologiset seuraukset? Onko kestävästi ja oikeudenmukaisesti tuotettu kulta mahdollista?

The Shadow of Gold. Ohjaus ja käsikirjoitus: Allen Booth ja Denis Delestrac. Tuotanto: Kensington Communications, Films à Cinq /Capa Presse, ARTE France, Britannia, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.