Hyppää pääsisältöön

Vaskikvintettien aatelia

Ensemble Schwerpunkt on nuori, nyt ensilevynsä julkaissut vaskikvintetti, joka on asettanut tavoitteekseen olla ei vähempää kuin vaskikvintettien Arditti: he haluavat luoda vertailukohdan sille millainen uuden musiikin yhtye voi parhaimmillaan olla. Nimikkolevyllään Schwerpunkt lunastaa sekä omia odotuksiaan että ensiluokkaisen nykymusiikkiensemblen statuksensa: kaikki levyn teokset ovat kiinnostavaa nykymusiikkia ja Schwerpunktin tulkinnat suvereeneja ja hengästyttävän taiturillisia.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Levyllä on hienoja, täysverisiä teoksia sellaisilta nykymusiikin vakionimiltä kuin Sofia Gubaidulinalta ja Pascal Dusapinilta – Luciano Berion ollessa levyn ainoa jo kuollut säveltäjä. Ehkäpä kiinnostavimpia – ainakin soinnillisesti ja ehkä myös konseptuaalisesti – ovat teokset juuri mainittuja nuoremmilta säveltäjiltä 50-luvulla syntyneen Dusapinin ikätoverista Benedict Masonista vuonna 1971 Kyproksella syntyneeseen Vassos Nicolauhun ja kymmenen vuotta nuorempaan suomalaiseen Jarkko Hartikaiseen.

Vassos Nicolaun ”Spielwechsler. Versteckt” on varsinainen game changer: koko kvintetti vaihtelee jatkuvasti sordiinosta toiseen ja kompositioiltaan vaihtelevat sointikentät ovat samalla sekä sangen kaukana perinteisestä että jonkinlaista inhimillisten äänten absurdia teatteria. Instrumentaalinen nykysirkus ei jää tähän: vaskikvintettien Paganini-etydiksi tituleerattava Benedict Masonin Vaskikvintetto vuodelta 1989 todistaa taitavien vaskisoittajien kykenevän kvintettona vähintään samanlaiseen sävyjen, artikulaatioiden ja karakterien kirjoon kuin parhaat jousikvartetitkin.

Jarkko Hartikainen kertoo haluavansa viedä kuuntelijoidensa kuuntelu-ajattelua kohti empaattisempaa ja laajempaa maailmanymmärrystä. Vuonna 2013 valmistunut Radix-teos perustuu laajennetuille soittotekniikoille, erityisesti vaskien läpi puhallettaville ilmaäänille sekä äänen tuottamiselle suukappaletta kämmenellä lyömällä. Radix viittaa radikaali-sanan latinalaiseen alkuperäismerkitykseen: juuriin, asioiden perustoihin. Niistä kasvaa teoksen loppua kohden alati tiivistyvä soinnillisten tapahtumien ja sävelten kuoro, joka muuntuu lopussa takaisin kämmenellä lyötyjen äänten rytmikkääksi tanssiksi.

”Schwerpunkt”. Vassos Nicolau: Spielwechsler. Versteckt. Luciano Berio: Call. Benedict Mason: Brass Quintet. Pascal Dusapin: Stanze. Jarkko Hartikainen: Radix. Sofia Gubaidulina: Quattro. Ensemble Schwerpunkt. Neos. (NEOS 11804)

Kuuntele Uudet levyt 8.10.2019, toimittajana Ville Komppa.