Hyppää pääsisältöön

Vaskikvintettien aatelia

Ensemble Schwerpunkt on nuori, nyt ensilevynsä julkaissut vaskikvintetti, joka on asettanut tavoitteekseen olla ei vähempää kuin vaskikvintettien Arditti: he haluavat luoda vertailukohdan sille millainen uuden musiikin yhtye voi parhaimmillaan olla. Nimikkolevyllään Schwerpunkt lunastaa sekä omia odotuksiaan että ensiluokkaisen nykymusiikkiensemblen statuksensa: kaikki levyn teokset ovat kiinnostavaa nykymusiikkia ja Schwerpunktin tulkinnat suvereeneja ja hengästyttävän taiturillisia.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Levyllä on hienoja, täysverisiä teoksia sellaisilta nykymusiikin vakionimiltä kuin Sofia Gubaidulinalta ja Pascal Dusapinilta – Luciano Berion ollessa levyn ainoa jo kuollut säveltäjä. Ehkäpä kiinnostavimpia – ainakin soinnillisesti ja ehkä myös konseptuaalisesti – ovat teokset juuri mainittuja nuoremmilta säveltäjiltä 50-luvulla syntyneen Dusapinin ikätoverista Benedict Masonista vuonna 1971 Kyproksella syntyneeseen Vassos Nicolauhun ja kymmenen vuotta nuorempaan suomalaiseen Jarkko Hartikaiseen.

Vassos Nicolaun ”Spielwechsler. Versteckt” on varsinainen game changer: koko kvintetti vaihtelee jatkuvasti sordiinosta toiseen ja kompositioiltaan vaihtelevat sointikentät ovat samalla sekä sangen kaukana perinteisestä että jonkinlaista inhimillisten äänten absurdia teatteria. Instrumentaalinen nykysirkus ei jää tähän: vaskikvintettien Paganini-etydiksi tituleerattava Benedict Masonin Vaskikvintetto vuodelta 1989 todistaa taitavien vaskisoittajien kykenevän kvintettona vähintään samanlaiseen sävyjen, artikulaatioiden ja karakterien kirjoon kuin parhaat jousikvartetitkin.

Jarkko Hartikainen kertoo haluavansa viedä kuuntelijoidensa kuuntelu-ajattelua kohti empaattisempaa ja laajempaa maailmanymmärrystä. Vuonna 2013 valmistunut Radix-teos perustuu laajennetuille soittotekniikoille, erityisesti vaskien läpi puhallettaville ilmaäänille sekä äänen tuottamiselle suukappaletta kämmenellä lyömällä. Radix viittaa radikaali-sanan latinalaiseen alkuperäismerkitykseen: juuriin, asioiden perustoihin. Niistä kasvaa teoksen loppua kohden alati tiivistyvä soinnillisten tapahtumien ja sävelten kuoro, joka muuntuu lopussa takaisin kämmenellä lyötyjen äänten rytmikkääksi tanssiksi.

”Schwerpunkt”. Vassos Nicolau: Spielwechsler. Versteckt. Luciano Berio: Call. Benedict Mason: Brass Quintet. Pascal Dusapin: Stanze. Jarkko Hartikainen: Radix. Sofia Gubaidulina: Quattro. Ensemble Schwerpunkt. Neos. (NEOS 11804)

Kuuntele Uudet levyt 8.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.