Hyppää pääsisältöön

Vaskikvintettien aatelia

Ensemble Schwerpunkt on nuori, nyt ensilevynsä julkaissut vaskikvintetti, joka on asettanut tavoitteekseen olla ei vähempää kuin vaskikvintettien Arditti: he haluavat luoda vertailukohdan sille millainen uuden musiikin yhtye voi parhaimmillaan olla. Nimikkolevyllään Schwerpunkt lunastaa sekä omia odotuksiaan että ensiluokkaisen nykymusiikkiensemblen statuksensa: kaikki levyn teokset ovat kiinnostavaa nykymusiikkia ja Schwerpunktin tulkinnat suvereeneja ja hengästyttävän taiturillisia.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Levyllä on hienoja, täysverisiä teoksia sellaisilta nykymusiikin vakionimiltä kuin Sofia Gubaidulinalta ja Pascal Dusapinilta – Luciano Berion ollessa levyn ainoa jo kuollut säveltäjä. Ehkäpä kiinnostavimpia – ainakin soinnillisesti ja ehkä myös konseptuaalisesti – ovat teokset juuri mainittuja nuoremmilta säveltäjiltä 50-luvulla syntyneen Dusapinin ikätoverista Benedict Masonista vuonna 1971 Kyproksella syntyneeseen Vassos Nicolauhun ja kymmenen vuotta nuorempaan suomalaiseen Jarkko Hartikaiseen.

Vassos Nicolaun ”Spielwechsler. Versteckt” on varsinainen game changer: koko kvintetti vaihtelee jatkuvasti sordiinosta toiseen ja kompositioiltaan vaihtelevat sointikentät ovat samalla sekä sangen kaukana perinteisestä että jonkinlaista inhimillisten äänten absurdia teatteria. Instrumentaalinen nykysirkus ei jää tähän: vaskikvintettien Paganini-etydiksi tituleerattava Benedict Masonin Vaskikvintetto vuodelta 1989 todistaa taitavien vaskisoittajien kykenevän kvintettona vähintään samanlaiseen sävyjen, artikulaatioiden ja karakterien kirjoon kuin parhaat jousikvartetitkin.

Jarkko Hartikainen kertoo haluavansa viedä kuuntelijoidensa kuuntelu-ajattelua kohti empaattisempaa ja laajempaa maailmanymmärrystä. Vuonna 2013 valmistunut Radix-teos perustuu laajennetuille soittotekniikoille, erityisesti vaskien läpi puhallettaville ilmaäänille sekä äänen tuottamiselle suukappaletta kämmenellä lyömällä. Radix viittaa radikaali-sanan latinalaiseen alkuperäismerkitykseen: juuriin, asioiden perustoihin. Niistä kasvaa teoksen loppua kohden alati tiivistyvä soinnillisten tapahtumien ja sävelten kuoro, joka muuntuu lopussa takaisin kämmenellä lyötyjen äänten rytmikkääksi tanssiksi.

”Schwerpunkt”. Vassos Nicolau: Spielwechsler. Versteckt. Luciano Berio: Call. Benedict Mason: Brass Quintet. Pascal Dusapin: Stanze. Jarkko Hartikainen: Radix. Sofia Gubaidulina: Quattro. Ensemble Schwerpunkt. Neos. (NEOS 11804)

Kuuntele Uudet levyt 8.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.