Hyppää pääsisältöön

Vaskikvintettien aatelia

Ensemble Schwerpunkt on nuori, nyt ensilevynsä julkaissut vaskikvintetti, joka on asettanut tavoitteekseen olla ei vähempää kuin vaskikvintettien Arditti: he haluavat luoda vertailukohdan sille millainen uuden musiikin yhtye voi parhaimmillaan olla. Nimikkolevyllään Schwerpunkt lunastaa sekä omia odotuksiaan että ensiluokkaisen nykymusiikkiensemblen statuksensa: kaikki levyn teokset ovat kiinnostavaa nykymusiikkia ja Schwerpunktin tulkinnat suvereeneja ja hengästyttävän taiturillisia.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Levyllä on hienoja, täysverisiä teoksia sellaisilta nykymusiikin vakionimiltä kuin Sofia Gubaidulinalta ja Pascal Dusapinilta – Luciano Berion ollessa levyn ainoa jo kuollut säveltäjä. Ehkäpä kiinnostavimpia – ainakin soinnillisesti ja ehkä myös konseptuaalisesti – ovat teokset juuri mainittuja nuoremmilta säveltäjiltä 50-luvulla syntyneen Dusapinin ikätoverista Benedict Masonista vuonna 1971 Kyproksella syntyneeseen Vassos Nicolauhun ja kymmenen vuotta nuorempaan suomalaiseen Jarkko Hartikaiseen.

Vassos Nicolaun ”Spielwechsler. Versteckt” on varsinainen game changer: koko kvintetti vaihtelee jatkuvasti sordiinosta toiseen ja kompositioiltaan vaihtelevat sointikentät ovat samalla sekä sangen kaukana perinteisestä että jonkinlaista inhimillisten äänten absurdia teatteria. Instrumentaalinen nykysirkus ei jää tähän: vaskikvintettien Paganini-etydiksi tituleerattava Benedict Masonin Vaskikvintetto vuodelta 1989 todistaa taitavien vaskisoittajien kykenevän kvintettona vähintään samanlaiseen sävyjen, artikulaatioiden ja karakterien kirjoon kuin parhaat jousikvartetitkin.

Jarkko Hartikainen kertoo haluavansa viedä kuuntelijoidensa kuuntelu-ajattelua kohti empaattisempaa ja laajempaa maailmanymmärrystä. Vuonna 2013 valmistunut Radix-teos perustuu laajennetuille soittotekniikoille, erityisesti vaskien läpi puhallettaville ilmaäänille sekä äänen tuottamiselle suukappaletta kämmenellä lyömällä. Radix viittaa radikaali-sanan latinalaiseen alkuperäismerkitykseen: juuriin, asioiden perustoihin. Niistä kasvaa teoksen loppua kohden alati tiivistyvä soinnillisten tapahtumien ja sävelten kuoro, joka muuntuu lopussa takaisin kämmenellä lyötyjen äänten rytmikkääksi tanssiksi.

”Schwerpunkt”. Vassos Nicolau: Spielwechsler. Versteckt. Luciano Berio: Call. Benedict Mason: Brass Quintet. Pascal Dusapin: Stanze. Jarkko Hartikainen: Radix. Sofia Gubaidulina: Quattro. Ensemble Schwerpunkt. Neos. (NEOS 11804)

Kuuntele Uudet levyt 8.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

  Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

  Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

 • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.

 • Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan.