Hyppää pääsisältöön

Viikon 41 vinkit: ylistetty ruotsalaisjännäri Ennen kuolemaa jatkuu toisella kaudella - luvassa myös True Detectiven uusi kausi!

Ruotsalaisjännärin Ennen kuolemaa pääosissa nähdään  Marie Richardson, Adam Pålsson ja Magnus Krepper.
Ennen kuolemaa -sarjan toinen kausi alkaa sunnuntaina. Ruotsalaisjännärin Ennen kuolemaa pääosissa nähdään Marie Richardson, Adam Pålsson ja Magnus Krepper. Kuva: Peter Cederling/SVT / B-reel Yle TV1,Marie Richardson,Adam Pålsson,Magnus Krepper,Ennen kuolemaa

Viikko 41 tarjoaa tuhdin annoksen jännitystä! Viikon alussa päästään nauttimaan HBO:n jännärisarjan True Detectiven kolmoskaudesta ja viikon lopulla puolestaan ylistetyn ruotsalaisen rikossarjan Ennen kuolemaa (Innan vi dör) uudesta, toisesta kaudesta. Lauantaina alkaa uusi, kolmiosainen brittiläinen rikossarja Juttu joka ei jätä rauhaan. Penkkiurheilujoille on tarjolla telinevoimistelun MM-kisoja ja taitoluistelun Finlandia Trophy. Tv-ensi-illassa nähdään Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset.

Maanantaina starttaavassa HBO:n vaikuttavan jännärisarjan True Detectiven kolmannella kaudella käsiteltävänä on jälleen raastava rikostapaus. Eräänä iltapäivänä kaksi lasta poistuu kotoaan polkupyörillä, eikä kummastakaan nähdä enää jälkeäkään. Mihin he lähtivät ja miksi he eivät palanneet kotiin sovittuun aikaan? Yli kolme vuosikymmentä myöhemmin katoamistapaus on yhä arvoitus, joillekin kiehtova, toisille musertava. Ratkeaako juttu lopullisesti koskaan, ja saavatko kärsivät koskaan takaisin menettämänsä mielenrauhan?

Lauantaina päästään uuden kolmiosaisen brittijännärin pariin. Juttu joka ei jätä rauhaan -sarjassa seurataan poliisia, jota piinaa ratkaisematon juttu lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisessä jaksossa nuori Denise Woods on juuri poliisiksi valmistunut, isänsä jalanjälkiä seuraava tyttö vuonna 1985, kun hän uhmaa esimiestensä ohjeita ja keskittyy selvittämään nuoren tytön raiskausta ja murhaa, vaikka hänen tehtävänsä on vain olla poliisin vastaanottotiskillä. Toinen osa kertoo vuodesta 1997 ja kolmas vuodesta 2012 ja siitä, miten ensimmäisen vuoden tapahtuma vaikutti Denisen tulevaisuuteen koko loppuelämän ajan.

Sunnuntaina puolestaan alkaa ylistetyn ruotsalaisen rikossarjan Ennen kuolemaa toinen kausi! Christian on edelleen pakosalla ja poliisin vuoto uhkaa hänen henkeään. Hanna ja Björn seuraavat vuodon jälkeä, joka johdattaa heidät pelottavaan suuntaan. Vuotoon liittyvät Mimicat sekä joukko korruptoituneita poliiseja, joita johtavat entiset poliisit Lena Hermansson ja hänen miehensä Jan. Kun Christian yllättäen ilmestyy Tukholmaan, näkee Hanna vain yhden ratkaisun turvatakseen poikansa elämän. Pojan on soluttauduttava poliiseihin paljastaakseen vuodon.

Viikon aikana on luvassa myös runsaasti dokumentti- ja realityohjelmia, muun muassa Millenniaalimonologit, jossa setsemän millenniaalia pui omia arvojaan ja valintojaan, sekä Satuhäiden luojien uusi sarja Muuttopäiväkirjat! Muuttopäiväkirjoissa nähdään, miten neljän nuorenparin elämä sujuu, kun hynttyyt laitetaan yhteen. Parien arkea ja juhlaa seurataan puoli vuotta eri puolilla Suomea. Tuloksena on rehellinen kuvaus nuorten Suomesta, jossa ilot ja surut ovat hyvin erilaisia.

Penkkiurheilijat pääsevät paikkaamaan yleisurheilun MM-kisojen jättämää aukkoa telinevoimistelun MM-kisojen ja taitoluistelun Finlandia Trophyn parissa, ja radion kuuntelijoille on muun muassa matka vuonna 2019 lapsuuttaan Helsingissä elävien kahden lapsen arkeen, tarinoihin ja äänimaailmaan. Areenan Toivotuissa tarjolla on Jouko Turkan Seitsemän veljestä.

Katso viikon kaikki tv- ja radio-ohjelmatärpit alta.

MAANANTAI 7.10.

Millenniaalimonologit

Yle Areena ja Yle TV2 klo 15.55
Katso ohjelma Areenassa tästä
Millenniaaleja syytetään kaikesta ja heistä liikkuu paljon monenlaisia väitteitä. He eivät halua lapsia, eivätkä sitoudu työelämään. Luultavasti juuri he pilaavat hyvinvointiyhteiskunnan passiivisuudellaan ja itsekeskeisyydellään. Paulinna Motturin ohjaama dokumenttirisarja antaa äänen 80-luvulla syntyneiden sukupolvelle. Millenniaalit avautuvat elämästään ja pohtivat onko kokonainen sukupolvi tosiaan niin pilalla kuin väitetään? Omia arvojaan ja valintojaan puivat seitsemän millenniaalia: Juno, Tytti, Toivo, Keijo, Maria, Matleena ja Marlena. Heille yhteiskunnan odotukset niin synnytystalkoihin osallistumisesta kuin työpaikkaan sitoutumisesta ovat tuttuja. Kylmäksi eivät jätä väitteet avocadoleipiä syövistä downshiftaajista, jotka tiukan paikan tullen tarttuvat masennuslääkepurkkiin. Yle Areena toistaiseksi.

Joukko ihmisiä kasvokuvissa
Millenniaalimonologit. Joukko ihmisiä kasvokuvissa Kuva: Yle Kuvapalvelu Docstop,Millenniaalimonologit

Muuttopäiväkirjat, uusi sarja alkaa!

Yle Areena koko sarja ja Yle TV2 klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Yhteisiä haaveita, kädestä suuhun elämistä, ihmissuhdesoppaa ja toiseen tutustumista. Laskut pitää saada maksetuiksi, ruokaa pitää opetella valmistamaan, kumppani pitää ottaa huomioon ja ylipäätään opetella elämään yhdessä. Uusi ohjelmasarja näyttää, miten neljän nuorenparin elämä sujuu, kun hynttyyt laitetaan yhteen. Parien arkea ja juhlaa seurataan puoli vuotta eri puolilla Suomea. Tuloksena on rehellinen kuvaus nuorten Suomesta, jossa ilot ja surut ovat hyvin erilaisia.

Kymmenosaisessa sarjassa näytetään kiinnostavat tarinat viisihenkisen uusioperheen onnesta ja toimeentulon kamppailusta, miesparin yhteisen ajan tavoittelusta ja haaveista, luonteiltaan erilaisen opiskelijan ja kausityöttömän elämästä, kun eri rytmissä elävät sovittavat yhteiseloaan sekä tarina lapsuuden kodeistaan pois muuttavan parin itsenäistymisestä. Yle Areena toistaiseksi.

Antti ja Taija.
Muuttopäiväkirjat. Antti ja Taija. Kuva: Filmaattiset muuttaminen,muuttopäiväkirjat

Lääkärit vastaan internet

Yle Fem klo 17.15
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Hva feiler det deg?) Uusi, 4. tuotantokausi alkaa. Kuka löytää potilaalle oikean diagnoosin? Norjalainen tietokilpailusarja, jossa toisistaan ottavat mittaa lääkärit ja tavalliset kansalaiset, joilla on apunaan internet. Yle Areena toistaiseksi.

Painavia verkkoja

Yle Fem klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(När lillasyster blir fiskare, 2019) Tanja Åkerfeltista tuli vastoin kaikkia odotuksia ammattikalastaja. Viisilapsisen sisarussarjan kuopuksesta on muovautunut tuulten piiskaamalla Sipoon saariston saarella modernin ajan Myrskyluodon Maija. Långfilm Productions. HD Yle Areena toistaiseksi.

Historia: Unohdettu Obert Ost

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Ober Ost - The Forgotten Colony) Ensimmäisen maailmansodan länsirintaman taistelut ovat painuneet ihmisten mieliin, mutta itärintaman tapahtumat ovat osin unohtuneet. Yksi unohdetuista ilmiöistä oli saksalaisten luoma ja hallitsema Ober Ost -hallinto. Yle Areena 90 vrk.

Lue lisää

Dokumentti ensimmäisen maailmansodan aikaisesta sotilaallisesta koevaltiosta Baltiassa.
Historia: Unohdettu Obert Ost. Dokumentti ensimmäisen maailmansodan aikaisesta sotilaallisesta koevaltiosta Baltiassa. Kuva: Vrublevski / GLOBAL SCREEN GMBH Yle TV1,Historia: Unohdettu Ober Ost

True Detective (16) - Uusi kausi

Yle TV2 klo 21.30, neljä jaksoa
Katso ohjelma Areenassa tästä

(True Detective, S3) HBO:n vaikuttavan jännärisarjan kolmannella kaudella käsiteltävänä on jälleen raastava rikostapaus. Juttua käsitellään kolmella eri aikatasolla: rikoksen tapahtumahetkellä vuonna 1980, vuosikymmentä myöhemmin, kun jotain uutta on ilmennyt jutun tiimoilta, sekä sitten kun rikoksesta on kulunut aikaa 35 vuotta. Tällä kertaa rikos on tapahtunut Arkansasin osavaltiossa, West Fingerin pikkukaupungissa. Eräänä iltapäivänä kaksi lasta poistuu kotoaan polkupyörillä, eikä kummastakaan nähdä enää jälkeäkään. Mihin he lähtivät ja miksi he eivät palanneet kotiin sovittuun aikaan? Yli kolme vuosikymmentä myöhemmin katoamistapaus on yhä arvoitus, joillekin kiehtova, toisille musertava. Ratkeaako juttu lopullisesti koskaan, ja saavatko kärsivät koskaan takaisin menettämänsä mielenrauhan? Yle Areena 30 vrk.

Mahershala Alin esittämä hahmo True Detective -sarjan 3. kauden key art -kuvassa.
True Detective. Mahershala Alin esittämä hahmo True Detective -sarjan 3. kauden key art -kuvassa. Kuva: HBO True Detective,Mahershalalhashbaz Ali,Nic Pizzolatto

TIISTAI 8.10.

Telinevoimistelun MM alkaa

Yle TV2 klo 18.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Telinevoimistelun MM-kilpailut, naisten joukkuefinaali. Stuttgart, Saksa. Selostus Marika Aho. HD

Laika, Lada, Marx ja mä

Yle TV1 klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

3-osainen historiasarja kylmän sodan teknologiakamppailuista. Kylmä sota oli erikoista aikaa. Se näyttää erityisen oudolta, jos sitä ei ole itse kokenut. Toimittaja Jussi Nygren täytti neljä vuotta, kun Berliinin muuri murtui. Uudessa historiasarjassa hän uppoutuu aikaan, jolloin sosialistinen itä ja kapitalistinen länsi kamppailivat lähes kaikesta, myös teknologiasta. Miten tämä suurvaltojen kilpailu heijastui Suomeen? Millaisia olivat itäautot? Mitä eroa oli kapitalistisella ja sosialistisella tietokoneella? Miksi Neuvostoliitto houkutteli Suomea osallistumaan kosmonauttiohjelmaan? Miksi Suomi kieltäytyi? Yle Areenassa kaikki kolme jaksoa julkaistaan jo 7.10. ja ne ovat katsottavissa toistaiseksi.

Jussi Nygren avaamassa punaisen Ladan ovea.
Laika, Lada, Marx ja mä. Jussi Nygren avaamassa punaisen Ladan ovea. Kuva: YLE Lada (sukunimi),kylmä sota,jussi nygren

Leni Riefenstahl ja Arnold Fanck

Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Ice Cold Passion - Leni Riefenstahl And Arnold Fanck, Between Hitler And Hollywood) Vuonna 1932 kaksi 1900-luvun saksalaisen elokuvan suurta nimeä, Arnold Fanck ja Leni Riefenstahl, kuvasivat Grönlannissa ensimmäistä saksalais-amerikkalaista suurelokuvaa. Vuotta myöhemmin natsit nousivat valtaan. Riefenstahl matkasi maineeseen, mutta Fanck unohdettiin. Yle Areena 90 vrk.

Arnold Fanck ja Leni Riefenstahl,
Leni Riefenstahl ja Arnold Fanck. Arnold Fanck ja Leni Riefenstahl, Kuva: Matthias Fanck/Yle Kuvapalvelu Historiaohjelmat (Tv),Leni Riefenstahl ja Arnold Fanck

Kino Suomi: The Real McCoy (S)

Yle Teema klo 21.55
Katso ohjelma Areenassa tästä
(2000) Fantasiaa ja todellisuutta yhdistävä elokuva rokkarista, lahjakkuudesta ja tuhovietistä. Mukana mm. Andy McCoy, Angela Nicoletti, Dave Lindholm, Michael Monroe, Pelle Miljoona, Remu Aaltonen. O: Pekka Lehto. HD Katsottavissa Yle Areenassa vain suorana.

The Real McCoy (1999)
The Real McCoy. The Real McCoy (1999) Kuva: Yle Kuvapalvelu Andy McCoy,The Real McCoy

Uusi Kino: Mars kuvien takaa (S)

Yle Teema klo 23.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
Kuvat Marsista avartavat näkymäämme toiselle planeetalle, mutta kertovatko ne koko totuutta? Dokumenttielokuva vie meidät robotiikkainsinööri Vandi Verman matkassa kaukaiselle planeetalle, josta lopulta niin vähän tiedämme. Ohjaus Minna Långström. Tuotanto Napafilms Oy, 2019. HD Yle Areena 30 vrk.

KESKIVIIKKO 9.10.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, tv-ensiesitys

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Bestiskapinalliset Satu ja Heidi vannovat, ettei rakkaus ole kaupan, mutta kun Heidi rakastuu, Satu joutuu päättämään, mitä hän oikeasti haluaa - ja uskaltaako sitä tavoitella. N: Inka Haapamäki, Rosa Honkonen, Santeri Selinheimo Mäntylä. O: Hannaleena Hauru. Suomi 2017. HD. Elokuva on tekstitetty myös ruotsiksi. Yle Areena 30 vrk.

Lauri Mäntyvaaras tjocka ögonfransar
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset. Lauri Mäntyvaaras tjocka ögonfransar Kuva: Era Kahyaoglu / Elokuvayhti� Oy Aamu Ab Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

Prisma: Testosteroni - miehuuden lähde

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Testosterone: Making A Man?) Testosteronin tiedetään vaikuttavan niin terveyteen, seksuaalisuuteen kuin käytökseenkin, mutta tekeekö korkea testosteronitaso miehistä äkkipikaisia ja aggressiivisia? Uusimman tutkimustiedon mukaan testosteronilla on yllättäviä positiivisia vaikutuksia käytökseen ja tämän vaikutuksen on huomattu alkavan jo sikiöaikana. Yle Areena 90 vrk.

Lue lisää

Mies nostamassa painoja penkiltä
Prisma: Testosteroni - miehuuden lähde. Mies nostamassa painoja penkiltä Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat

Kino: Läpi seinän

Yle Teema klo 21.55
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Laavor et hakir, Israel 2016) Romanttinen komedia kertoo Michalin hääsuunnitelmista. Jouduttuaan sulhasensa hylkäämäksi viikkoja ennen seremoniaa Michal ei anna periksi vaan pitää kiinni varauksistaan ja tavoitteestaan löytää se oikea mies. Mikään este ei ole liian vaikea, Michal menee vaikka läpi seinän. O: Rama Burshtein N: Noa Koler, Amos Tamam, Oz Zehavi. Yle Areena 30 vrk.

Kolme naista autossa, takapenkillä oleva hääpuvussa.
Kino: Läpi seinän. Kolme naista autossa, takapenkillä oleva hääpuvussa. Kuva: The Match Factory GmbH / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Läpi seinän

TORSTAI 10.10.

Toivotut: Turkan Seitsemän veljestä

Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

Aleksis Kiven romaaniin "Seitsemän veljestä" perustuva, Jouko Turkan ohjaama 12-osainen tv-elokuva. 1989. (katsottavissa 12 kk).

aleksis kivi, seitsemän veljestä, jouko turkka, tv-sarja, pojat nujuaa pellolla, 1989,
Turkan Seitsemän veljestä. aleksis kivi, seitsemän veljestä, jouko turkka, tv-sarja, pojat nujuaa pellolla, 1989, Kuva: Yle / Antero Tenhunen aleksis kivi, seitsemän veljestä, jouko turkka, tv-sarja, pojat nujuaa pellolla, 1989,

Daniel Hjort (7)

Yle Areena
Josef Julius Wecksellin tekstiin perustuva historiallinen näytelmä Ruotsin valtakunnan sisäpoliittisesta valtataistelusta 1590-luvulla. Tapahtumat sijoittuvat kuningas Sigismundin ja Kaarle-herttuan taistelujen aikaiseen Turun linnaan. (1962) Katsottavissa toistaiseksi.

Downshiftaajat

Yle Areena ja Yle TV2 klo 21.50
Katso ohjelma Areenassa tästä

1. kausi alkaa uusintana. Kaikki 10 osaa Yle Areenassa. Menestyneet kolmekymppiset Tommi ja Satu kertovat aloittavansa downshiftaamisen. Totuus on toinen, kun he muuttavat keskustasta lähiöön vuokrakaksioon. Katsottavissa 31.12.2019 asti.

Downshiftaajat Yle TV2:ssa syksyllä 2016, kuvassa Kuvassa vasemmalta: Marja-Liisa (Anna-Leena Härkönen), Satu (Iina Kuustonen), Tommi (Jussi Vatanen), Aaro (Mikko Leppilampi) ja Pia (Niina Lahtinen).
Downshiftaajat. Downshiftaajat Yle TV2:ssa syksyllä 2016, kuvassa Kuvassa vasemmalta: Marja-Liisa (Anna-Leena Härkönen), Satu (Iina Kuustonen), Tommi (Jussi Vatanen), Aaro (Mikko Leppilampi) ja Pia (Niina Lahtinen). Kuva: Yle Kuvapalvelu. Downshiftaajat

Itse asiassa kuultuna: Antti Tuuri

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. on aika tavata pohjalaisuuden mestarikuvaaja, kirjailija Antti Tuuri. Mies, jonka kynästä ovat lähteneet niin Ikitie, Pohjanmaa, Lakeuden kutsu kuin Rukajärven tie - ja lähes 80 muuta teosta, satakunta kuunnelmaa, pari oopperalibrettoa ja paljon muuta. Romaanit Tuuri kirjoittaa yhä mekaanisella kirjoituskoneella - miksi? Haastattelijana Juho-Pekka Rantala. Yle Areena toistaiseksi.

Lue lisää

Kirjailija Antti Tuuri on pohjalaisuuden mestarikuvaaja,
Itse asiassa kuultuna: Antti Tuuri. Kirjailija Antti Tuuri on pohjalaisuuden mestarikuvaaja, Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Yle TV1,Antti Tuuri,Itse asiassa kuultuna: Antti Tuuri

Ulkolinja: Vaarallinen kulta

Yle TV1 klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(The Shadow of Gold) Kulta on metalleista halutuin, vaurauden ja rakkauden symboli, jonka arvo nousee talouden heilahduksista riippumatta. Viimeisen 15 vuoden aikana sitä on kaivettu enemmän kuin koskaan. Kultakaivokset ja jalostaminen uhkaa kuitenkin koko planeettamme tulevaisuutta. HD Yle Areena 1 vuosi 10 kk.

Lue lisää

Kino Klassikko: Pitkä pitkäperjantai (16)

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(The Long Good Friday, Iso-Britannia 1980) Bob Hoskinsin ja Helen Mirrenin tähdittämä, englantilaisen rikoselokuvan valioihin kuuluva elokuva nousukkaasta brittigangsterista, jonka laajenevan imperiumin kimppuun käydään tuntemattoman mutta voimakkaan vihollisen taholta eräänä pitkänä perjantaina. Pääosissa Bob Hoskins, Helen Mirren ja Eddie Constantine. Ohjaus: John Mackenzie. HD Yle Areena 30 vrk.

Gangsterit kuulustelevat kilpailijoitaan teurastamon kylmiössä elokuvassa Pitkä pitkäperjantai
Pitkä pitkäperjantai. Gangsterit kuulustelevat kilpailijoitaan teurastamon kylmiössä elokuvassa Pitkä pitkäperjantai Pitkä pitkäperjantai,teeman elokuvat

PERJANTAI 11.10.

Taitoluistelun Finlandia Trophy alkaa

Yle TV2 klo 18.15
Katso ohjelma Areenassa tästä

Taitoluistelun Finlandia Trophy, parien ja miesten lyhytohjelmat. Selostus Tarja Ristanen. Espoo. HD

Viveca Lindfors luistelemassa
Taitoluistelun Finlandia Trophy. Viveca Lindfors luistelemassa Kuva: Yle/Suomen Taitoluisteluliitto taitoluistelu,taitoluistelun finlandia trophy

Yle Live: Father John Misty

Yle Teema klo 23.50
Katso ohjelma Areenassa tästä
Partakarvoitusta riitti lavalla, kun lauluntekijä Josh Tilman eli Father John Misty esiintyi yhtyeineen Flow Festivalilla elokuussa 2019. Mistyn indiefolk soi orgaanisesti taitavan yhtyeen tulkintoina.

LAUANTAI 12.10.

Find me in Paris

Yle TV2 klo 10.50
Katso ohjelma Areenassa tästä

2. kausi alkaa. Tanssidraamassa seurataan aikamatkaaja Lena Griskyä (Jessica Lord), joka on opiskellut vuoden modernissa pariisilaisessa balettikoulussa. Lena haluaa jäädä nykyaikaan, mutta hänen poikaystävänsä Henri (Christy O'Donnell) sen sijaan kaipaa jo kovasti takaisin kotiin. Samaan aikaan Lenan kovin kilpakumppani Thea (Hannah Dodd) on matkustanut aikaportaalin kautta vuoteen 1905, jossa hän haluaa muuttaa menneisyyttä. Tuotanto: ZDF ja Cottonwood Media. Ranska ja Saksa, 2019. Yle Areena 90 vrk.

Kuvassa Lena Grisky (Jessica Lord, vas.) ja Ines Lebreton (Eubha Akilade).
Find me in Paris. Kuvassa Lena Grisky (Jessica Lord, vas.) ja Ines Lebreton (Eubha Akilade). Kuva: Yle Kuvapalvelu nuortenohjelmat,Find me in Paris

Radioteatteri esittää: Kamala luonto – eläimen tarkoitus

Yle Radio 1 klo 15.00, koko sarja Yle Areenassa
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Uusi 10-osainen viihdekuunnelmasarja pohjautuu Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen samannimiseen suosittuun sarjakuvaan. Löytyykö eläimen tarkoitus vaistojen ja tarpeiden toteuttamisesta, parisuhteista, ystävyydestä, vallasta jne, vai määritteleekö jokin ylempi sen miksi täällä ollaan? Sarjassa käydään läpi inhimillisen elämän monimutkaisuus tai yksinkertaisuus - eläimellisellä suoruudella. Rooleissa mm.: Joonas Saartamo ja Hannes Suominen ovat Ilves ja Kärppä, Juho Uusitalo mielipuolinen Kettu, Matti Onnismaa on läheisriippuvainen Hirvi, Tommi Korpela koko metsää tyrannisoiva Karhu ja Paula Vesala koko metsän henkinen johtaja Pöllö. Käsikirjoitus ja ohjaus Mikko Kaukolampi. Äänisuunnittelu: Janne Jankeri. Musiikki: Kaapo Huttunen. Dramaturgit: Antti Lehtinen ja Toni Puurtinen. Tuottaja: Timo Vierimaa, Funfar Oy ja Matti Kajander, Yle.

Juttu joka ei jätä rauhaan (12) - Uusi sarja

Yle TV1 klo 19.40
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Life of Crime) Uusi 3-osainen minisarja valottaa sitä joskus hyvin kipeää prosessia, kun aloitteleva poliisi kasvaa ja kehittyy työssään. Joskus jo ensimmäinen kosketus poliisintyöhön jättää niin vahvan muistijäljen, ettei se hellitä koko uran aikana. Entä kuinka paljon vaikuttavat henkilön omat ominaisuudet ja kokemukset? Kukin jakso sijoittuu eri vuosikymmenelle, kolmeen eri vaiheeseen päähenkilön uralla.

Ensimmäinen jakso sijoittuu vuoteen 1985. Denise Woods on juuri poliisiksi valmistunut, isänsä jalanjälkiä seuraava nuori nainen. Määrätietoinen ja sinnikäs konstaapeli kokee olevansa kutsumustyössä, mutta rikoksen uhrin kärsimykset koskettavat häntä enemmän kuin hänelle on hyväksi. Denise uhmaa esimiestensä määräyksiä ja keskittyy selvittämään nuoren tytön raiskausta ja murhaa, vaikka hänen tehtävänsä on olla rivipoliisina vastaanottotiskillä. Miksi juttu vaikuttaa häneen niin vahvasti? Toinen jakso kertoo vuodesta 1997 ja kolmas vuodesta 2012. Mihin suuntaan Denisen ura eteni, ja miten tuo ensimmäisen vuoden kokemus vaikutti hänen tulevaisuuteensa koko loppuelämän ajan.

Pääosissa: Hayley Atwell, Richard Coyle, Julian Lewis Jones. Käsikirjoitus: Declan Croghan. Tuotanto: Ecosse Films, Octagon Films, BBC, Britannia, 2013. Yle Areena 22 vrk.

Lue lisää tästä

Yksi murha, kolme vuosikymmentä. Brittijännäri seuraa nuoren, määrätietoisen poliisin uraa ja elämää.
Juttu joka ei jätä rauhaan. Yksi murha, kolme vuosikymmentä. Brittijännäri seuraa nuoren, määrätietoisen poliisin uraa ja elämää. Kuva: Screen Grab Ecosse Film Productions 2013 / BBC / Ecosse Film Productions Yle TV1,Juttu joka ei jätä rauhaan

Chuck Berry

Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Chuck Berry) Rock'n'rollin peruskivi Chuck Berry (1926-2017) on uuden pitkän dokumenttielokuvan aiheena. Ohjaaja Jon Brewer on päässyt tutkimaan legendan elämää ja uraa ainutlaatuisen läheltä. Mukana on myös Chuck Berryn monia kuuluisia faneja John Lennonista ja Keith Richardsista Alice Cooperiin. Ensiesitys. (USA 2019) HD. Yle Areena 30 vrk.

Chuck Berry -dokumenttielokuvan juliste
Chuck Berry. Chuck Berry -dokumenttielokuvan juliste Chuck Berry,elokuvajuliste,kitaristit,rock,rock and roll,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Greenaway aakkosin ja numeroin

Järjettömien asioiden luetteloija, avantgardisti, elokuvaohjaaja ja provokaattori Peter Greenaway on nyt itse luokiteltavana.

Peter Greenawayn aakkoset
Yle Teema klo 21.41

Katso ohjelma Areenassa tästä

(The Greenaway Alphabet, Hollanti 2017) Yllättävän lämmin ja intiimi muotokuva älykköohjaaja Peter Greenawaystä ja tämän elämän aakkosista. Leikkisän ja koskettavan dokumentin ohjasi Greenawayn puoliso, taiteilija Saskia Boddeke. Elokuvan toinen päähenkilö ja ohjaajan haastaja on 16-vuotias tytär Pip Greenaway. Ensiesitys. Yle Areena 90 vrk.

Kohtalokkaat numerot
Yle Teema klo 22.49

Katso ohjelma Areenassa tästä

(Drowning by Numbers, Britannia 2018) Peter Greenawayn musta komedia naisista, jotka hukuttavat turhaksi käyneitä aviomiehiään. Samalla elokuvassa juoksutetaan numeroita yhdestä sataan. Pääosissa Joan Plowright, Juliet Stevenson, Joely Richardson ja Bernard Hill. Musiikki Michael Nyman. Elokuvan edellinen ja ainoa tv-esitys Suomessa oli 26 vuotta sitten. Yle Areena 30 vrk.

Peter Greenaway makaa ruoholla, perhonen kasvojen yllä. Kuva dokumenttielokuvasta The Greenaway Alphabet.
Peter Greenawayn aakkoset. Peter Greenaway makaa ruoholla, perhonen kasvojen yllä. Kuva dokumenttielokuvasta The Greenaway Alphabet. Peter Greenaway,elokuvaohjaajat,Teemalauantai,Peter Greenawayn aakkoset

SUNNUNTAI 13.10.

Radioteatteri esittää: Minä kosken aurinkoon

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä

”Coolit vibat ravistaa mua, aukee portit taivaiden, kun sun kanssas beibi oon, minä kosken aurinkoon.” (Apulanta). Omasta bändistä ja rakkaudesta haaveilevan 16-vuotiaan Kyyneleen ihastus muuttuu pakkomielteeksi Millenniumin kynnyksellä. Tunteiden rajoja ja niiden puutetta käsittelevä kiusallisuuskomedia perustuu aitoihin päiväkirjoihin. Käsikirjoitus ja ohjaus: Milla Pelkonen. Äänisuunnittelu: Pinja Mustajoki. Rooleissa: Milla Nevalainen ja Q teatterin nuorista: Otso Aunola, Juliana Valkama ja Ava Malmelin sekä Lauri Vartiainen, Tiina Luoma, Pinja Mustajoki, Tommi Mäki ja Milla Pelkonen. Tuottaja: Soila Valkama. - Osa Radioteatterin syksyn komediakuunnelmien sarjaa.

Radio Variaatio: Megaradiohommeli

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä

Miltä lapsuus kuulostaa Helsingissä 2019? Megaradiohommeli seuraa kahden lapsen päivää antautuen heidän äänimaailmoilleen, kertoen heidän tarinoitaan ja kuunnellen heille kotona, koulussa ja harrastuksissa tarjottua opastusta. Mistä lapset puhuvat? Mitä maailmoja he kuuntelevat? Teos pohjaa dokumentaariseen materiaaliin ja tekoprosessiin on osallistunut aikuistaiteilijoiden lisäksi 4–10-vuotiaita lapsia. Kaikki musiikki on lasten säveltämää, ja teoksessa käytetyt musiikilliset elementit perustuvat lasten toteuttamiin ääniin. Käsikirjoitus ja ohjaus: Nora Rinne ja Pärttyli Rinne. Äänisuunnittelu: Kasperi Laine. Esiintyjinä, äänimateriaalin tuottajina ja muusikoina toimivat lapset: Aale Rinne, Aarni Rinne, Hugo Laine ja Väinö Laine. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria.

Daniel Olin

Yle Fem klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Uudet jaksot alkavat! Keskusteluohjelma, jossa toimittaja Daniel Olinin vieraana on viikoittain vaihtuva kiinnostava ja yhteiskunnallisesti merkittävä henkilö. Keskustelu käsittelee vieraan elämää, uraa ja henkilökohtaisia kokemuksia. Syksyn 2019 aikana ohjelman vieraina ovat mm. Elisabeth Rehn, Pekka Lundmark, Maria Turtschaninoff, Alf Rehn ja Heidi Avellan. Tuotanto: Svenska Yle 2019. HD Katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren Daniel Olin -ohjelmassa.
Daniel Olin. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren Daniel Olin -ohjelmassa. Kuva: Jani Saikko / Yle Thomas Elfgren,keskusrikospoliisi,rikosylikomisariot,poliisi,rikollisuus,psykologinen profilointi

Päivä elämässä

Yle Fem klo 20.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
(En dag i våra liv, 2019) 4 uutta jaksoa! Päivä elämässä on lifestyle-ohjelma, jossa kaksi samankaltaisen uran omaavaa julkista henkilöä kokee jotain uutta yhden päivän aikana. He keskustelevat elämästään ja työstään ja tutustumme heihin paremmin. Kauden ensimmäisessä jaksossa Kjell Westö ja Kaj Korkea-aho matkaavat Lontooseen. Muissa jaksoissa nähdään Inger Nilsson ja Maria Sid, Janne Grönroos ja Hasse Brontén sekä Eva Biaudet ja Linn Ljung. Yle Areena toistaiseksi.

Kirjailijat Kjell Westö ja Kaj Korkea-aho
Päivä elämässä. Kirjailijat Kjell Westö ja Kaj Korkea-aho Kuva: Niklas Rosström/Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Päivä elämässä

Ennen kuolemaa, uusi kausi

Yle TV1 klo 21.45
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Innan vi dör, S2) Ylistetyn ruotsalaisen rikossarjan uudet jaksot alkavat! Ennen kuolemaa kertoo rikospoliisi Hanna Svenssonista ja hänen pojastaan Christianista: äiti ja poika taistelevat korjatakseen mutkikkaan suhteensa. Ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa Christian joutui pakenemaan ulkomaille soluttauduttuaan sitä ennen rikolliseen Mimican perheeseen. Hanna sai samaan aikaan tehtäväkseen löytää vuoto poliisin järjestäytyneen rikollisuuden yksikössä.

Kun uudet jaksot alkavat, Christian on edelleen pakosalla ja poliisin vuoto uhkaa hänen henkeään. Hanna ja hänen kollegansa Björn seuraavat vuodon jälkeä, ja tämä johdattaa heidät pelottavaan suuntaan. Vuotoon liittyvät Mimicat sekä joukko korruptoituneita poliiseja, joita johtavat entiset poliisit Lena Hermansson ja hänen miehensä Jan. Kun Christian yllättäen ilmestyy Tukholmaan, näkee Hanna vain yhden ratkaisun turvatakseen poikansa elämän. Pojan on soluttauduttava poliiseihin paljastaakseen vuodon.

Käsikirjoitus: Niklas Rockström ja Wilhelm Berman. Osissa: Marie Richardson (Hanna), Adam Pålsson (Christian), Magnus Krepper (Björn), Maria Sundbom (Lena Hermansson), Stefan Sauk (Jan). Tuotanto: BRF, 2019. Sarjan 8 jaksoa esitetään samanaikaisesti Ruotsissa ja Suomessa. Katsottavissa Yle Areenassa 31.12.2019 asti.

Lue lisää

Ruotsalaisjännärin Ennen kuolemaa pääosissa nähdään  Marie Richardson, Adam Pålsson ja Magnus Krepper.
Ennen kuolemaa. Ruotsalaisjännärin Ennen kuolemaa pääosissa nähdään Marie Richardson, Adam Pålsson ja Magnus Krepper. Kuva: Peter Cederling/SVT / B-reel Yle TV1,Marie Richardson,Adam Pålsson,Magnus Krepper,Ennen kuolemaa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua