Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Elektronisilla mausteilla poprockia tekevä Kolme Sanaa yhdistelee tyylissään Lauri Tähkää Bring Me The Horizoniin

Neljä nuorta miestä istuu vahvistimista kootun seinän edessä. Miehistä kolme katsoo tylsistyneesti kameraan, yksi ohi. Kahdella heistä on pitkät hiukset, kahdella lyhyet.
Neljä nuorta miestä istuu vahvistimista kootun seinän edessä. Miehistä kolme katsoo tylsistyneesti kameraan, yksi ohi. Kahdella heistä on pitkät hiukset, kahdella lyhyet. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX),musiikki,Kolme Sanaa

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Kolme Sanaa.

Kolme Sanaa on rockia ja poppia yhdistelevä kvartetti.

Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

– Vuonna 2017 perustettu Kolme Sanaa pyrkii elektronisilla vivahteillaan tuomaan modernia otetta suomalaiseen poprockiin. Yhtyeen suomenkielinen soundi on kuin pehmeämpää Cyan Kicksia – tiettyjä samankaltaisuuksia voikin näiden kahden yhtyeen välillä huomata, sillä Kaikki tääl palaa -kappaletta on ollut mukana tekemässä bändin kitaristi Niila Perkkiö. Kolme Sanaa -bändin kaltaisia yhtyeitä ei Suomesta tällä hetkellä hirveästi löydy, joten jos biisien melodiat ovat vahvoja ja lyriikat iskevät, voi tällä soundilla päästä pitkällekin.

Mikä sai teidät aloittamaan musiikin tekemisen?

– Kitaristillamme Otsolla on ollut useampia bändiproggiksia aiemmin, ja kun hommat niissä eivät niin sanotusti lähteneet, tuli idea perustaa jossain vaiheessa oma bändi. Laulajamme Julle ja Otso tutustuivat vuosia sitten sattumalta Otson pikkuserkun kautta, ja tutustumisen jälkeen välillä käytiin keskustelua siitä, että olisi kiva soitella ja tehdä musaa yhdessä. Noin kolme vuotta myöhemmin näiden keskusteluiden jälkeen tuli idea, että tehtäisiin yhdessä mies ja kitara -tyylisiä coverikeikkoja, johon Julle lähti mukaan.

– Yksi oma biisi-idea ja sen toteutus muutti kuitenkin suunnitelmat täysin, ja Otson vanhan lukiofrendin, rumpalimme Francescon, liityttyä kokoonpanoon julkaistiin kesällä 2017 eka demosingle. Sen jälkeen bändihommat lähtivät kunnolla käyntiin.

Mistä artistinimenne tulee?

– Nimi ”Kolme Sanaa” tarkoittaa kokonaisuutta siitä, mitä me olemme ja mitä biiseillämme kerromme. Tosi moni ihminen kysyy aina meiltä, että mitkä ovat ne ”kolme sanaa”. Emme halua antaa vastausta, vaan aina sanomme, että ne voivat olla ihan mitä vain. Kolmella sanalla pystyy kertomaan ja ilmaisemaan loputtomasti erilaisia tunnetiloja liittyen elämän eri tilanteisiin, ja niitä tunnetiloja me haluamme musiikkimme kautta tuoda esiin.

Miten kuvailisittte musiikkianne?

– Uskaltaisimme väittää, että samankaltaista bändiä suomenkielisillä markkinoilla ei löydy. Meidän musiikissamme vaikuttaa hyvin vahvasti moderni kansainvälinen poprock- sekä alternative rock -soundi. Kiteytettynä voidaan sanoa, että Kolme Sanaa on kombinaatio modernia poppia elektronisilla soundeilla sekä rockia, jossa soi vahvasti särökitarat ja rytmikkäät rumpukuviot.

Mikä musiikkianne on inspiroinut?

– Paljon ainakin lyyrisesti vaikutteita tulee laajalta skaalalta erilaisista teksteistä aina Bring Me The Horizonin Oli Sykesin materiaalista Lauri Tähkään tai Anssi Kelaan. Samoin soittamisen kannalta inspiraatiota tulee eri genreistä aina metalcoresta kasarirockiin. Inspiraatiota tuovat myös omat elämänkokemukset ja niistä muodostuvat tekstit sekä halu saada meidän musa kaikkien kuultavaksi. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin se kun joku kertoo, että meidän biisi on koskettanut jollain tavalla. Se muistuttaa siitä, miksi tätä loppujen lopuksi tehdään.

Oletteko jo keikkailleet? Jos olette, mitä keikkaa jännititte eniten?

– Keikkoja on tehty vuoden 2017 kesän jälkeen toistakymmentä, ja ehkä eniten jännitti vetää Emergenza Festivalin finaalissa keikka Nosturissa, koska pääsi nousemaan lauteille, jolla omia fanituksen kohteita on tullut tsiigattua useasti. Toinen oli ihan ensimmäinen keikka, joka vedettiin paikallisella klubilla Vantaan Tikkurilassa ihan bändin alkuaikoina. Jännitys oli käsin kosketeltavaa, koska tupa oli täynnä. Keikka meni onneksi tosi hyvin.

Mikä olisi unelmienne keikkapaikka?

– Varmaankin stadionkeikka, se olisi aika uskomatonta kokea joku päivä. Toinen unelma olisi Ruisrockin päälava, koska Ruisrock on itsessään niin ikonen ja legendaarinen tapahtuma.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään? Miksi?

– Siistiä olisi päästä lämppäämään esimerkiksi Haloo Helsinkiä, Apulantaa tai JVG:tä. Kyseiset bändit ovat olleet suunnannäyttäjiä suomalaisessa musiikissa, ja vaikka musiikki kyseisillä kokoonpanoilla on hyvinkin erilaista keskenään, mielestämme sopisimme hyvin näistä minkä vain lämppäriksi. Ulkomaisista bändeistä olisi upeaa lämpätä Suomen keikalla esimerkiksi alternative rockin pioneeria Musea.

Jos Kaikki tääl palaa soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Kohtauksessa olisi "tilanne päällä", kun kahden ihmisen välinen tunnekuohussa roihuava sanallinen taistelu päättyy siihen, kun toinen lähtee itkien pois. Toinen jää hiljaa yksin miettimään, mitä tuli tehtyä. Ja kaikki tapahtuu tietysti ulkona keskellä rankkasadetta. Toivottavasti tilanteen jälkeen asiat voitaisiin vielä korjata.

Miten biisi syntyi?

– Biisi lähti käyntiin lyriikalla, jossa käydään läpi sitä, miten itsekästä ja sokean itsekeskeistä ihmisen toiminta välillä on. Aihe on tuttu monelle, ja tuntui luontevalta kirjoittaa asiasta biisi käyttäen paljon vertauskuvia. Asiaa ja aihetta tuli pyöriteltyä läpi paljon ennen kuin Otso sai lopulliset lyriikat valmiiksi.

– Sen jälkeen soundimaailma ja melodia löytyivät biisiin luontevasti demosessioissa sekä myöhemmin tuottaja Niila Perkkiön kanssa. Oli tärkeää saada myös kertosäkeessä esiin vahva melodia raskaiden kitaroiden sekä rumpujen kanssa, mikä onnistui todella hyvin.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita teillä on artistiurallenne?

– Suunnitelmissa on tehdä paljon lisää musaa, ja nimenomaan sinkkuja. Keikkailulla haluaisimme valloittaa koko Suomen. Haaveena on kokopitkän julkaisu, koska levyllä pystymme antamaan syvällisemmän kokonaisuuden meistä kuulijoille. Me haluamme luoda Suomeen uudenlaisen poprockin skenen.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!