Hyppää pääsisältöön

RSO-festivaalilla kuullaan Magnus Lindbergin uutuuksia ja suurteoksia

RSO-festivaali Magnus Lindberg logo
RSO-festivaali Magnus Lindberg logo Kuva: Heidi Grönroos Radion sinfoniaorkesteri

RSO:n neljän viikon mittainen oma festivaali alkaa 11.10. Musiikkitalossa. Orkesterin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, säveltäjä Magnus Lindbergin tuotannon ympärille kootun tapahtuman aloittaa korealaispianisti Seong-Jin Chon pianoresitaali.
“Mikään ei ole hienompaa kuin tyhjä konserttisali, jossa seisoo tyhjä flyygeli. Siinä on jotakin maagista. Kamppailin koko nuoruuteni sen valinnan kanssa, tuleeko minusta pianisti vai säveltäjä. Pianoresitaali on minulle henkilökohtaisesti hyvin läheinen konsertin muoto”, kertoo Magnus Lindberg. Chopin-kilpailuvoittaja Cho esittää konsertissaan Mozartin, Lisztin ja Bergin sonaatteja sekä Schubertin Wanderer-fantasian.

Pekka Kuusisto Lindbergin viulukonserton solistina

RSO-festivaalin ohjelmassa on sinfoniakonsertteja, oopperaa, kamarimusiikkia ja keskusteluja. Vierailevana orkesterina on Tapiola Sinfonietta, jonka solistina Pekka Kuusisto esittää Lindbergin 1. viulukonserton ja Laura Mikkola 1. pianokonserton Temppeliaukion kirkossa.
Lindbergin sielun veljien – Igor Stravinskyn ja Robert Schumannin teoksia on ohjelmassa mm. festivaalin kamarimusiikkikonsertissa. “Stravinsky on minulle hyvin tärkeä säveltäjä. Hän avasi portin sävelkielelle, jota tänään käytän edelleen. Schumann taas on häikäisevä meloodikko. Miten hän sen tekee, en tiedä. Voin vain ihailla ja nauttia” Lindberg toteaa sielunsa veljistä.

Ohjelmassa klassikot Kraft ja Aura sekä kaksi Suomen ensiesitystä

Yksi festivaalin huipentumista kuullaan 25.10., jolloin ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa jo kulttimaineeseen kohonneen Lindbergin Kraftin sekä monumentaaliseen Auran. Lindbergin tuoreimmasta tuotannosta kuullaan kuoro-orkesteriteos Triumf att finnas till sekä orkesteriteos Shadow of the Future, jotka molemmat saavat Suomen ensiesityksensä.
Festivaali päättyy oopperaharvinaisuuteen. Fabio Biondi johtaa konserttiesityksen Christoph Willibald Gluckin mestariteoksesta Orfeo ed Euridice. Teos ilmentää teemasäveltäjä Lindbergin musiikillisia juuria, jotka löytyvät musiikin historian janan toisesta päästä, barokista. Orfeo ed Euridice on Lindbergin mukaan yhä ajankohtainen 250 vuoden jälkeen. ”On huikeaa, miten noin varhainen teos elää ja puhuttelee edelleen."
Yle välittää RSO-festivaalin konsertit Yle Radio 1:ssä, Yle Areenassa, Yle Teemalla ja Yle TV1:ssä. Liput ovat myynnissä Ticketmasterissa.

  • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

    RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

    RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."

  • Nicholas Collon jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2028 asti

    Uuden sopimuksen myötä turvataan pitkäjänteinen yhteistyö.

    Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

  • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

    Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

    "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.