Hyppää pääsisältöön

Yleltä satsaus yhdenvertaisuuteen – Minna Pöntys aloitti saavutettavuusvastaavana

Minna Pöntys, joka hymyilee. Taustalla puinen sermi, jossa vihreitä puunrunkoja.
Minna Pöntys, joka hymyilee. Taustalla puinen sermi, jossa vihreitä puunrunkoja. Kuva: Anne-Mari Rajala / Yle henkilökuvat (valokuvat),saavutettavuus,minna pöntys

Saavutettavuusvastaavan tehtäviin kuuluu nostaa esiin sisältöjen ja palveluiden yhdenvertaisuusnäkökulmia sekä huolehtia, että sisällöt tavoittavat etenkin erityisryhmät mahdollisimman hyvin.

Ylen saavutettavuusvastaavana on aloittanut ohjelmatekstitysten parissa pitkän uran tehnyt Minna Pöntys. Tehtävä on Ylessä uusi ja mukailee muiden pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden käytäntöjä.

“Tehtäväni on huolehtia, että saavutettavuuspalvelut ja tarve niille tunnetaan kaikkialla Ylessä ja että Ylessä tehtävästä hienosta saavutettavuustyöstä tiedetään myös yhtiön ulkopuolella. Tavoite on, että sisällöt myös tavoittaisivat yleisönsä entistä paremmin”, Minna Pöntys kertoo.

Saavutettavuusvastaavan tehtäviin kuuluu lisäksi kokemusasiantuntijajoukon eli Yle-raadin koollekutsuminen säännöllisesti. Ylen erityispalveluiden käyttäjistä koostuva raati perustettiin syksyllä 2018 ja sen jäsenet ovat olleet mukana kehittämässä Ylen palveluita saavutettavammiksi. Saavutettavuusvastaava pitää myös tiiviisti yhteyttä alan edunvalvontajärjestöihin Suomessa ja kansainvälisesti.

Yle haluaa palvella kaikkia suomalaisia yhdenvertaisesti. Esimerkiksi kotimaisten tv-ohjelmien puheen voi lukea tekstinä ruudulta, käännöstekstityksiä voi kuunnella suomeksi ja ruotsiksi ääneen luettuina, sisältöä voi käyttää ruudunlukijoiden avulla sekä esimerkiksi selkosuomeksi tai viittomakielelle tulkattuna.

“Tämä on ihan Ylen julkisen palvelun tehtävän ytimessä. Erityispalveluiden tarve on kasvanut monesta syystä, kuten esimerkiksi väestön ikääntymisen ja maahanmuuttajien määrän kasvun vuoksi”, toteaa julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Ylessä toimii myös saavutettavuusverkosto, jonka päämääränä on pyrkiä tekemään Yleä entistä saavutettavammaksi. Verkoston ansiosta on esimerkiksi parannettu tiedotusta tv-ohjelmien lisäpalveluista.