Hyppää pääsisältöön

Sanat haltuun rap-riimein

Kuvakollaasi Jare vs. Cheek -materiaaleista
Kuvakollaasi Jare vs. Cheek -materiaaleista Kuva: Yle / Mika Hokkanen pyhimys

Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä.

Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi. Hän päätti alkaa innostaa suomalaisia poikia ja nuoria miehiä lukemaan ja opettaa heille tekstitaitoja.

Toimittaja Aleksis Salusjärvi
Toimittaja Aleksis Salusjärvi Aleksis Salusjärvi,Helsinki Lit
Atomirotta Ylen M1-studiossa. Vasemmalla Rotta, oikealla Rane Raitsikka
Atomirotta Ylen M1-studiossa. Vasemmalla Rotta, oikealla Rane Raitsikka Kuva: Yle teeman musiikki

Yhdessä Atomirotta-yhtyeen solistin Mikko Sarjasen kanssa he alkoivat vuonna 2016 järjestää rap-työpajoja ammattikoulujen teknisillä aloilla opiskeleville pojille ympäri Suomea. Kaunokirjallisuus ei näitä nuoria kiinnosta, mutta rap-lyriikat paljastavat heissä piilevän verbaalisen lahjakkuuden.

Rap-musiikki kertoo heidän maailmastaan ja arjestaan, siksi se kiinnostaa. Oma ilmaisutarve saa nuoret opiskelemaan rap-sanoituksen keinoja ja mahdollisuuksia. Taito pitää vain kaivaa esiin, koska se on jo heissä passiivisena musiikin kuuntelun myötä.

Sittemmin Salusjärven ja Sarjasen mukaan mukaan liittyi logopedi ja puheterapeutti Hanna Markkanen, jonka johdolla he kehittivät opetusmenetelmiä hahmotushäiriöstä kärsiville. Kolmikko alkoi opettaa sairaalakouluissa, erityiskouluissa ja vankiloissa. Hankkeen taustatukena toimii Lukukeskus. Sanat haltuun -hanke sai Helsingin kaupungin vuoden 2018 kulttuuriteko -palkinnon.

Helsingin vankila
Helsingin vankila Kuva: Juha Kivioja / Yle vankilat,vangit,Rikosseuraamuslaitos,Helsingin vankila

Hankkeen vetäjät saivat huomata, että sairaalakoulujen, vankiloiden ja rankkojen lähiöiden nuorilta saattaa puuttua suunnitelmia ja kunnianhimoa, mutta lahjoja ja taitoja heillä on. Kaikista heistä olisi enempäänkin.

Toivottavasti kaikkien peruskoulujen opettajat löytävät ja ottavat käyttöön Sanat haltuun -työpajametodin!

Jokainen löytää räpissä oman äänensä, tietää myös Aristoteleen kantapää -ohjelmassa vieraillut pitkän linjan rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface. Sanoitus voi olla katuslangilla tehty raportti omakohtaisista kokemuksista, runo tai kaunokirjallinen kertomus. Esitys voi olla standup-komiikkaa, tunteiden tilitystä tai kieliakrobatiaa. Miettinen kertaa ohjelmassa rap-musiikin historiaa ja valaisee sen monimuotoisia erityispiirteitä. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Edit 10.10. klo 10:00 Lisätty linkki Kirjastotarinoita jakso 2: Riimit haltuun

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri