Hyppää pääsisältöön

Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

Havaintoja ihmisestä ja Pinokkio-klubi 12.10. klo 17-19
Havaintoja ihmisestä ja Pinokkio-klubi 12.10. klo 17-19 Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,Lapsettomuus

Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

Lääketieteellisen määritelmän mukaan tahattomasta lapsettomuudesta on kyse silloin, kun raskaus ei ole alkanut yhden vuoden yrittämisen jälkeen.

“Se voi aiheuttaa häpeää, huonommuutta ja kelpaamattomuutta. Siihen liittyy myös sosiaalista painetta. Ihmiset pariutuvat ja haluavat perustaa perheen yleensä samanikäisinä. Ympärillä voi olla paljon muita, jotka helposti raskautuvat. Oma tilanne voi tuntua silloin entistä kurjemmalta”, kertoo psykiatrinen sairaanhoitaja, psykoterapeutti Nina Torkler.

“Lapsettomuus herättää vihaa, katkeruutta ja ulkopuolisuuden tunnetta. Ihminen on silloin sellaisten mahdollisuuksien ulkopuolella, joita muilla on”, sanoo Nina Torkler.

Tutkimusten mukaan lapsettomuuskriisi on yksi elämän isoimmista kriiseistä― Maiju Tokola

Tahaton lapsettomuus on yleisintä 30-54-vuotiailla. Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat munasolun irtoamishäiriöt, munanjohdinvauriot, endometrioosi ja sperman laatu. Osalla syy jää tuntemattomaksi.

“Lapsettomuutta ajatellaan usein niin, että eihän se ole iso asia, kun lasta ei ole vielä ollutkaan. Se on kuitenkin menetys”, kertoo psykoterapeutti Nina Torkler.

Pelkkä lääketieteellinen määrittely ei kerro sitä miten tahaton lapsettomuus vaikuttaa ihmiseen ja hänen elämäänsä.

“Tutkimusten mukaan lapsettomuuskriisi on yksi elämän isoimmista kriiseistä. Kun uhataan ottaa pois jotain sellaista, joka on ainakin joillekin elämän merkityksellisin asia. Se koettelee elämän perustuksia”, sanoo psykologi, psykoterapeutti Maiju Tokola.

Havaintoja ihmisestä -ohjelman lisäksi Pinokkio-klubilla mukana ovat muun muassa stand up -koomikko Olli Siiki, Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen päällikkö Mila Ilonen ja aikuinen adoptoitu ja koulutukseltaan kätilö Reetta Kurjonen. Haastateltavana ovat psykiatrinen sairaanhoitaja, psykoterapeutti Nina Torkler ja psykologi, psykoterapeutti Maiju Tokola.

Yle Radio 1:n Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla lauantaina 12. lokakuuta kello 17 -19. Tapahtumassa kuullaan ihmisten henkilökohtaisia kokemuksia tahattomasta lapsettomuudesta. Illan aluksi taltioidaan Havaintoja ihmisestä -ohjelman jakso tahattomasta lapsettomuudesta, joka kuullaan torstaina 7.11. kello 12.10. Yle Radio 1:ssä.

Kansallisteatterin Lavaklubi löytyy osoitteesta Läntinen teatterikuja 1, 00100 Helsinki. Esteetön sisäänkäynti osoitteessa Itäinen Teatterikuja 2a.

Havaintoja ihmisestä kuullaan Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10. Ohjelma tahattomasta lapsettomuudesta lähetetään 7. marraskuuta kello 12.10. Myös Yle Areenassa.