Hyppää pääsisältöön

Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

Andersin hapankaali

Ainekset, 4 hlö:

  • 1,75 kg valkokaalia
  • 1 rkl joditonta merisuolaa
  • 1 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
  • 3 tillin kukintoa

Tee näin:

  1. Leikkaa valkokaali ohuiksi suikaleiksi.
  2. Sekoita valkokaalisuikaleet ja merisuola isossa kulhossa.
  3. Anna seoksen seistä hetki huoneenlämmössä, jotta suola alkaa irrottaa kaalista nestettä.
  4. Puristele suikaleita käsin tai nuiji niitä survimella, jotta niistä irtoaa mahdollisimman paljon nestettä. On tärkeää, että ne mehustuvat kunnolla.
  5. Mausta fenkolinsiemenillä ja tillin kukinnoilla.
  6. Paina massa tiiviisti kuumentamalla desinfioituihin lasipurkkeihin.
  7. Varmista, että neste peittää kaalimassan. Jätä purkit noin 2 cm vajaiksi, jotta käymiselle jää tilaa.
  8. Sulje kannet. Säilytä purkkeja pimeässä paikassa huoneenlämmössä.

Päästä paine nopeasti ulos purkeista 1–2 kertaa päivässä ja tarkkaile samalla käymistä.

Kuplimisen pitäisi alkaa 1–2 päivän kuluessa. Kun se lakkaa, happaneminen on loppunut eikä painetta tarvitse enää päästää ulos.

Jos nesteen pinta laskee, lisää purkkeihin 2-prosenttista suolaliuosta.

Anna purkkien seistä 1–2 viikkoa huoneenlämmössä. Laita ne sitten jääkaappiin.

Avaamaton tuote säilyy useita kuukausia. Sen maku vain paranee ajan myötä. Avattu tuote säilyy vähintään 1 kuukauden.

Lanttukimchi

Lanttukimchi lasipurkissa keittiössä
Lanttukimchi lasipurkissa keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE kimchi,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

En ole koskaan tehnyt kimchiä lantusta, mutta uskoisin siitä tulevan hyvää. Olen aiemmin käyttänyt kiinankaalia ja jopa kurpitsaa, mutta lanttua olisi hauska kokeilla.

Ainekset, iso purkillinen:

  • 1,5 kg lanttuja
  • 3 rkl joditonta merisuolaa
  • 3 punaista chiliä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl sipulimehua (sekoita 1 keltasipuli ja tilkka vettä tehosekoittimessa)
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 2 kevätsipulia
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl kalakastiketta

Tee näin:

  1. Kuori lantut ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi.
  2. Sekoita lanttupalat ja merisuola kulhossa käsin. Anna seistä 7–8 tuntia.
  3. Huuhtele ylimääräinen suola pois.
  4. Raasta valkosipulinkynnet ja inkivääri kulhoon.
  5. Leikkaa kevätsipulit paksuiksi viipaleiksi. Silppua chilit hienoksi.
  6. Lisää kaikki loput ainekset kulhoon ja sekoita huolellisesti käsin.
  7. Paina seos tiiviisti kuumentamalla desinfioituun tiiviskantiseen lasipurkkiin.
  8. Jos nesteen pinta laskee, lisää purkkiin 2-prosenttista suolaliuosta.
  9. Anna purkin seistä 1–2 viikkoa huoneenlämmössä. Laita se sitten jääkaappiin.

Avaamaton tuote säilyy useita kuukausia. Sen maku vain paranee ajan myötä. Avattu tuote säilyy vähintään 1 kuukauden.

Kommentit

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa