Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Kuuluuko seksiin aina esileikki, yhdyntä ja orgasmi?

Elina Tanskanen ja Maria Jyrkäs.
Elina Tanskanen ja Maria Jyrkäs keskustelivat seksuaalisuudesta ja seksistä. Elina Tanskanen ja Maria Jyrkäs. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,Elina Tanskanen,seksuaalisuus,seksi,maria jyrkäs

Seksuaalisuus on vahvimpia energioitamme ja myös herkimpiä alueita persoonassamme. Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kehottaa säännöllisin väliajoin makustelemaan, onko jotain omissa ajatuksissa ja mieltymyksissä muuttunut.

Joskus asioita joutuu kypsyttelemään pitkään ennen kuin on valmis muutokseen. Toisaalta joskus asiat yhtäkkiä vain valkenevat meille: tällainen olen, tätä haluan.

Lempeä ja salliva suhtautuminen omaan seksuaalisuuteen vaikuttaa suuresti hyvinvointiin, joten senkin elämänalueen tutkimiseen kannattaa antaa aikaa.

Vieraanani käynyt Elina Tanskanen painottaa, kuten muutkin seksuaaliterapeutit, että ihminen on seksuaalinen olento kehdosta hautaan saakka ja että jokainen meistä on erilainen.

Seksuaalisuuden ja seksin eroa kuvataan yleensä sanomalla, että seksuaalisuus on sitä, mitä olemme ja seksi on sitä, mitä teemme.

Mieti säännöllisesti, mitä seksi tarkoittaa juuri sinulle

Seksistä puhuttaessa Elina Tanskanen toivoo, että jokainen tiedostaisi omat ajatusmallinsa. Eli nouseeko mieleen kaava, jonka mukaan seksiin "kuuluu" "aina" esileikki, yhdyntä ja orgasmi? Vai ovatko sittenkin omat toiveet ja nautinnon lähteet toisenlaisia?

Hän kehottaa miettimään, onko asioita ja tapoja, joista haluaa eroon ja mitä kohti oikeastaan haluaisi mennä. Omat mieltymykset ja rajat saattavat muuttua siirtymävaiheiden kuten parisuhteen, lasten syntymän, sairauden, eron tai vanhenemisen myötä.

Elina on myös sanonut hauskasti, että ihmisillä on lukuisia "ekoja kertoja" elämässä.

"Minä haluan sinua"

Keskustelimme antoisasti myös mm. estoista ja häpeästä, vetovoiman mystisyydestä sekä intohimon jännitteen vahvistamisesta.

Parisuhteessa kunnioittava puhuminen on avainasemassa. Elina Tanskanen muistuttaa, että intohimon ilmaisussa käytetyillä sanoilla on merkitystä, koska sanat kantavat erilaista energiaa. Kokeile sanomalla "Minä rakastan sinua" sijaan "Minä haluan sinua".

Haluatko tietää lisää? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten seksuaalinen kasvu vaikuttaa hyvinvointiimme?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi