Hyppää pääsisältöön

Huolehdi hampaistasi itsetehdyllä hammastahnalla ja suuvedellä – poimi tästä Alexandran vinkit hengityksen raikastamiseksi

En plastflaska med hemgjord tandkräm och en tandborste av bambu. I bakgrunden en luktärt.
Kotitekoinen hammastahna. En plastflaska med hemgjord tandkräm och en tandborste av bambu. I bakgrunden en luktärt. Kuva: Carina Ahlskog / Yle hammasharjat,hampaidenhoito,Strömsö,hammastahnat,suun terveys

Onko sinusta mukava tehdä itse kosmetiikkaa tai haluatko vain päästä muovipurkeista pesuhuoneen kaapissa? Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä, joilla voit tehdä itse muun muassa hammastahnan ja suuveden luonnollisista raaka-aineista.

Yrttinen hammastahna

Ihmiset ovat käyttäneet hampaiden puhdistusaineita tuhansia vuosia mutta vain jauhe muodossa. Hammastahna on aika uusi keksintö.

Ensimmäiset hammasjauheet tehtiin suolasta tai muusta hienoksi jauhetusta jauheesta, jota otettiin sormeen tai harjaan ja hierottiin hampaisiin, jotta ne saataisiin puhtaiksi.

Hammastahnaa on helppo tehdä itse kotona. Pääraaka-aineet ovat liitu, glyseroli ja mielellään keitos bakteereja tappavista yrteistä.

Hionta-aine on tärkein hammastahnan ainesosa. Se hioo pois bakteerikerrostumat, plakin ja värjäytymät, ja se voi itsetehdyssä hammastahnassa olla liitu, kaoliini (valkosavi), bikarbonaatti tai suola.

En turkos skål med finmald krita, en del av pulvret har hamnat på det gråa bordet.
En turkos skål med finmald krita, en del av pulvret har hamnat på det gråa bordet. Kuva: Carina Ahlskog / Yle jauhe,liitu,Strömsö

Jotta saadaan aikaan voidemainen hammastahna, joka liikkuu helposti hampaan pinnalla, käytetään glyserolia, sorbitolia tai ksylitolia. Niillä on kaikilla myös se ominaisuus, että ne maistuvat makeilta ja saavat hammastahnan tuntumaan mukavammalta suussa, sillä hionta-aineet itsessään eivät maistu erityisen hyvältä.

Itsetehdyn hammastahnan etuna on, että se ei ole yhtä voimakasta kuin ostotahnat eikä kuivata limakalvoja. Se sisältää luonnollisia ainesosia, ja siihen voi itse valita maun.

Itsetehtyyn hammastahnaan ei lisätä tensidejä, eli saippua-aineita, jotka saavat tavallisen hammastahnan vaahtoamaan. Siksi itsetehty hammastahna voi tuntua vähän oudolta ensimmäisellä kerralla, mutta uudenlaiseen koostumuksen tottuu nopeasti.

Itsetehdystä hammastahnasta puuttuu myös fluori, mikä on tärkeää karieksen ehkäisemisessä. Käytä sen vuoksi mielellään fluoritabletteja tai fluorihuuhtelua yhdessä itsetehdyn hammastahnan kanssa.

En liten flaska med hemlagad tandkräm, med en handksriven etikett.
En liten flaska med hemlagad tandkräm, med en handksriven etikett. Kuva: Carina Ahlskog / Yle hammastahnat,hampaidenhoito,suun terveys

Tarvikkeet:

 • 20 ml yrttikeitosta
 • 100 g liitua
 • 80 ml glyserolia (glyseriiniä)
 • 10 tippaa eteeristä viherminttuöljyä (vaihtoehtoisesti piparminttua tai anista)

Hyviä yrttejä tähän tarkoitukseen ovat punahattu, joka on bakteereja tappavaa ja auttaa haavoihin ja rakkuloihin (aftat) suussa, kamomilla, joka on bakteereja tappavaa, tai fenkolinsiemenet, jotka parantavat pahanhajuista hengitystä.

Tee näin:

 1. Aloita yrttikeitoksesta. Jos käytät punahatun juuria tai fenkolinsiemeniä, niitä pitää keittää 5 minuuttia kannen alla. Jos käytät punahattua yrttinä tai kamomillaa, keitä vettä viisi minuuttia ja lisää sitten yrtit ja anna niiden vetäytyä 10 minuuttia. Siivilöi yrtit pois ja anna keitoksen jäähtyä.
 2. Jauha liitu hienoksi morttelissa. Liitu on ostettaessa jauhetta, mutta sitä on syytä jauhaa vähän lisää niin, että mahdolliset kokkareet tai isommat palat eivät naarmuta hampaiden kiillettä.
 3. Siivilöi liitu kulhoon teesiivilällä.
 4. Ota vähän liitua mortteliin ja sekoita siihen hiukan glyserolia ja hiukan yrttikeitosta.
 5. Sekoita morttelin nuijalla ja painele kokkareita, kunnes tahna on tasaista.
 6. Lisää liitua, glyserolia ja yrttikeitosta ja sekoita uudelleen.
 7. Jatka kunnes olet käyttänyt lähes kaikki ainekset. Tee säietesti: Jos otat vähän hammastahnaa peukalon ja etusormen väliin, viet ne erilleen ja väliin muodostuu säie, hammastahna on valmista. Jos tahna on liian kovaa, lisää glyserolia, jos liian löysää, lisää liitua.
 8. Lisää eteerinen öljy.
 9. Kaada hammastahna pieneen pehmeään muovipulloon, jossa on kaatonokka (matkasampoopullon kaltainen).
 10. Käytä tavalliseen tapaan.

Liitua, glyserolia, eteerisiä öljyjä ja yrttejä voi ostaa netistä.

Strömsös programledare Alexandra De Paoli och Elin Skagersten-Ström står med varsin tandborste och tittar leende in i kameran.
Strömsös programledare Alexandra De Paoli och Elin Skagersten-Ström står med varsin tandborste och tittar leende in i kameran. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Alexandra De Paoli,Elin Skagersten-Ström,Strömsö,hammasharjat

Suuvesi suuontelon kaikkiin kolosiin

Suun huuhteleminen bakteereja tappavalla suuvedellä on tärkeä osa hampaidenhoitorutiineja. Suuvesi pääsee kolosiin, joihin hammasharja ei yllä ja huuhtelee pois bakteerikerrostumia.

Nämä kotitekoiset suuvedet sisältävät bakteereja tappavia yrttiuutteita ja hiukan alkoholia, joka toimii kasvien bakteereja tappavien aineiden liuottimena. Veteen laimennettuna alkoholimäärät ovat hyvin pienet, eivätkä ne kuivata suun limakalvoja tai maistu epämiellyttävältä. Suu tuntuu jälkeenpäin raikkaalta ja yrttiseltä.

Tre glasflaskor med olika örtextrakt. En flaska med röd solhattsextrakt, en flaska med rosenblomsvatten och en flaska med propolistinktur.
Tre glasflaskor med olika örtextrakt. En flaska med röd solhattsextrakt, en flaska med rosenblomsvatten och en flaska med propolistinktur. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Propolis,lääkekasvit,Kaunopunahattu,rose water,Tinktuura

Propolishuuhde

Propolis on ainesosa, jota hunajamehiläiset keräävät ja käyttävät mehiläispesässä bakteereja ja viruksia tappavina aineina. Propolista käytetään hammashuollossa eri puolilla maailmaa erinomaisin tuloksin. Yksinkertaisinta on käyttää sitä tinktuurana (alkoholiuute).

Propoliksen haittapuolena on, että se voi värjätä hampaita jonkin verran, mutta muutos ei ole pysyvä tai haitallinen. Jos koet hampaiden värjäytyvän, valitse jokin toinen suuvesi.

Tiputa 5 pisaraa propolisuutetta snapsilasilliseen vettä.
Huuhtele ja kurlaa kuten tavallisella suuvedellä.

Ruusuvesi

Ruusua käytettiin ennen hampaiden hoidossa, ja ruusunmaku on yllättävän mukava suussa. Sekoita ruusushotti snapsilasiin ja huuhtele.

Punahattu-uute

Punahattu (Echinacea purpurea) on bakteereja ja viruksia tappava ja auttaa rakkuloihin suussa (aftat). Tiputa muutama pisara punahattu-uutetta snapsilasilliseen vettä ja huuhtele tavalliseen tapaan.

Propolisuutetta, ruusuvettä ja punahattu-uutetta voi ostaa terveyskaupoista ja netistä.

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys johtuu usein bakteerikertymistä suussa eikä se juurikaan liity vatsaan. Kun suu kuivuu, bakteerien tuotanto lisääntyy. Bakteerit kerääntyvät ikenien väliin ja hampaiden pinnalle ja muodostavat pahalta haisevaa plakkia.

Siksi henki voi haista pahemmalta, jos suu on kuivunut tai on puhunut pitkään. Siksi monien hengitys haisee myös aamulla pahalta. Syljentuotanto on vähäisempää nukkuessa, joten bakteerien tuotanto lisääntyy suussa, minkä vuoksi hengitys ei tuoksu aamusta kovin ruusuiselta.

Paras tapa selvittää, miltä suu haisee, on nuolaista kättä, antaa syljen kuivua ja haistaa kättä. Jos haju on paha, hengitys haisee luultavasti yhtä pahalta.

En avlång träbricka med fyra låga glas. I glasen finns olika kryddor som kummin, fänkål, kryddnejlika och anis.
En avlång träbricka med fyra låga glas. I glasen finns olika kryddor som kummin, fänkål, kryddnejlika och anis. Kuva: Carina Ahlskog / Yle mausteet,kumina (laji),fenkolit,Mausteneilikka,Anis

Joitakin vinkkejä hengityksen raikastamiseen:

 • Pureskele tuoretta persiljanoksaa. Persilja sisältää bakteereja tappavaa klorofylliä ja eteeristä öljyä, joka raikastaa suun. Persilja on myös emäksinen, joten se torjuu hampaisiin kohdistuvaa happohyökkäystä ja raikastaa hengitystä.
 • Fenkolin, aniksen tai kuminan siemenet ovat myös bakteereja tappavia ja raikastavat hengitystä.
 • Juo vettä. Tarvittaessa voi huuhdella suun vesitilkalla päästäkseen eroon pahasta mausta ja hajusta.

Hammasjauhe ruokakaapista

Jos hammastahna on loppu tai haluaa matkustaa ilman nesteitä, voi vilkaista ruokakaappiin. Hampaat voi nimittäin pestä ihan hyvin suolalla tai bikarbonaatilla (ruokasoodalla). Tarvitsee vain kostuttaa hammasharja ja kastaa se suolaan tai bikarbonaattiin ja hieroa hampaita. Jauhe toimii hionta-aineena, mutta se tappaa myös bakteereja.

Vanha kotikonsti hammassärkyyn

Lopuksi vielä vanha vinkki hammassärkyyn. Odottaessasi aikaa hammaslääkärille voit pureskella mausteneilikkaa, joka on kipua lievittävää ja bakteereja tappavaa.

Aseta mausteneilikka kipukohtaan, anna sen olla siinä ja puraise sitä silloin tällöin. Mausteneilikan maku on hyvin vahva, joten kannattaa pureskella varoen. Mausteneilikan pureskelu voi myös viedä kielestä vähän tuntoa, joten sitä ei kannata pureskella sitä juuri ennen puheen pitämistä.

En plastflaska med hemgjord tandkräm och en tandborste av bambu. I bakgrunden en luktärt.
En plastflaska med hemgjord tandkräm och en tandborste av bambu. I bakgrunden en luktärt. Kuva: Carina Ahlskog / Yle hammasharjat,hampaidenhoito,Strömsö,hammastahnat,suun terveys

Artikkeli perustuu Håll munnen ren med naturliga ingredienser – läs Alexandras tips om hemlagad tandkräm och hjälp mot dålig andedräkt, tekijänä Alexandra De Paoli ja Elin Skagersten-Ström.

Kommentit