Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Taistelu Hongkongista – kansalaiset sitkeän kapinan etulinjassa

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan.
Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan. Kuva: ABC Australia Yle TV1,Ulkolinja: Taistelu Hongkongista

TV1 torstaina 17.10.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 20.10. klo 22.45, Areenassa

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan. Liikehdinnän takana on suuttumus ja pelko Kiinan valtapyrkimyksiä kohtaan.

Spontaanisti syntyneet mielenosoitukset Manner-Kiinaa vastaan ovat muuttuneet väkivaltaisiksi mellakoiksi, joissa poliisit käyttävät väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

Esimerkkiä mannerkiinalaisille

Ulkolinjan australialainen reportaasi Taistelu Hongkongista (12) vie erityishallintoalueella puhjenneen kapinan etulinjaan, jossa protestoijat eivät ole valmiita luovuttamaan.

Kaduilla käydään nyt tahtojen taistelua. Mielenosoittajien mielestä heidän liikehdintänsä voi toimia esimerkkinä ja näyttää mannerkiinalaisille, että Kiinan hirmuhallinnolle on olemassa vaihtoehto.

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan.
Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan. Yle TV1,Ulkolinja: Taistelu Hongkongista

Toimittaja Sophie McNeill jalkautuu Hongkongin mielenosoitusten keskelle ja seuraa, miten tavalliset kaupunkilaiset ovat nousseet vastustamaan Kiinan kontrollia.

Luovutuslaki sytytti roihun

Demokratiaa vaativat mielenosoitukset alkoivat viime keväänä, kun Hongkongissa yritettiin viedä läpi lakialoite vakavista rikoksista epäiltyjen luovutuksesta Kiinaan.

Pelkona oli, että lain turvin Kiinan johtoa arvostelevia toisinajattelijoita siirretään Manner-Kiinaan kommunistisen puolueen valvomiin tuomioistuimiin. Niissä oikeusturva on vähäinen.

Monen hongkongilaisen mielestä lakiehdotus rikollisten luovuttamisesta oli jälleen uusi osoitus Kiinan halusta murentaa alueen erityisasemaa.

Luovutuslaki kuopattiin kesäkuussa, mutta mielenosoitukset laajentuivat nopeasti vaatimuksiin demokratiauudistuksista. Aktivistien mukaan Kiina pyrkii jo nyt sensuroimaan ja tukahduttamaan mielipiteenvapautta.

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan.
Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan. Kuva: ABC Australia Yle TV1,Ulkolinja: Taistelu Hongkongista

Kuinka käy laajan itsehallinnon?

Hongkong oli Britannian siirtomaa 150 vuoden ajan vuoteen 1997 asti. Kaupungista tuli yksi maailman merkittävimmistä ja houkuttelevimmista rahamarkkinoiden keskuksista.

Vallan vaihtuessa Kiina lupasi Hongkongille viideksikymmeneksi vuodeksi laajan itsehallinnon ulko- ja puolustuspolitiikkaa lukuun ottamatta.

“Yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaate takaa muun muassa oikeuden riippumattomaan tuomioistuimeen ja mielenosoituksiin toisin kuin muualla Kiinassa.

Rebellion: On the frontlines of Hong Kong's uprising. Tuotanto: Four Corners / ABC, Australia, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.