Hyppää pääsisältöön

Peter von Baghin harvinainen esikoislyhäri: Pockpicket eli katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä

Sulevi Peltola Peter von Baghin ja Pertti Maisalan lyhytelokuvassa Pockpicket (1968)
Sulevi Peltola Peter von Baghin ja Pertti Maisalan lyhytelokuvassa Pockpicket (1968) Sulevi Peltola,Peter von Bagh,Pockpicket

Peter von Baghin esikoisteoksessa vieraantunut nuorukainen jakaa perintörahojaan salaa ohikulkijoiden kasseihin ja taskuihin.

Elokuvalegenda Peter von Baghin esikoisteos liikkuvan kuvan saralla oli Pertti Maisalan kanssa yhteistyönä syntynyt lyhytelokuva Pockpicket eli katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä (1968). Lyhäri on satiirinen kuvaus toistaitoisesta, vieraantuneesta nuorukaisesta, joka on perinyt vanhempiensa omaisuuden.

Mitä on olla hyvä ihminen?

Mitä on onni? Mitä on olla hyvä ihminen? nuorukainen pohtii. Raha ei tee häntä onnelliseksi, joten hän alkaa sujautella sitä ohikulkijoiden taskuihin ja laukkuihin.

Nopeasti antamisen ilo ja jännitys kuitenkin hiipuu: "Kauneimmastakin asiasta voi tulla rutiini. Se mikä alunperin oli runoutta, oli minulle enää proosallinen pakkomielle, jota toteutin sisukkaasti, mutta ilman elvyttävää intohimoa."

Lyhytelokuva on todellinen cinefiilin silmänisku, sillä se on nimeään myöten kommentti Robert Bressonin maineikkaaseen elokuvaan Taskuvaras (Pickpocket, 1959). Bressonilla nuori mies ajautuu jännityksen houkuttamana pakkomielteiseen varasteluun. Sekä Pickpocket että Pockpicket on kerrottu päiväkirjamaisen esseen keinoin, ja molemmissa päähenkilö pohtii kertojan äänenä olemassaoloaan, tekojaan ja niiden merkityksiä.

Pockpicket esitetään Teemalla tiistaina 22.10.2019 von Baghin Kreivi-elokuvan alkukuvana. Pockpicket on nähty televisiossa vain kerran aiemmin, vuonna 1968 MTV:llä. Enimmäkseen sitä on esitetty ulkomaisilla festivaaleilla, ja Kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta Kavista löytyykin siitä digitaalinen esityskopio vain englanninkielisillä teksteillä varustettuna.

Elokuvan nuorukaista esittää vastavalmistunut näyttelijä Sulevi Peltola ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Hänen kasvoissaan on jo nähtävissä samaa karismaattista syvyyttä ja herkkyyttä, joka on siivittänyt hänen pitkää, omaleimaista taiteilijantaivaltaan. Pieninä välähdyksinä nähdään myös aikakauden suurimpia elokuvakaunottaria, Titta Karakorpea, Eija Pokkista, Elina Saloa, Ritva Vepsää ja Kristiina Halkolaa.

Elokuvan musiikin on tehnyt Kaj Chydenius, ja loppupuolella kuullaan myös kulttiyhtye Blues Sectionin esittämä kappale Shivers of Pleasure.

Sulevi Peltola Peter von Baghin lyhytelokuvassa Pockpicket (1968).
Sulevi Peltola. Sulevi Peltola Peter von Baghin lyhytelokuvassa Pockpicket (1968). Kuva: Yle Sulevi Peltola,Peter von Bagh,Pockpicket
  • Pockpicket eli katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä (1969). Pääosassa Sulevi Peltola. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus: Peter von Bagh ja Pertti Maisala. Ääni: Anssi Blomstedt. Musiikki: Kaj Chydenius. Blues Section. Tuotanto: Maisala & Co.

Katso myös: Kreivi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa