Hyppää pääsisältöön

Pekka Kuusisto

viulisti Pekka Kuusisto istuu viulu kädessä portaikossa
viulisti Pekka Kuusisto istuu viulu kädessä portaikossa Kuva: ronald knapp Pekka Kuusisto

Pekka Kuusisto murtautui suuren yleisön tietoisuuteen 19-vuotiaana voittamalla 1995 Sibelius-viulukilpailun. Monista kilpailuvoittajista poiketen hän ei ole kuitenkaan tyytynyt perinteiseen kansainvälisen virtuoosin uraan vaan on luonut omanlaisensa, myös muihin musiikin lajeihin ulottuvan taiteilijaprofiilin.
Kuusiston työn ytimessä on tiivis yhteistyö monien kamariorkesterien kanssa, jolloin hän usein myös johtaa konsertit. Hän on ollut Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri ja vuodesta 2016 Australian kamariorkesterin (ACO) taiteellinen johtaja sekä Minnesotassa toimivan Saint Paul Chamber Orchestran taiteellinen partneri, vuodesta 2018 Norjalaisen kamariorkesterin päävierailija ja vuodesta 2019 Mahler Chamber Orchestran taiteellinen partneri ja Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin "Artistic Best Friend".

Kuusisto on esiintynyt viime kausilla mm. Birminghamin ja Toronton sinfoniaorkesterien, Skotlannin kamariorkesterin sekä New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikkojen solistina ja Lontoon Proms-festivaalilla. Rinnan solistiesiintymisten kanssa hän esiintyy aktiivisesti kamarimuusikkona.
Olennaisen ulottuvuuden Kuusiston muusikkoudessa muodostaa työ eri musiikinlajien parissa. Hän onkin todennut, että kansanmusiikin soittaminen on tarjonnut hänelle virikkeitä myös taidemusiikin esityksiin. Hänet tunnetaan myös improvisaatiokyvyistään.

Kuusisto on tehnyt aktiivista yhteistyötä monien nykysäveltäjien kanssa; mm. Nico Muhly, Thomas Adès, Daniel Bjarnason ja Andrea Tarrodi sekä Suomessa Uljas Pulkkis, Sauli Zinovjev ja Sebastian Fagerlund. Hän on levyttänyt sekä keskeistä perusohjelmistoa (mm. Sibelius, Ravel, Prokofjev) että uudempia teoksia (mm. Schnittke, Rautavaara, Lindberg, Fagerlund, Tüür). Hän on saanut mm. Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon 2013.

 • Hannu Lintu & Gerald Finley

  11.-12.12. konsertin esiintyjät.

  HANNU LINTU Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2019–2020 Lintu johtaa 14 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Keski-Euroopan ja Japanin kiertueille. RSO:n lisäksi Lintu vierailee kuluvalla kaudella johtamassa mm.

 • Lieberson - Bruckner

  11.-12.12. konserttien teosesittelyt.

  Peter Lieberson: Songs of love and sorrow Peter Lieberson (1946–2011) syntyi musikaaliseen perheeseen: hänen äitinsä oli balettitanssija ja koreografi Vera Zorina ja isänsä Columbia-levy-yhtiön johtaja Goddard Lieberson. Perusteellisesta koulutuksestaan huolimatta Lieberson ryhtyi päätoimiseksi säveltäjäksi vasta vuonna 1994.

 • Klaus Mäkelä & Kari Kriikku

  6.12. esiintyjiät

  KLAUS MÄKELÄ "Konsertissa voi tietenkin olla monia kohokohtia, mutta aivan erityisiä ovat minulle sellaiset tilanteet, joissa tuntuu, että koko orkesteri kollektiivisesti heittäytyy sellaiseen tilaan, jota ei oltu harjoiteltu." Näin on kertonut huikeaa kansainvälistä kapellimestariuraa luova Klaus Mäkelä (s. 1996).

 • Madetoja - Kaipainen - Sibelius

  6.12. konsertin teosesittelyt.

  Leevi Madetoja: Kullervo op. 15 Kun Leevi Madetoja (1887–1947) ryhtyi säveltämään sinfonista runoa Kullervo (1913), hän oli Filip von Schantzin, Robert Kajanuksen ja Sibeliuksen jälkeen neljäs suomalainen säveltäjä, joka otti Kalevalan traagisen sankarin orkesteriteoksensa aiheeksi. Silti hän on voinut lähestyä aihetta jokseenkin puhtaalta pöydältä.