Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ehkäisypillerin vaarat – tutkijat kiinnostuneet hormoniehkäisyn ja mielialan yhteydestä

Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillereiden vaikutuksia naisten terveyteen.
Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillerin vaikutuksia naisen terveyteen. Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillereiden vaikutuksia naisten terveyteen. Kuva: Copyright: BBC Yle TV1,Prisma: Ehkäisypillerin vaarat

TV1 keskiviikkona 16.10.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta maanantaina 21.10. klo 22.55, Areenassa

Ehkäisypilleri mullisti 1960-luvulla naisten elämän. Britanniassa – ja Suomessa – e-pillerit ovat yleisin ehkäisykeino.

Ehkäisypilleriä käytetään paitsi raskauden ehkäisyyn, myös muiden terveysvaivojen hoitoon. Kuten muilla lääkkeillä ehkäisypillereillä on todettu hyviä vaikutuksia, mutta haittavaikutuksiakin. Ne voivat lisätä rintasyövän ja veritulpan riskiä, toisaalta pillerit pienentävät tietyntyyppisten syöpien riskiä.

Pillereiden vaikutuksista on julkaistu viime vuosina uutta tutkimustietoa. Tutkijoita kiinnostaa muun muassa hormonaalisen ehkäisyn vaikutukset mielialaan.

Tanskassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset käyttivät muita enemmän mielialalääkitystä. Huolestuttavinta oli hormonaalisen ehkäisyn ja itsemurhien yhteys, erityisesti teini-ikäisillä.

Laajassa 800 000 ruotsalaisnaisen tutkimuksessa on ollut esillä samanlainen yhteys hormoniehkäisyn ja masennuslääkkeiden välillä. Tutkimuksessa selvisi, että ehkäisyhormoneja käyttävät teini-ikäiset käyttävät muita enemmän myös psyykenlääkkeitä.

BBC:n dokumentissa Ehkäisypillerin vaarat yleislääkäri Zoe Williams vierailee Tanskassa kuulemassa hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvistä tutkimustuloksista.

Dokumentissa Zoe Williams keskustelee brittitutkijoiden kanssa siitä, miten turvallista on käyttää ehkäisypillereitä, kun tiedekin voi antaa ristiriitaista tietoa pillereiden turvallisuudesta. Ovatko pillereiden hyödyt suuremmat kuin haitat? Mistä haittavaikutuksista pitäisi oikeasti huolestua? Pelissä on paljon – naisten terveys.

The Contraceptive Pill – How Safe is it? Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.