Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ehkäisypillerin vaarat – tutkijat kiinnostuneet hormoniehkäisyn ja mielialan yhteydestä

Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillereiden vaikutuksia naisten terveyteen.
Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillerin vaikutuksia naisen terveyteen. Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillereiden vaikutuksia naisten terveyteen. Kuva: Copyright: BBC Yle TV1,Prisma: Ehkäisypillerin vaarat

TV1 keskiviikkona 16.10.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta maanantaina 21.10. klo 22.55, Areenassa

Ehkäisypilleri mullisti 1960-luvulla naisten elämän. Britanniassa – ja Suomessa – e-pillerit ovat yleisin ehkäisykeino.

Ehkäisypilleriä käytetään paitsi raskauden ehkäisyyn, myös muiden terveysvaivojen hoitoon. Kuten muilla lääkkeillä ehkäisypillereillä on todettu hyviä vaikutuksia, mutta haittavaikutuksiakin. Ne voivat lisätä rintasyövän ja veritulpan riskiä, toisaalta pillerit pienentävät tietyntyyppisten syöpien riskiä.

Pillereiden vaikutuksista on julkaistu viime vuosina uutta tutkimustietoa. Tutkijoita kiinnostaa muun muassa hormonaalisen ehkäisyn vaikutukset mielialaan.

Tanskassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset käyttivät muita enemmän mielialalääkitystä. Huolestuttavinta oli hormonaalisen ehkäisyn ja itsemurhien yhteys, erityisesti teini-ikäisillä.

Laajassa 800 000 ruotsalaisnaisen tutkimuksessa on ollut esillä samanlainen yhteys hormoniehkäisyn ja masennuslääkkeiden välillä. Tutkimuksessa selvisi, että ehkäisyhormoneja käyttävät teini-ikäiset käyttävät muita enemmän myös psyykenlääkkeitä.

BBC:n dokumentissa Ehkäisypillerin vaarat yleislääkäri Zoe Williams vierailee Tanskassa kuulemassa hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvistä tutkimustuloksista.

Dokumentissa Zoe Williams keskustelee brittitutkijoiden kanssa siitä, miten turvallista on käyttää ehkäisypillereitä, kun tiedekin voi antaa ristiriitaista tietoa pillereiden turvallisuudesta. Ovatko pillereiden hyödyt suuremmat kuin haitat? Mistä haittavaikutuksista pitäisi oikeasti huolestua? Pelissä on paljon – naisten terveys.

The Contraceptive Pill – How Safe is it? Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.