Hyppää pääsisältöön

Radio Y kertoo aikuistuneen sukupolven tarinaa

Kuvassa Yle Puheen Radio Y:n toimittaja Aino-Mari Tuuri.
Kuvassa Yle Puheen Radio Y:n toimittaja Aino-Mari Tuuri. Kuva: Johanna Kannasmaa / Tuuli Laukkanen Yle Yle Puhe

Radio Y on Yle Puheen uusi 10-osainen ohjelmasarja ihmisistä, jotka ovat syntyneet vuosina 1980-95. He ovat suunnilleen kolmekymppisiä: analogisen lapsuuden, digitaalisen nuoruuden ja diginatiivitaitoja arvostavan aikuisuuden kokeneita. Tähän myös millenniaaleiksi kutsuttuun joukkoon kuuluu Suomessa yli miljoona ihmistä.

Ohjelmaa toimittaa vuonna 1982 syntynyt toimittaja, tietokirjailija Aino-Mari Tuuri.

"Koen olevani monen asian keskellä ja välissä. Niin omassa sukupolvessani kuin lapsena ja äitinä, iso- ja pikkusisarena, ystäväjoukon keskellä sekä myös itäisen ja läntisen kulttuurin välillä", kertoo Tuuri.

Mikä on Radio Y?

Radio Y -ohjelmasarjassa tutustutaan millenniaalien kasvuaikaan ja tapaan katsoa maailmaa, mm. peruskoulun, kansainvälisyyden, maailmanparantamisen ja identiteetin näkökulmista.

"On eri asia muistaa analogisen puhelimen tuntu kuin nähdä se kuvista. Me olemme taloudellisen kasvun ja laman lapsia, ja se jo pelkästään on hyvin kiinnostava pari."

Tulossa on kymmenen näkökulmaa Y:hyn ja niissä mukana yli kaksikymmentä erilaista Y-ihmistä. Haastattelut ovat olleet innostavia, hauskoja ja ajatuksia herättäviä – onko meissä tuokin puoli? Voiko tämä olla yhteinen kokemus?

"Keskustelen esimerkiksi tutkija Katri Saarikiven kanssa mahdollisesta rauhattomuudestamme, poliitikko Annika Saarikon kanssa vanhemmuudesta ja jatkuvuudesta sekä ohjaaja Oskari Sipolan kanssa Y-sukupolven tarinoista", kertoo Aino-Mari Tuuri.

Y-sukupolvi on noussut valtaan

Nykyisessä eduskunnassa kolmannes edustajista on 80- ja 90-luvulla syntyneitä. Ministereistä on 80-luvulla syntyneitä neljä, puolueiden johtajina on kolme Y-sukupolven edustajaa. On yhteiskunnallisesti tärkeää, millainen yhteinen kokemus tai tausta tällä sukupolvella on, sillä sinne suuntaan Suomikin hiljalleen kulkee.

"Alamme olla siinä vaiheessa, jossa voimme katsahtaa vähän taaksepäin ja miettiä, että tuolta on tultu, tähän on päästy ja paljon on vielä edessä."

Aino-Mari Tuuri toivoo, että Radio Y loisi Y-sukupolvelle me-henkeä ja jonkinlaista kollegiaalisuutta yli ajattelutapa erojen. Ja ehkä radiosarja onnistuu myös lisäämään muun ikäisten ymmärrystä tämän sukupolven erityislaatuisuutta kohtaan.

"Haluan värittää esiin asioita, joita pidetään itsestäänselvyyksinä mutta jotka eivät niitä ole. Tällaisia ovat esimerkiksi kuluttajuus, tavaramäärään kasvu, kielitaito sekä valintojen meri. Yritän nostaa esiin sen kehityksen, jonka olemme kokeneet, mutta jota emme muista, koska se on niin tuttua ja niin liki."

Sarjan ensimmäisessä osassa tiistaina 15.10. puhutaan peruskoulusta ja sen yhteydessä myös hammashoidosta. Vieraina ovat 1984 syntynyt taiteilija Salla Vapaavuori ja eräs sukupolven ääni.

Lisää ohjelmasta

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.