Hyppää pääsisältöön

Radio Y kertoo aikuistuneen sukupolven tarinaa

Kuvassa Yle Puheen Radio Y:n toimittaja Aino-Mari Tuuri.
Kuvassa Yle Puheen Radio Y:n toimittaja Aino-Mari Tuuri. Kuva: Johanna Kannasmaa / Tuuli Laukkanen Yle Yle Puhe

Radio Y on Yle Puheen uusi 10-osainen ohjelmasarja ihmisistä, jotka ovat syntyneet vuosina 1980-95. He ovat suunnilleen kolmekymppisiä: analogisen lapsuuden, digitaalisen nuoruuden ja diginatiivitaitoja arvostavan aikuisuuden kokeneita. Tähän myös millenniaaleiksi kutsuttuun joukkoon kuuluu Suomessa yli miljoona ihmistä.

Ohjelmaa toimittaa vuonna 1982 syntynyt toimittaja, tietokirjailija Aino-Mari Tuuri.

"Koen olevani monen asian keskellä ja välissä. Niin omassa sukupolvessani kuin lapsena ja äitinä, iso- ja pikkusisarena, ystäväjoukon keskellä sekä myös itäisen ja läntisen kulttuurin välillä", kertoo Tuuri.

Mikä on Radio Y?

Radio Y -ohjelmasarjassa tutustutaan millenniaalien kasvuaikaan ja tapaan katsoa maailmaa, mm. peruskoulun, kansainvälisyyden, maailmanparantamisen ja identiteetin näkökulmista.

"On eri asia muistaa analogisen puhelimen tuntu kuin nähdä se kuvista. Me olemme taloudellisen kasvun ja laman lapsia, ja se jo pelkästään on hyvin kiinnostava pari."

Tulossa on kymmenen näkökulmaa Y:hyn ja niissä mukana yli kaksikymmentä erilaista Y-ihmistä. Haastattelut ovat olleet innostavia, hauskoja ja ajatuksia herättäviä – onko meissä tuokin puoli? Voiko tämä olla yhteinen kokemus?

"Keskustelen esimerkiksi tutkija Katri Saarikiven kanssa mahdollisesta rauhattomuudestamme, poliitikko Annika Saarikon kanssa vanhemmuudesta ja jatkuvuudesta sekä ohjaaja Oskari Sipolan kanssa Y-sukupolven tarinoista", kertoo Aino-Mari Tuuri.

Y-sukupolvi on noussut valtaan

Nykyisessä eduskunnassa kolmannes edustajista on 80- ja 90-luvulla syntyneitä. Ministereistä on 80-luvulla syntyneitä neljä, puolueiden johtajina on kolme Y-sukupolven edustajaa. On yhteiskunnallisesti tärkeää, millainen yhteinen kokemus tai tausta tällä sukupolvella on, sillä sinne suuntaan Suomikin hiljalleen kulkee.

"Alamme olla siinä vaiheessa, jossa voimme katsahtaa vähän taaksepäin ja miettiä, että tuolta on tultu, tähän on päästy ja paljon on vielä edessä."

Aino-Mari Tuuri toivoo, että Radio Y loisi Y-sukupolvelle me-henkeä ja jonkinlaista kollegiaalisuutta yli ajattelutapa erojen. Ja ehkä radiosarja onnistuu myös lisäämään muun ikäisten ymmärrystä tämän sukupolven erityislaatuisuutta kohtaan.

"Haluan värittää esiin asioita, joita pidetään itsestäänselvyyksinä mutta jotka eivät niitä ole. Tällaisia ovat esimerkiksi kuluttajuus, tavaramäärään kasvu, kielitaito sekä valintojen meri. Yritän nostaa esiin sen kehityksen, jonka olemme kokeneet, mutta jota emme muista, koska se on niin tuttua ja niin liki."

Sarjan ensimmäisessä osassa tiistaina 15.10. puhutaan peruskoulusta ja sen yhteydessä myös hammashoidosta. Vieraina ovat 1984 syntynyt taiteilija Salla Vapaavuori ja eräs sukupolven ääni.

Lisää ohjelmasta

 • Hiihdon juhlaa Yle Puheella

  Rukan maailmancup suorana Yle Puheelta

  Kuusamon Rukalla kilpaillaan perjantaista sunnuntaihin 29.11. - 1.12. kaikissa pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Viikonlopun aikana luvassa on kaikkiaan 11 osakilpailua. Yle Puhe radioi kaikki kisatapahtumat.

 • Suomalaista jalkapallohistoriaa suorana Yle Puheessa

  Jalkapallohistoriaa Yle Puheessa

  Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa perjantaina 15.11. Helsingissä EM-karsintaottelussa Liechtensteinin. Voittamalla ottelun, Suomi pääsee ensimmäistä kertaa miesten jalkapallon arvokisojen lopputurnaukseen. Historiallinen ottelu kuullaan suorana Yle Puheessa klo 19 alkaen.

 • Yle Puheen Nenäpäivän Käsityömaraton - käsitöitä ja käkätystä kellon ympäri

  Yle Puheen Käsityömaraton Nenäkulmassa ma 4.11. klo 10-22

  Yle Puheen Nenäpäivän Käsityömaratonissa pannaan puikot viuhumaan ja koukut kihisemään maailman lasten hyväksi! Jenny “Puikko” Lehtisen ja Kati “Koukku” Keinosen seurassa yhdistetään kolme maailman parasta asiaa: käsityöt, hauskanpito ja hyvän tekeminen! Maanantaina 4.11. klo 10-22 Yle Puheen ompeluseura valtaa Nenäkulman (Aleksanterinkatu 19, Helsinki).

 • Puikko ja Koukku - Käsityöt valtaavat Yle Puheen!

  Puikko ja Koukku - keskusteluja käsitöiden äärellä.

  Käsityövallankumous on vihdoin rantautunut myös radioon! Suomen ensimmäinen käsitöihin keskittyvä radio-ohjelma Puikko ja Koukku starttaa torstaina 17.10. klo 15 Yle Puheessa ja Yle Areenassa.