Hyppää pääsisältöön

Viikon 42 vinkit: Uutuussarja Minun musiikkini alkaa – Syysloman iloksi myös uusi dekkari ja Pirjon uusia jaksoja!

Neiti Fisher nuoremman tutkimukset -sarjan pääroolin näyttelee Geraldine Hakewill.
Uusi dekkarisarja Neiti Fisher nuoremman tutkimukset alkaa keskiviikkona. Neiti Fisher nuoremman tutkimukset -sarjan pääroolin näyttelee Geraldine Hakewill. Kuva: benkingphotographer Yle TV1,Neiti Fisher nuoremman tutkimukset

Syyslomaviikolla sukelletaan kirjailija Juha Itkosen johdolla syvällisiin keskusteluihin suomalaisten eturivin artistien kanssa ja kuullaan heidän intiimejä musiikkiesityksiään. Pirjo Heikkilän tähdittämä komediasarja Pirjo jatkuu uusilla jaksoilla, ja arkipäivien alkuilloissa päästään uuden, 1960-luvun Australiaan sijoittuvan dekkarisarjan pariin. Luvassa myös elokuvia, mielenkiintoisia radio-ohjelmia sekä Tanskalaisen maajussin kahden jakson pituinen visiitti Suomeen.

Suomen menestyneimpiin kirjailijoihin lukeutuva Juha Itkonen tekee uuden aluevaltauksen Minun musiikkini -tv-sarjan isäntänä. Jokaisessa jaksossa Juha tapaa yhden artistin tunnelmallisessa Villa Vikanin huvilassa Raaseporissa.
Ensimmäisen jakson vieraana on samaan aikaan kupliva ja salaperäinen lauluntekijä Chisu, jonka kanssa Itkonen keskustelee esimerkiksi muusikon ja kirjailijan ammattien itsekeskeisyydestä sekä Chisun suuresta muutoksesta uudella Momentum-albumilla. Jaksossa kuullaan taidokkaita, pienimuotoisia versioita muun muassa hittibiiseistä Momentum ja Baden-Baden.

Pirjo Heikkilän luotsaamasa komediasarja Pirjo saa jatkoa uusilla jaksoilla, eivätkä Pirjon arkiset kommellukset ole muuttuneet yhtään vähemmän kiusallisiksi. Pirjo ajautuu usein kiusallisia mittasuhteita saaviin tilanteisiin, joissa hän joutuu paikkailemaan omia sanomisiaan ja tekemisiään, että tulisi ymmärretyksi - kaivaen tietenkin samalla itselleen yhä syvempää kuoppaa.

Keskiviikkona alkaa uusi arki-iltojen dekkarisarja Neiti Fisher nuoremman tutkimukset, joka sijoittuu 1960-luvun Australiaan. Kun Neiti Fisherin etsivätoimiston sankaritar, suuri seikkailija neiti Phryne Fisher katosi myöhempien aikojen viimeisellä työtehtävällään, häntä jäi moni kaipaamaan. Sarjan uusi ja nokkela sisarsarja esittelee uuden sankarittaren, Peregrine Fisherin, jolle hänen tätinsä on jättänyt perinnön. Talon ja loistoauton lisäksi neiti Fisher nuorempi saa vihiä tätinsä edesottamuksista ja kuulumisesta eri alojen lahjakkaiden naisten yhteisöön. Kuoriutuuko myös Peregrinestä etsivä, ja samalla hämärähommista epäillyn poliisipäällikön painajainen?

Lisäksi viikon aikana Tanskalainen maajussi Frank lähtee perheineen käymään Suomessa, jossa Frank ja hänen ruotsalainen, norjalainen ja tanskalainen ystävänsä oppivat, kuinka rakennetaan suuri tervahauta puutervan saamiseksi.

Viikon aikana nähdään myös liuta hienoja elokuvia ja kuullaan mielenkiintoisia uusia radio-ohjelmia, kuten Aikamatka läpi jaetun Berliinin. Moniosainen ja -tasoinen radio-ohjelmakokonaisuus kertoo uskomattoman tarinan kaupungista ja sen muurista. Luvassa myös uusi 10-osainen radiosarja Radio Y, joka tutustuu analogisen lapsuuden, digitalisoituneen nuoruuden ja diginatiivitaitoja arvostavan aikuisuuden kokeneen y-sukupolven eli milleniaalien elämään.

Katso viikon parhaat tv- ja radio-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 14.10.

Vammaiskultti

Yle Puhe klo 13.02 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Vammaiskultti on Yle Puheen uusi 10-osainen radiosarja, jossa puhutaan siitä, miltä vammaisuus tuntuu. Juontajat Jenniina Järvi ja Julianna Brandt ovat runoilijoita ja taiteilijoita, joille itselleen vammaisuus on osa elämää, mutta jotka eivät elä elämäänsä vamma edellä. Radiosarjassa he laittavat itsensä peliin ja haastavat kuulijan kohtaamaan omat ennakkokäsityksensä.

Kuvassa Jenniina Järvi ja Julianna Brandt.
Vammaiskultti. Kuvassa Jenniina Järvi ja Julianna Brandt. Kuva: Ilmari Fabritius radio-ohjelmat,Vammaiskultti

Historia: Leipää kansalle

Yle TV1 klo 19.00, Yle Areena 90pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Dokumentti kertoo kahden hyvin erilaisen ihmiskohtalon 1920-luvun Neuvostoliitossa. Nikolai Vavilov oli kasvitieteen nero, Trofim Lyssenko suuria lupauksia ja valekeksintöjä jakanut agronomi. Kumpikin heistä yritti ratkaista maata vaivanneen ravinto-ongelman, mutta vain toinen onnistui.

Lue lisää

Dokumentti kertoo kahden hyvin erilaisen ihmiskohtalon 1920-luvun Neuvostoliitossa.
Historia: Leipää kansalle. Dokumentti kertoo kahden hyvin erilaisen ihmiskohtalon 1920-luvun Neuvostoliitossa. Kuva: Šiauli371; Aušros muziejus / Point du Jour Yle TV1,Historia: Leipää kansalle

Spotlight: Hätähuuto Viking Linelta

Yle Fem klo 20.30. Yle Areena toistaiseksi
Katso ohjelma Areenassa tästä

Punaisten laivojen henkilökunta kirjoittaa nimettömiä kirjeitä työolosuhteistaan. Tarkastusraporteissa puhutaan kiusaamisesta, rangaistuksista ja laittoman lyhyistä lepoajoista. Varustamo kuitenkin vakuuttaa, että kaikki on mitä mainioimmin. Toimittaja: Stefan Brunow.

TIISTAI 15.10.

Radio Y

Yle Puhe klo 13.02 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä

Uusi 10-osainen radiosarja tutustuu analogisen lapsuuden, digitalisoituneen nuoruuden ja diginatiivitaitoja arvostavan aikuisuuden kokeneen sukupolven elämään. Tähän X-sukupolven jälkeiseen Y-sukupolveen kuuluvat vuosina 1980–1995 syntyneet. Heitä kutsutaan myös milleniaaleiksi ja yksilöllisyyden sukupolveksi.

Y-sukupolveen kuuluu Suomessa yli miljoona ihmistä. Heitä on yhteiskunnan kaikilla paikoilla, hallituksessakin puolenkymmentä. Mutta mikä Y:n erottaa muista ja mikä heitä sukupolvena yhdistää?

Radio Y on sarja, jossa tutustuaan Y-sukupolven kasvuaikaan ja tapaan katsoa maailmaa, mm. peruskoulun, kansainvälisyyden, maailmanparantamisen ja identiteetin näkökulmista. Kaikki ääneen pääsevät haastateltavat tutkijoista kokijoihin ovat Y-sukupolvea. "Toivon, että sarja luo sukupolvellemme me-henkeä ja jonkinlaista kollegiaalisuutta yli ajattelutapojen erojen", sanoo sarjan käsikirjoittanut ja toimittanut Aino-Mari Tuuri.

Nainen käsi pystyssä keltaisella taustalla olevan y:n edessä.
Radio Y. Nainen käsi pystyssä keltaisella taustalla olevan y:n edessä. Kuva: Johanna Kannasmaa / Tuuli Laukkanen Yle radio-ohjelmat,Radio Y

Juha Itkosen uutuussarja Minun musiikkini alkaa!

Yle Teema klo 20.00. Yle Areena toistaiseksi
Katso ohjelma Areenassa tästä
Suomen menestyneimpiin kirjailijoihin lukeutuva Juha Itkonen tekee uuden aluevaltauksen Minun musiikkini -tv-sarjan isäntänä. Jokaisessa jaksossa Juha tapaa yhden artistin tunnelmallisessa Villa Vikanin huvilassa Raaseporissa. Mukana ohjelmassa ovat Sanni, Chisu, Samuli Putro, Iisa, A.W. Yrjänä ja Mariska. He käyvät valaisevia kahdenkeskisiä keskusteluja Juhan kanssa ja esittävät intiimejä musiikkiesityksiä.

Ensimmäisen jakson vieraana on Chisu. Samaan aikaan sekä kuplivan avoin että salaperäinen lauluntekijä keskustelee Juhan kanssa esimerkiksi muusikon ja kirjailijan ammattien itsekeskeisyydestä sekä suuresta muutoksesta uudella Momentum-albumillaan. "Tää oli vähän isänmurha: minä tiedän paremmin", Chisu nauraa. Jaksossa kuullaan taidokkaita, pienimuotoisia versioita mm. hittibiiseistä Momentum ja Baden-Baden.

Chisu ja Juha Itkonen istuvat vierekkäin. Chisulla on kädessään vanha mankka.
Minun musiikkini. Chisu ja Juha Itkonen istuvat vierekkäin. Chisulla on kädessään vanha mankka. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Chisu,Juha Itkonen,Minun musiikkini

Pirjo, 10 uutta jaksoa!

Yle TV2 klo 21.00. Kaikki jaksot Yle Areenassa toistaiseksi
Katso ohjelma Areenassa tästä
Pirjo tulee taas! Pirjo on nainen, joka ajautuu usein kiusallisia mittasuhteita saaviin tilanteisiin. Pirjo on mukava ihminen, joka tahtoo muille hyvää, mutta täysin arkipäiväiset kohtaamiset saavat Pirjon kohdalla kuitenkin odottamattomia käänteitä ja katastrofaalisia lopputuloksia.

Pirjo törmää omiin ennakkoluuloihinsa ja joutuu avaamaan niitä pyrkiessään ratkaisemaan (olemattomia) ongelmia arkisissa tilanteissa. Hän pyrkii olemaan kiva ja suvaitsevainen, mutta joutuukin paikkailemaan, että tulisi ymmärretyksi - kaivaen samalla itselleen yhä syvempää kuoppaa. 10 uutta jaksoa Areenassa heti vuorokauden vaihduttua. Yle TV2:ssa kaikki jaksot putkeen.

Pirjo Heikkilä hämmästyneen näköisenä rappukäytävässä toisen, aamutakki päällä olevan naisen kanssa.
Pirjo. Pirjo Heikkilä hämmästyneen näköisenä rappukäytävässä toisen, aamutakki päällä olevan naisen kanssa. Kuva: Annamaria Palsi-Ikonen / Yle Kuvapalvelu Pirjo

Theroux ja järkkyneet äidit

Yle TV2 klo 21.45, Yle Areena 29pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Brittiläinen tutkiva toimittaja Louis Theroux perehtyy dokumentissa mielenterveysongelmista kärsiviin pikkulasten äiteihin. Hän vierailee kolmessa brittiläisessä psykiatrisessa hoitoyksikössä, jotka ovat erikoistuneet äitien ja lasten hoitamiseen yhdessä. Jotkut äidit ovat kuitenkin itsetuhoisia tai heillä saattaa olla riski vahingoittaa omaa lastaan, joten hoitohenkilökunnan on arvioitava jatkuvasti eri hoitomenetelmien turvallisuutta. Kuinka tunnistaa äidin tilanteen vakavuus?

Uusi Kino: Iholle (7)

Yle Fem klo 23.15. Yle Areena 1 v 11 kk
Katso ohjelma Areenassa tästä
Kadonnutta kissaa etsivä Aila kohtaa puistossa vähäsanaisen Simon. Simo kertoo nähneensä kissan ja lyöttäytyy Ailan matkaan. Kissan etsintä vaihtuu rakkaudenkaipuiseksi yöksi, jonka kuluessa Simosta paljastuu arvaamaton ja omistushaluinen puoli, jo ennen kuin yhteinen suhde on aivan ehtinyt alkaa. Pääosissa Sonja Kuittinen ja Tom Rejström. Käsikirjoitus ja ohjaus Joonas Rutanen. Tuotanto Making Movies Oy, 2018.

Lyhytelokuvan pääosien esittäjät Sonja Kuittinen ja Tom Rejström
Uusi Kino: Iholle. Lyhytelokuvan pääosien esittäjät Sonja Kuittinen ja Tom Rejström Kuva: Päivi Kettunen / MAKING MOVIES OY lyhytelokuvat,draama,uusi kino

KESKIVIIKKO 16.10.

Neiti Fisher nuoremman tutkimukset - Uusi sarja

Yle TV1 ma-pe klo 17.10, kaikki jaksot Yle Areenassa 90 päivää
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Miss Fisher’s Modern Murder Mysteries, S1) Uusi kahdeksanosainen dekkarisarja sijoittuu 1960-luvun Australiaan. Kun Neiti Fisherin etsivätoimiston sankaritar, suuri seikkailija neiti Phryne Fisher katosi myöhempien aikojen viimeisellä työtehtävällään, häntä jäi moni kaipaamaan. Sarjan uusi ja nokkela sisarsarja esittelee uuden sankarittaren.

Elämänuraansa vasta etsivä Peregrine Fisher saa yllättävän viestin. Hänen tätinsä on jättänyt hänelle perinnön. Talon ja loistoauton lisäksi neiti Fisher nuorempi saa vihiä tätinsä edesottamuksista ja kuulumisesta eri alojen lahjakkaiden naisten yhteisöön.

Näppärä ja sanavalmis Peregrine tuntuu perineen myös liudan tätinsä parhaita piirteitä – hänellä on utelias luonne ja hoksottimet kohdallaan. Hänellä ei ole mitään menetettävää mutta sitäkin enemmän annettavaa. Olisiko Peregrinessä ainesta peräti tädin vahvan taustajoukon uudeksi jäseneksi? Kuoriutuuko myös Peregrinestä etsivä, ja samalla hämärähommista epäillyn poliisipäällikön painajainen?

Pääosissa: Geraldine Hakewill, Joel Jackson, Catherine McClements, James Mason, Toby Truslove, Louisa Mignone, Greg Stone. Idea ja käsikirjoitus: Deb Cox, Fiona Egger. Tuotanto: Every Cloud Productions, 2019, Australia.

Lue lisää

Neiti Fisher nuoremman tutkimukset -sarjan pääroolin näyttelee Geraldine Hakewill.
Neiti Fisher nuoremman tutkimukset. Neiti Fisher nuoremman tutkimukset -sarjan pääroolin näyttelee Geraldine Hakewill. Yle TV1,Neiti Fisher nuoremman tutkimukset

Prisma: Ehkäisypillerin vaarat

Yle TV1 klo 19.00, Yle Areena 1 kk 28 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä
Ehkäisypillereillä on todettu hyviä ja huonoja vaikutuksia: ne voivat aiheuttaa masennusta mutta saattavat myös suojata syövältä. Miksi ehkäisypillerin vaikutus vaihtelee eri ihmisillä? T: BBC.

Lue lisää

Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillereiden vaikutuksia naisten terveyteen.
Prisma: Ehkäisypillerin vaarat. Lääkäri Zoe Williams selvittää ehkäisypillereiden vaikutuksia naisten terveyteen. Kuva: Copyright: BBC Yle TV1,Prisma: Ehkäisypillerin vaarat

Romeshin epämukavuusmatkat

Yle TV2 klo 20, kaikki jaksot Yle Areenassa 90pv
Katso ohjelma Areenassa tästä
Osa 1/4. Haiti. Hotellilomiin tottunut brittiläinen koomikko Romesh Ranganathan astuu ulos mukavuusalueeltaan ja ottaa suunnakseen joukon vähän epätavallisempia matkakohteita vaaroista välittämättä. Romesh matkustaa ensimmäisessä jaksossa Haitiin selvittääkseen, millainen kulttuuri surullisten lehtiotsikoiden taakse kätkeytyy.

Mies pääkallo kädessään katsoo kameraan.
Romeshin epämukavuusmatkat. Mies pääkallo kädessään katsoo kameraan. Kuva: Rumpus Media 2018 asiaohjelmat,Romeshin epämukavuusmatkat

Kino: Menashe

Yle Teema klo 21.51. Yle Areena 29pv
Katso ohjelma Areenassa tästä
Brooklynin ortodoksijuutalaisessa yhteisössä elävä, leskeksi jäänyt Menashe taistelee poikansa huoltajuudesta. Kokonaan jiddishin kielellä näytelty draama tarkastelee uskon olemusta ja vanhemmuuden hintaa. O: Joshua Z. Weinstein. N: Menashe Lustig, Joel Falkowitz, Meyer Schwartz. (USA 2017)

Ortodoksijuutalainen mies ja poika keskustelevat kadulla.
Kino: Menashe. Ortodoksijuutalainen mies ja poika keskustelevat kadulla. Kuva: Yoni Brook/Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Menashe

TORSTAI 17.10.

Aikamatka läpi jaetun Berliinin

Yle Radio 1 klo 17.10 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Berliinin muurin murtumisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 30 vuotta. Vuosipäivä näyttäytyy demokratian voittona, mutta myös kylmän sodan symbolisena loppuna. Vuosipäivän ympärille on rakennettu moniosainen ja -tasoinen radio-ohjelmakokonaisuus, joka kertoo uskomattoman tarinan kaupungista ja muurista, jota ei voi käsittää, jos sitä ei ole itse nähnyt – tai tätä ohjelmakokonaisuutta kuullut.

Kokonaisuuteen kuuluu 4-osainen radiosarja ja radioarkiston aarteista koostettu radiofoninen arkistodokumentti Täällä Berliini! Vuosipäivä huipentuu lauantaina 9.11., jolloin Yle Radio 1:n puhelinlinjat aukeavat ja yleisöllä on mahdollisuus muistella DDR:ää. Sarja lähetetään Yle Radio 1:ssä torstaisin 17.10. - 7.11.2019 klo 17.10, toinen lähetys perjantaina klo 21.40. Dokumentti ja kontaktilähetys lauantaina 9.11.

Tanskalainen maajussi Suomessa

Yle Fem klo 18.30. Yle Areena 11 kk
Katso ohjelma Areenassa tästä
1/2. Frank perheineen lähtee käymään Suomessa! Ensin on kuitenkin nostettava perunat. Suomessa Frank sekä hänen ruotsalainen, norjalainen ja tanskalainen ystävänsä oppivat Sepon johdolla, kuinka rakennetaan suuri tervahauta puutervan saamiseksi. Sen jälkeen isännät kaatavat paksun haavan, ja Frank ystävineen pääsee mukaan veistämään perinteistä haapiota, yhdestä haavan rungosta koverrettua ruuhta.

Kaksi miestä pajassa
Tanskalainen maajussi Suomessa. Kaksi miestä pajassa Kuva: Peter Wath/DR/Yle Tanskalainen maajussi,Tanskalainen maajussi Suomessa

Itse asiassa kuultuna: Kaj Chydenius

Yle TV1 klo 19.00, Yle Areenassa toistaiseksi
Katso ohjelma Areenassa tästä
"Sankari on aina runoilija, mutta säveltäjä on hänen kaverinsa."

Näin kuvailee sävellystyötään Kaj Chydenius, tuhansien laulujen mies. Sinua, sinua rakastan, Nuoruustango, Lapualaisooppera, Natalia, Tyttö ja tanssiva karhu, Lähtevien laivojen satama, Ei puolikasta. Poliittisista lauluista vaikkapa Kenen joukoissa seisot? tai Balladi toveri Viljasesta - siinä vain muutama. Onko rakkauslaulun säveltäminen erilaista kuin poliittisen laulun? Haastattelijana Juho-Pekka Rantala.

Lue lisää

Säveltäjä Kaj Chydenius kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa elämästään ja urastaan.
Itse asiassa kuultuna: Kaj Chydenius. Säveltäjä Kaj Chydenius kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa elämästään ja urastaan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kaj Chydenius,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Kaj Chydenius

Ulkolinja: Taistelu Hongkongista

Yle TV1 klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Hongkongissa spontaanisti syntyneet mielenosoitukset Manner-Kiinaa vastaan ovat muuttuneet väkivaltaisiksi mellakoiksi, joissa poliisit käyttävät väkivaltaa mielenosoittajia vastaan. Raportti vie Hongkongin kapinan etulinjaan, jossa protestoijat eivät aio luovuttaa.

Lue lisää

Kino Klassikko: Mona Lisa (16)

Yle Teema klo 21.05. Yle Areena 29pv
Katso ohjelma Areenassa tästä
Bob Hoskinsin ja Michael Cainen tähdittämä, Lontoon alamaailmaan sijoittuva moderni klassikko entisestä vangista, joka kiintyy tummaan puhelintyttöön kuskatessaan häntä asiakkaalta toiselle. Pääosissa Bob Hoskins, Cicely Tyson, Michael Caine ja Robbie Coltrane. Ohjaus: Neil Jordan.

Simone (Cathy Tyson) ja George (Bob Hoskins) nojailevat laiturin kaiteeseen elokuvassa Mona Lisa
Kino Klassikko: Mona Lisa. Simone (Cathy Tyson) ja George (Bob Hoskins) nojailevat laiturin kaiteeseen elokuvassa Mona Lisa Mona Lisa,teeman elokuvat

PERJANTAI 18.10.

Flow Festival: James Blake

Yle Teema klo 23.45, Yle Areenassa vain suorana
Katso ohjelma Areenassa tästä

Pehmeä-äänisen James Blaken keikka Flow Festivalilla Helsingissä elokuussa 2019. Brittilaulajan elektroninen trio loi Flow'n isoon telttaan maagisen tunnelman. Ohjelmassa mukana mm. kappaleet Retrograde ja Mile High.

LAUANTAI 19.10.

Teemalauantai: Lynyrd Skynyrd!

Teemalauantai on omistettu southern rockin suurimpiin nimiin kuuluvalle yhtyeelle. Uuden dokumentin jälkeen nähdään aiemmin esittämätön konserttitaltio vuodelta 2006.

Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow
Yle Teema klo 20.01. Yle Areena 60 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä

Villiä keikkaelämää viettäneen Lynyrd Skynyrdin nousukiito päättyi traagisesti 20.10.1977, kun yhtyettä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Onnettomuudessa saivat surmansa laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines. Pitkän hiljaiselon jälkeen Lynyrd Skynyrd teki paluun Van Zantin pikkuveljen Johnny Van Zantin johdolla vuonna 1987. Palkittu dokumenttielokuva kertoo legendaarisesta yhtyeestä ja erityisesti alkuperäisen kokoonpanon keulakuvasta Ronnie Van Zantista (1948 - 1977). Ohjaus Stephen Kijak. Ensiesitys. (USA 2018)

Lynyrd Skynyrd: Atlantic City 2006
Yle Teema klo 21.39. Yle Areena 30 pv
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Decades Rock Live) Pitkän linjan southern rock -bändilegenda, Suomessa usein keikkaillut Lynyrd Skynyrd on kulkenut jäähyväiskiertueellaan vuonna 2019. Nyt nähtävä konsertti kuvattiin Atlantic Cityssä USA:ssa kesäkuussa 2006 ja julkaistiin yleisölle vuonna 2018. Keikalla ovat musiikkivieraina 3 Doors Down, Hank Williams Jr. ja Bo Bice. Lynyrd Skynyrd esiintyi kokoonpanolla Johnny Van Zandt, Gary Rossington, Rickey Medlocke, Mark Matejka, Ean Evans, Billy Powell ja Michael Cartellone. T: Rock Fuel, USA.

Lynyrd Skynyrd -yhtye poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow
Lynyrd Skynyrd: If I leave Here Tomorrow. Lynyrd Skynyrd -yhtye poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow rockyhtyeet,Lynyrd Skynyrd,Ronnie Van Zant,teeman rockdokumentit

SUNNUNTAI 20.10.

Norjan RSO: wieniläisklassismin pyörteissä

Yle Teema klo 14.40. Yle Areenassa toistaiseksi
Katso ohjelma Areenassa tästä
Norjan radion orkesterin ohjelmistossa on Sergei Prokofjevin Haydn-tyyliin kirjoitettu sinfonia nro 1 sekä Mozartin dramaattinen pianokonsertto c-mollissa. Solistina Alessio Bax, kapellimestarina Miguel Harth-Bedoya.

Kapellimestari johtamassa orkesteria.
Norjan RSO wieniläisklassismin pyörteissä. Kapellimestari johtamassa orkesteria. Kuva: Yle Kuvapalvelu musiikkiohjelmat,Norjan RSO wieniläisklassismin pyörteissä

Radioteatteri esittää: Matkalla lataamoon

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Ääniohjattavat, puhuvat laitteet Pompom ja Alexi kohtaavat hylättyinä taloyhtiön roskiksessa. Ne yhdistävät voimansa löytääkseen perille myyttiseen “lataamoon” ennen kuin molempien akku loppuu. Alkaa poukkoileva road trip kohti Toipumiskoti Peilityyntä. Kuunnelma on absurdi komedia älylaitteiden eloonjäämismatkasta ja ystävyydestä ihmisten maailmassa.

Rooleissa mm.: Inkeri Wallenius, Aake Kalliala, Tiia Honkanen ja Juha Pulli. Käsikirjoitus: Aino Lappalainen. Ohjaus: Jarno Elonen. Äänisuunnittelu: Ville Katajala. Tuottaja Pekka Savolainen, Yle Draama. Osa Radioteatterin syksyn komediakuunnelmien sarjaa.

Radio Variaatio: Pinisi - perinnelaiva Indonesiasta

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Äskettäin Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon lisätty indonesialainen perinnelaiva pinisi on yhä edelleen tärkeä tavarankuljetuksessa kautta koko laajan saariston. Entisinä aikoina vapailla vesillä, ennen eurooppalaisten tuloa, tehtiin myös ulkomaanmatkoja. Tätä kaunista korkeareunaista ja tyypillisesti kaksimastoista purjelaivatyyppiä sanotaan rakennetun jo 1300-luvulta alkaen etenkin Sulawesin saaren eteläisissä rantakylissä.

Laivanrakennukseen liittyy monia uskomuksia, seremonioita sekä historiallisia tarinoita. Pinisi-laivatyypistä on myös muodostunut eksoottinen huvipursi varakkaille länsimaalaisille. Radioesseen pinisistä on käsikirjoittanut ja ohjannut Reijo Lainela. Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa, Artlab. Tuottaja: Kimmo Koskinen, Artlab.

Päivä elämässä: Inger Nilsson & Maria Sid

Yle Fem klo 20.30. Yle Areenassa toistaiseksi
Katso ohjelma Areenassa tästä
Näyttelijät Maria Sid ja Inger Nilsson unelmoivat New Yorkista, mutta päätyvät syvälle suomalaiseen saaristoon, missä he viettävät päivän taidemaalareina. Tuotanto: The Perfect Monday Group, 2019.

Inger Nilsson ja Maria Sid hymyilevät puistossa.
Päivä elämässä: Inger Nilsson & Maria Sid. Inger Nilsson ja Maria Sid hymyilevät puistossa. Kuva: Niklas Rosström/Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Päivä elämässä

Elokuva: Naisia liian suurissa miestenpaidoissa (12)

Yle Fem klo 21.00. Yle Areenassa vain suorana
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Kvinner i for store herreskjorter, Norja 2015) Norjalainen komedia kolmesta naisesta, jotka kamppailevat elämänvalintojensa kanssa. Parikymppinen kirjallisuuden opiskelija Sigrid toimii vastoin omia ihanteitaan ryhtyessään suhteeseen keski-ikäisen menestyskirjailijan kanssa. Performanssitaiteilija Trine on aina keskittynyt uraansa ja on lähellä läpimurtoa, kun hän tuleekin raskaaksi. Kuusikymppinen Agnes puolestaan pelkää kuolevansa ja haluaa tavata poikansa, jonka antoi aikoinaan adoptoitavaksi. Ohjaaja: Yngvild Sve Flikke. Pääosissa: Inga Ibsdotter Lilleaas, Henriette Steenstrup, Anne Krigsvoll. (U)

Elokuva: Naisia liian suurissa miestenpaidoissa
Elokuva: Naisia liian suurissa miestenpaidoissa. Elokuva: Naisia liian suurissa miestenpaidoissa elokuva: naisia liian suurissa miestenpaidoissa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua