Hyppää pääsisältöön

Ethel Smythin juhlava messu vakuuttaa

Sakari Oramo on viime vuosina myös ääniterintamalla tarttunut monien kiinnostavien ja laadukkaiden, mutta vähemmälle huomiolle jääneiden säveltäjien orkesteriteoksiin, joista mainittakoon vaikkapa Florent Schmitt tai Rued Langgaard. Nyt vuoronsa saa englantilainen Ethel Smyth (1858–1944). Äänitteen pääteoksena tarjoillaan Smythin yli tunnin kestoinen D-messu.

smyth äänitteen kansi
smyth äänitteen kansi Ethel Smyth

Smyth liikuttelee suurta neljän solistin, kuoron ja orkesterin esittäjistöä vaivattomasti ja hallitusti. Lajityyppiään kunniakkaasti edustava D-messu soi laveasti, suurellisesti ja komeasti värähdellen. Juhlallinen ja harras tunnelma laskeutuu heti teoksen alussa ja säilyy loppuun asti. Taitavasti rakennettu kokonaisuus on tekijältään vakuuttava taidonnäyte.

Äänitteen alkupalaksi aseteltu The Wreckers -oopperan alkusoitto on hauska tapaus. Vajaan kymmenen minuutin kestoinen alkusoitto vyöryy tunnelmista ja luonteenlaadusta toiseen. Orkesterikäsittely on monipuolista ja taitavaa. Satsi vyöryy muhkeasti ja vahvasti. Mainio kappale, josta useampi kuuntelukerta aukaisee mukavasti yksityiskohtaisen moninaisuuden.

Oramon johtama BBC:n sinfoniaorkesteri ja kuoro sekä varma solistikaarti (Susanna Hurrell, sopraano, Catriona Morison, mezzosopraano, Ben Johnson, tenori, Duncan Rock, baritoni) tekevät vaikuttavaa ja huoliteltua jälkeä. Smythin sävelistöön tarttuminen osoittaa Oramolta jälleen hyvää pelisilmää, vai pitäisikö sanoa pelikorvaa, ja jättää mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa ääniteprojektia.

Ethel Smyth. Mass in D, 'The Wreckers' Overture. BBC:n sinfoniaorkesteri ja kuoro, joht. Sakari Oramo. Chandos (CHAN5240).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.