Hyppää pääsisältöön

Ethel Smythin juhlava messu vakuuttaa

Sakari Oramo on viime vuosina myös ääniterintamalla tarttunut monien kiinnostavien ja laadukkaiden, mutta vähemmälle huomiolle jääneiden säveltäjien orkesteriteoksiin, joista mainittakoon vaikkapa Florent Schmitt tai Rued Langgaard. Nyt vuoronsa saa englantilainen Ethel Smyth (1858–1944). Äänitteen pääteoksena tarjoillaan Smythin yli tunnin kestoinen D-messu.

smyth äänitteen kansi
smyth äänitteen kansi Ethel Smyth

Smyth liikuttelee suurta neljän solistin, kuoron ja orkesterin esittäjistöä vaivattomasti ja hallitusti. Lajityyppiään kunniakkaasti edustava D-messu soi laveasti, suurellisesti ja komeasti värähdellen. Juhlallinen ja harras tunnelma laskeutuu heti teoksen alussa ja säilyy loppuun asti. Taitavasti rakennettu kokonaisuus on tekijältään vakuuttava taidonnäyte.

Äänitteen alkupalaksi aseteltu The Wreckers -oopperan alkusoitto on hauska tapaus. Vajaan kymmenen minuutin kestoinen alkusoitto vyöryy tunnelmista ja luonteenlaadusta toiseen. Orkesterikäsittely on monipuolista ja taitavaa. Satsi vyöryy muhkeasti ja vahvasti. Mainio kappale, josta useampi kuuntelukerta aukaisee mukavasti yksityiskohtaisen moninaisuuden.

Oramon johtama BBC:n sinfoniaorkesteri ja kuoro sekä varma solistikaarti (Susanna Hurrell, sopraano, Catriona Morison, mezzosopraano, Ben Johnson, tenori, Duncan Rock, baritoni) tekevät vaikuttavaa ja huoliteltua jälkeä. Smythin sävelistöön tarttuminen osoittaa Oramolta jälleen hyvää pelisilmää, vai pitäisikö sanoa pelikorvaa, ja jättää mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa ääniteprojektia.

Ethel Smyth. Mass in D, 'The Wreckers' Overture. BBC:n sinfoniaorkesteri ja kuoro, joht. Sakari Oramo. Chandos (CHAN5240).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.