Hyppää pääsisältöön

Luontevia elektroakustisia liitoksia

Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta.

hynninen äänitteen kansi
hynninen äänitteen kansi Aung San Suu Kyi

Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön. Lopputuloksena muodostuu luontevaa elektroakustista rinnakkaiseloa ja vuorovaikutusta.

Kokonaisuudesta nostaa päätään kaksi teosta. Laajin teos Orlando-fragmentit on kirjoitettu huiluille, klarinetille, harpulle, pianolle ja elektroniikalle. Siinä Henriikka Tavin neljä runoa kiertyvät Virginia Woolfin Orlando-romaanin teemojen ympärille. Paikoin Tuuli Lindebergin kuulasta laulua värittää vain ääntä muokattuna toistava elektroniikka. Viisiosaisen soivuuden päättää Suunnit. Siinä Tavin tekstin liike jähmettyy hitaasti ja vähitellen lipistyviksi sointiväripinnoiksi.

Freedom from Fear tallustaa toinen jalka radiofonian puolella. Oboisti Kyle Bruckmannin toteuttamat mulfitoni-raakut ja rääkäisyt jäävät delay-kaikuina pomppimaan äänikuvassa. Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Aung San Suu Kyin haastattelusta poimitut katkelmat sekä mielenosoitusten reaaliäänistö sekoittuu oboen kuivaan läpistelyyn ja hajasointien raakuuksiin. Soivuuden pääosin kaoottinen luonne mieltyy painostuksen ja sorron vertauskuvaksi.

Vaikka taltioinnit on äänitteelle kerätty eri lähteistä, koostuu 2010-luvun alkupuolella tehdyistä Ylen kantanauhoista ja tuoreemmista tallennuksista laadukas yhtenäinen kokonaisuus.

Maija Hynninen. Dawn Breaks. Jaana Kärkkäinen, piano, Mirka Malmi, viulu, Hanna Kinnunen, huilu, Lily-Marlene Puusepp, harppu, Mikko Raasakka, klarinetti, Anna Kuvaja, piano, Tuuli Lindeberg, Kyle Bruckmann, Maija Hynninen, elektroniikka. Ravello (RR8021).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.