Hyppää pääsisältöön

Luontevia elektroakustisia liitoksia

Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta.

hynninen äänitteen kansi
hynninen äänitteen kansi Aung San Suu Kyi

Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön. Lopputuloksena muodostuu luontevaa elektroakustista rinnakkaiseloa ja vuorovaikutusta.

Kokonaisuudesta nostaa päätään kaksi teosta. Laajin teos Orlando-fragmentit on kirjoitettu huiluille, klarinetille, harpulle, pianolle ja elektroniikalle. Siinä Henriikka Tavin neljä runoa kiertyvät Virginia Woolfin Orlando-romaanin teemojen ympärille. Paikoin Tuuli Lindebergin kuulasta laulua värittää vain ääntä muokattuna toistava elektroniikka. Viisiosaisen soivuuden päättää Suunnit. Siinä Tavin tekstin liike jähmettyy hitaasti ja vähitellen lipistyviksi sointiväripinnoiksi.

Freedom from Fear tallustaa toinen jalka radiofonian puolella. Oboisti Kyle Bruckmannin toteuttamat mulfitoni-raakut ja rääkäisyt jäävät delay-kaikuina pomppimaan äänikuvassa. Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Aung San Suu Kyin haastattelusta poimitut katkelmat sekä mielenosoitusten reaaliäänistö sekoittuu oboen kuivaan läpistelyyn ja hajasointien raakuuksiin. Soivuuden pääosin kaoottinen luonne mieltyy painostuksen ja sorron vertauskuvaksi.

Vaikka taltioinnit on äänitteelle kerätty eri lähteistä, koostuu 2010-luvun alkupuolella tehdyistä Ylen kantanauhoista ja tuoreemmista tallennuksista laadukas yhtenäinen kokonaisuus.

Maija Hynninen. Dawn Breaks. Jaana Kärkkäinen, piano, Mirka Malmi, viulu, Hanna Kinnunen, huilu, Lily-Marlene Puusepp, harppu, Mikko Raasakka, klarinetti, Anna Kuvaja, piano, Tuuli Lindeberg, Kyle Bruckmann, Maija Hynninen, elektroniikka. Ravello (RR8021).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.