Hyppää pääsisältöön

Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan. Nyt nelikon muuntautumiskykyä voi todistaa Nancy Dalbergin (1881–1949) kolmen kvarteton parissa. Jälleen kirkastuvat musiikinhistorian sameat kerrokset, kun ensimmäinen ja kolmas jousikvartetto kuullaan ensi kertaa äänitteellä.

dalberg äänitteen kansi
dalberg äänitteen kansi Nancy Dalberg

Dalbergin verraten suppeassa tuotannossa jousikvartetoilla on oma tärkeä paikkansa. Vajaan viidentoista vuoden ajanjakson aikana valmistuneet teokset ovat energistä ja jäntevää musiikkia. Dalberg osaa etevästi rakentaa vetäviä vikkeläliikkeisiä soivuuksia, leikkimäistä venkoilua ja askeltavia rauhallisuuksia.

1920-luvun loppupuolella kirjoitettu, Kodályn and Bartókin suuntaan kuikuileva kolmas jousikvartetto seilailee harmonisesti edeltäjiään arvaamattomin. Silti sama intensiivinen ja valpas ote säilyy ja huolitellut kontrapunktiset linjastot jäsentyvät selkeinä.

Äänitteen parasta antia ovat kuitenkin kaksi ensimmäistä kvartettoa, jotka puhkuvat avosointista skandinaavista romantiikkaa, raikasta resonanssia ja jämerää rytmiikkaa. Olemukseltaan molemmat teokset ovat ulospäin suuntautuneita ja näyttäviä.

Nordic String Quartet tekee jälleen arvokasta kulttuurityötä ja mainiota jälkeä tallentaessaan kiinnostavaa, mutta vähemmän tunnettua sävelistöä.

Nancy Dalberg. The String Quartets. Nordic String Quartet. Dacapo (DK 0655).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Julia Wolfen vangitseva oratorio

    Julia Wolfen vangitseva oratorio

    Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

  • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

    Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

    Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.