Hyppää pääsisältöön

Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden. Kolmen säveltäjän teoksista on sommiteltu, tyyliltään vaihteleva, noin sadan vuoden mittainen aikapolku.

neave trio äänitteen kansi
neave trio äänitteen kansi Rebecca Clarke

Louise Farrencin (1804–1875) yli puolen tunnin kestoinen Trio nro 1 Es-duuri on vankkaa tekoa, täynnä kirkasta ja tarmokasta musiikkia. Kevyesti liihottelevaa avausosaa seuraa salonkimainen Adagio ja kipittäen kirkastuva menuetti johtaa pirtsakkaan finaaliin.

Amy Beachin (1867–1944) Trio op. 150 jäi tekijänsä viimeiseksi painokkaaksi teokseksi. Yli 70-vuotiaana sävelletyn trion sävelistön juuret ovat tukevasti tekijänsä aiemmissa omissa teoksissa. Sen kolme osaa puhkuvat lempeää romantiikkaa ja lämmintä resonanssia. Neave Trio hehkuttaa vaikuttavasti, mutta ei silti sorru liialliseen paatokseen.

Äänitteen kohokohdaksi nousee kuitenkin Rebecca Clarken (1886–1979) Trio. Ensiosa siirtyilee sähäkästi syöksyilevien sävelketjujen vuoristoradoista jähmettyneiden harmonioiden rytmitaontaan ja takaisin. Keskiosa nostalgisoi, mutta imeytyy sekin aika ajoin villiin sävelpyörteilyyn. Ruuti on kuivaa, kun finaali pomppii ja laukkaa kolmikon käsittelyssä villisti. Välillä sävelistö hölköttelee hengästyneesti kunnes pamahtaa raskas sävelnuija pöytään. Voimallinen teos.

Neave Trio muovaa jokaiseen teokseen omanlaisensa sointiasun. Hienopiirteinen klassismi muuntuu rouhean romantiikan kautta jännitteisiin kirpeyksiin. Soitto on rentoa, mutta järeää ja tarkkaa. Laadukas äänitys tukee korkeatasoisia esityksiä.

Her Voice: Piano Trios by Farrenc, Beach, Clarke. Neave trio. Chandos (CHAN20139).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.