Hyppää pääsisältöön

Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta.

heroinen äänitteen kansi
heroinen äänitteen kansi Johann Sebastian Bach

Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille. Johann Sebastian Bachin sekä Johannes Ockeghemin ikiaikaisuudet soivat uudessa elektroakustisessa ympäristössään kuin pirstaloituneina muistoina. Oikeastaan koko julkaisu on yhtenäisen tunnelmansa ja tasaisuutensa johdosta kuin yksi laaja teos.

Tunnelmat ovat vahvoja, ilmaisu keskittynyttä ja tunnustuksellista. Kaikuihin etäännytetty sooloviulu soi elektronisen sointimaailman keskellä surumielisesti ja riipaisevasti. Hiljaiset värikihnutukset, ylärekisterin uikahdukset ja melodianpalaset ilmestyvät sointimaiseman keskiöön vain uudestaan kadotakseen.

Harrisin ja Topelin yhdessä rakentamat teokset ovat täynnä pysähtynyttä kipuilua, soivia harhakuvia ja vahvaa läsnäoloa. Tekijöilleen selvästi merkityksellinen projekti välittyy ja tuntuu.

Heroine. Pauline Kim Harris, viulu, Spencer Tobel, elektroniikka. Sono Luminus (DSL-92235).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.