Hyppää pääsisältöön

Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta.

heroinen äänitteen kansi
heroinen äänitteen kansi Johann Sebastian Bach

Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille. Johann Sebastian Bachin sekä Johannes Ockeghemin ikiaikaisuudet soivat uudessa elektroakustisessa ympäristössään kuin pirstaloituneina muistoina. Oikeastaan koko julkaisu on yhtenäisen tunnelmansa ja tasaisuutensa johdosta kuin yksi laaja teos.

Tunnelmat ovat vahvoja, ilmaisu keskittynyttä ja tunnustuksellista. Kaikuihin etäännytetty sooloviulu soi elektronisen sointimaailman keskellä surumielisesti ja riipaisevasti. Hiljaiset värikihnutukset, ylärekisterin uikahdukset ja melodianpalaset ilmestyvät sointimaiseman keskiöön vain uudestaan kadotakseen.

Harrisin ja Topelin yhdessä rakentamat teokset ovat täynnä pysähtynyttä kipuilua, soivia harhakuvia ja vahvaa läsnäoloa. Tekijöilleen selvästi merkityksellinen projekti välittyy ja tuntuu.

Heroine. Pauline Kim Harris, viulu, Spencer Tobel, elektroniikka. Sono Luminus (DSL-92235).

Kuuntele Uudet levyt 15.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Hyvä sirkus toimii aina, todistavat Eskelinen ja Gomyo

  Levyarvostelu

  Pohjimmiltaan Niccolo Paganini oli pahimman lajin kikkailija, mutta hänen huumorinsa on kestänyt aikaa. Sen todistavat viulisti Karen Gomyo ja kitaristi Ismo Eskelinen, joiden uutuuslevy sisältää Paganinin parhaita sketsejä ja linkittää hänet onnistuneesti Locatellin, Vivaldin ja Corellin viuluviikarijatkumoon.

 • Kokeellista kuoroilmaisu Haapasen malliin

  Levyarvostelu

  Yleensä moderni, avantgardistinen kuoromusiikki työlästä nauttia CD-levyn kokoisina annoksina. BIS-yhtiön julkaisu Perttu Haapasen kuoromusiikista on tässä suhteessa keskimääräistä helpompi. Laajasta tuotannosta valikoidut seitsemän teosta ilmentävät Haapasen leikkisää ja kokeilevaa asennetta sekä ihmisääneen että teksteihin, mutta seassa on sointuisuutta ja selviä rakenteita riittävästi, että kuulija kokee olevansa musiikin äärellä. Sitä paitsi Helsingin kamarikuoron kunnianhimo osuu juuri tällaiseen materiaaliin.

 • Turkulaisten jykevä Egmont hurmaisi - jos Hebon tulkintaa ei olisi

  Levyarvostelu

  Turun filharmoninen orkesteri on levyttänyt ahkerasti Naxokselle näytelmämusiikkia, ensin Sibeliukselta ja viimeksi Beethovenilta, ja ylikapellimestari Leif Segerstamin näyttämökokemus on yleensä liimannut musiikkisirpaleet hyvin yhteen. Orkesterin uusi levytys Beethovenin Egmont-melodraamasta hyödyntää kokemusta loistavasti, mutta kohtaa kovan kotimaisen kilpailijan.

 • Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

  Levyarvostelu

  Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.