Hyppää pääsisältöön

Tuulihaukka merihädässä – pelastautui purjeveneeseen. Katso upeat kuvat!

Tuulihaukka veneessä
Purjevene pelasti tuulihaukan merihädästä. Tuulihaukka veneessä Kuva: A-P Taskila tuulihaukka

Heinäkuisella purjehdusretkellä veneeseen lennähti väsynyt vieras, joka osoittautui tuulihaukaksi. Miten lintu oli mereen joutunut – se kun ei ole vesilintu? Entä purjehtiko pelastaja paikalle viime hetkellä? Kysymyksiin vastaa Luontoillan asiantuntija Ari Saura.

Tuulihaukka veneessä
Tuulihaukka veneessä Kuva: A-P Taskila tuulihaukka
Vedessä kellui siivet levällään isohko ruskea lintu. Yllättäen se nousi siivilleen, ja laskeutui veneemme peräkannelle.
Purjehdusretkemme uusi tuttavuus osoittautui tuulihaukaksi, joka näytti hyvin väsyneeltä.

Ari Sauran mukaan tällainen käyttäytyminen on tuulihaukalle erittäin poikkeuksellista.

– Tuulihaukka ei normaalisti lähesty ihmistä tällä tavalla. Luultavasti se näki purjeveneen, ja siinä olevat ihmiset sekä koiran yhtenä objektina, pelastavana saarena, jonne se on aavalla merellä veden varaan jouduttuaan pikaisesti pyrkinyt kuivattelemaan höyhenpeitettään.

Tuulihaukka veneessä
Tuulihaukka veneessä Kuva: Kati Taskila tuulihaukka
Lintu istui liikkumatta veneen kannella toista tuntia, kuivatteli itseään ja alkoi lopulta sukia höyheniään.
Haukka lähti muutaman kerran veneeltä, mutta palasi aina takaisin ja istahti lopuksi päälleni.

Saura arvelee, että ensimmäisellä lennolla haukka oli kokenut olevansa liian märkä ja palasi vielä takaisin jatkamaan kuivattelua.

– Veden varaan joutuneen haukan höyhenet kastuvat melko nopeasti läpimäriksi, jolloin niiden lämmöneristyskyky heikkenee, ja lintu alkaa jäähtyä nopeasti. Helteellä se voi pärjätä vedessä kymmenisen minuuttia, mutta jos lintu ei pääse ylös vedestä, sitä uhkaa hypotermia.

Tuulihaukka veneessä
Tuulihaukka veneessä Kuva: A-P Taskila tuulihaukka
Kuivattelun jälkeen se nappasi kannelta kärpäsen, ja alkoi valmistautua lentoon. Tässä vaiheessa siirsimme päivänokosilla olevan koiramme hieman loitommalle. Juu, ei ole lintukoira...

Sauran mukaan on todennäköistä, että lintu oli joutunut mereen tavoitellessaan lähellä pintaa lenteleviä pääskysiä tai sudenkorentoja.

– Tuulihaukka syö normaalisti pääasiassa pikkujyrsijöitä, mutta huonoina myyrävuosina ravinto koostuu myös linnuista, sammakoista ja suurista hyönteisistä. Siksipä veneen kannella ollut kärpänenkin maistui sille.

Laskiessamme purjeita matkakumppanimme lähti viimein kohti rantaa. Ainutlaatuinen kokemus, kenties molemmille osapuolille!
Tuulihaukka veneessä
Tuulihaukka veneessä Kuva: A-P Taskila tuulihaukka