Hyppää pääsisältöön

Älä hylkää masentunutta

Mies hämärällä kadulla.
Mies hämärällä kadulla. Kuva: Warren Wong/Unsplash masennus,yksinäisyys,suru,mies,kaupunki

Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa.

Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään? Eikö hän tajua, että noin ollen elämää valuu hukkaan?

Kyllä hän tajuaa ja se saa hänet epätoivon valtaan! Masentunut huomaa myös kanssaeläjien huolen ja turhautumisen, ja se lisää jo olemassa olevaa syyllisyyden ja itseinhon taakkaa.

Masennus on lamaannuttava sairaus, joka ohjaa sairastuneen kiinnittämään huomionsa asioiden kielteisiin puoliin. Ystävällisiksi tarkoitetut kehotukset tarttua itseä niskasta kiinni, korjata asennetta tai tehdä jotain mielekästä eivät auta, koska masentunut ei näe tulevaisuutta ja nykyisyys on upottava ja voimat vievä suo.

Pirttineva myr i Kelviå i Karleby.
Pirttineva myr i Kelviå i Karleby. Kuva: Juhani Hannila /Karleby stad Kokkola,Pohjanmaa,suo,Letto,turpeennosto,Keidassuo

Syyllistäminen, vähättely ja ohjeiden antaminen ahdistaa häntä lisää. Masentunut ei ole tyhmä, hän tajuaa yleensä itsekin tilansa ja sen miten eri tavalla katsoo ympäröivää todellisuutta. Hän on kuitenkin kykenemätön näkemään toisin.

Ei kannata myöskään väittää tietävänsä miltä toisesta tuntuu, vielä vähemmän vähätellä masennuksen syitä tai voimaa. Vaikka masentuminen on valitettavan yleistä, sitä ei voi yleistää, jokainen masentunut on yksilö, yksin omien ongelmiensa ympäröimänä.

Ei pidä silti luovuttaa ja jättää masentunutta yksin. Läheisten tuki on tärkeää, vaikka siltä ei tuntuisikaan, kun tulee hyvine aikeineen jatkuvasti torjutuksi, eikä myönteistä kehitystä tapahdu. Jos entisenlaista kontaktia ei synny, eikä toisen reaktioita ymmärrä, voi tuntua kiusalliselta miettiä, mistä tässä uudessa tilanteessa saa ja kannattaa puhua.

Kaksi ystävystä.
Kaksi ystävystä. Kuva: Unsplash ystävyys

Masentuneen kohtaamisen keinot ovat lopulta samat, mitkä toimivat kaikessa hyvässä vuorovaikutuksessa. Kuunteleminen on tärkeintä. Kaikki saavat olla juuri sellaisia kun sillä hetkellä ovat. Hyväksyntää ja lähimmäisenrakkautta osoitetaan sanoin ja ilmein.

Masentunut on sairas, joten myötätuntoa on sopivaa ilmaista. Sen ohella on hyvä antaa ymmärtää, että uskoo toisen mahdollisuuteen toipua. Parantuminen ei kuitenkaan ole tukena olevan lähimmäisen vastuulla. Riittää, että on läsnä, kuuntelee, ottaa tosissaan ja ohjaa ammattimaiseen hoitoon, jos näyttää ettei masentunut pärjää omin voimin. Ennen kaikkea: pitää olla kärsivällinen.

suo
suo Kuva: Yle / Anja Kaarret suo,Usva,sumu,metsät,mänty,puut,syksy,taivas,Inari,Partakko, Inari,maisema

Jonain päivänä käänne tapahtuu. Masentunut näkee valoviirun synkkyyden seinämässä ja alkaa ottaa elämäänsä haltuun pienin askelin. Silloin vasta, hänen omassa tahdissaan on vuorossa liikunta, ruokavalio, oikea unirytmi, iloa tuottavat harrastukset ja muut asiat, jotka tukevat toipumista.

Masennukseen sairastunut sanoittaa itselleen synkän ja toivottoman maailman, tietää Suomen Mielenterveys ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertanen. Aristoteleen kantapää -ohjelmassa vieraillut Mertanen kertoo, miten masentuneelle kannattaa puhua. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko rivous uusi musta?

  Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

  Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri