Hyppää pääsisältöön

Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov – neuvostojohtaja hallitsi kylmän sodan pelin

Nikita Hruštšov oli vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle.
Nikita Hruštšovin kaudella Neuvostoliitosta tuli kylmän sodan peluri. Nikita Hruštšov oli vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle. Kuva: Point du Jour Nikita Hruštšov,Yle TV1,Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov

TV1 maanantaina 6.7.2020 klo 19.00 - 19.55, Areenassa

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov oli uransa alkuvaiheessa vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle. Hruštšovin kaudella Neuvostoliitosta tuli kylmän sodan peluri.

Saksalainen dokumentti Lähikuvassa Nikita Hruštšov (12) herättää henkiin neuvostojohtajan tarinan. Hruštšovin perheenjäsenet ja historioitsijat muistelevat aikakautta Neuvostoliiton historiassa.

Osittain dramatisoidussa dokumentissa nähdään arkistomateriaalia Hruštšovin elämän ja uran vaiheista, valtaannoususta, virkamatkoista ulkomaille sekä hänen yksityiselämästään. Haastateltavina ovat muun muassa poika Sergei Hruštšov ja pojantytär Nina Hruštšov.

”Hän esitti mieluusti tunteellista ja arvaamatonta, vähän kuin Trump”, kuvailee isäänsä Sergei Hruštšov.

Saksalaisdokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin poika Sergei Hruštšov.
Sergei Hruštšov. Saksalaisdokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin poika Sergei Hruštšov. Yle TV1
Dokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin pojantytär Nina Hruštšov.
Nina Hruštšov. Dokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin pojantytär Nina Hruštšov. Yle TV1,Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov

”Halusimme, että USA suhtautuu meihin tasaveroisesti, mutta sellaiseenhan se ei suostu. Hruštšov alkoi pelata kriisien avulla. Ensin oli Suezin ja sitten Berliinin kriisit. Panokset nousivat, kunnes tuli Kuuban ohjuskriisi”, Sergei Hruštšov kertoo.

Nikita Hruštšov vietti elämänsä viime vuodet vetäytyneenä syrjään Moskovan ulkopuolelle ja nauhoitti salaa muistojaan. Dokumentissa kuullaan ääninäytteitä neuvostojohtajan tekemistä nauhoituksista.

”Hän halusi kertoa kansalle totuuden Stalinista. Hän halusi varoittaa uudesta stalinismista ja uuden diktaattorin mahdollisuudesta. Tämän varoituksen hän halusi jättää jälkipolville. Se oli vaarallista. Olin ainoa, joka auttoi häntä. Sain hankittua hänelle sen saksalaisen nauhurin”, Sergei Hruštšov muistelee.

Nikita Khrushchev – The Red Star. Ohjaus ja käsikirjoitus: Jobst Knigge. Tuotanto: doc.station Production / ZDF, Saksa, 2017. Lukijana on Jaana Pesonen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.