Hyppää pääsisältöön

Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov – neuvostojohtaja hallitsi kylmän sodan pelin

Nikita Hruštšov oli vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle.
Nikita Hruštšovin kaudella Neuvostoliitosta tuli kylmän sodan peluri. Nikita Hruštšov oli vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle. Kuva: Point du Jour Nikita Hruštšov,Yle TV1,Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov

TV1 maanantaina 6.7.2020 klo 19.00 - 19.55, Areenassa

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov oli uransa alkuvaiheessa vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle. Hruštšovin kaudella Neuvostoliitosta tuli kylmän sodan peluri.

Saksalainen dokumentti Lähikuvassa Nikita Hruštšov (12) herättää henkiin neuvostojohtajan tarinan. Hruštšovin perheenjäsenet ja historioitsijat muistelevat aikakautta Neuvostoliiton historiassa.

Osittain dramatisoidussa dokumentissa nähdään arkistomateriaalia Hruštšovin elämän ja uran vaiheista, valtaannoususta, virkamatkoista ulkomaille sekä hänen yksityiselämästään. Haastateltavina ovat muun muassa poika Sergei Hruštšov ja pojantytär Nina Hruštšov.

”Hän esitti mieluusti tunteellista ja arvaamatonta, vähän kuin Trump”, kuvailee isäänsä Sergei Hruštšov.

Saksalaisdokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin poika Sergei Hruštšov.
Sergei Hruštšov. Saksalaisdokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin poika Sergei Hruštšov. Yle TV1
Dokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin pojantytär Nina Hruštšov.
Nina Hruštšov. Dokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin pojantytär Nina Hruštšov. Yle TV1,Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov

”Halusimme, että USA suhtautuu meihin tasaveroisesti, mutta sellaiseenhan se ei suostu. Hruštšov alkoi pelata kriisien avulla. Ensin oli Suezin ja sitten Berliinin kriisit. Panokset nousivat, kunnes tuli Kuuban ohjuskriisi”, Sergei Hruštšov kertoo.

Nikita Hruštšov vietti elämänsä viime vuodet vetäytyneenä syrjään Moskovan ulkopuolelle ja nauhoitti salaa muistojaan. Dokumentissa kuullaan ääninäytteitä neuvostojohtajan tekemistä nauhoituksista.

”Hän halusi kertoa kansalle totuuden Stalinista. Hän halusi varoittaa uudesta stalinismista ja uuden diktaattorin mahdollisuudesta. Tämän varoituksen hän halusi jättää jälkipolville. Se oli vaarallista. Olin ainoa, joka auttoi häntä. Sain hankittua hänelle sen saksalaisen nauhurin”, Sergei Hruštšov muistelee.

Nikita Khrushchev – The Red Star. Ohjaus ja käsikirjoitus: Jobst Knigge. Tuotanto: doc.station Production / ZDF, Saksa, 2017. Lukijana on Jaana Pesonen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.