Hyppää pääsisältöön

Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov – neuvostojohtaja hallitsi kylmän sodan pelin

Nikita Hruštšov oli vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle.
Nikita Hruštšovin kaudella Neuvostoliitosta tuli kylmän sodan peluri. Nikita Hruštšov oli vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle. Kuva: Point du Jour Nikita Hruštšov,Yle TV1,Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov

TV1 maanantaina 6.7.2020 klo 19.00 - 19.55, Areenassa

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov oli uransa alkuvaiheessa vannoutunut Stalinin kannattaja, mutta laittoi lopulta päätepisteen edeltäjänsä hirmuhallinnolle. Hruštšovin kaudella Neuvostoliitosta tuli kylmän sodan peluri.

Saksalainen dokumentti Lähikuvassa Nikita Hruštšov (12) herättää henkiin neuvostojohtajan tarinan. Hruštšovin perheenjäsenet ja historioitsijat muistelevat aikakautta Neuvostoliiton historiassa.

Osittain dramatisoidussa dokumentissa nähdään arkistomateriaalia Hruštšovin elämän ja uran vaiheista, valtaannoususta, virkamatkoista ulkomaille sekä hänen yksityiselämästään. Haastateltavina ovat muun muassa poika Sergei Hruštšov ja pojantytär Nina Hruštšov.

”Hän esitti mieluusti tunteellista ja arvaamatonta, vähän kuin Trump”, kuvailee isäänsä Sergei Hruštšov.

Saksalaisdokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin poika Sergei Hruštšov.
Sergei Hruštšov. Saksalaisdokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin poika Sergei Hruštšov. Yle TV1
Dokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin pojantytär Nina Hruštšov.
Nina Hruštšov. Dokumentissa tavataan Nikita Hruštšovin pojantytär Nina Hruštšov. Yle TV1,Historia: Lähikuvassa Nikita Hruštšov

”Halusimme, että USA suhtautuu meihin tasaveroisesti, mutta sellaiseenhan se ei suostu. Hruštšov alkoi pelata kriisien avulla. Ensin oli Suezin ja sitten Berliinin kriisit. Panokset nousivat, kunnes tuli Kuuban ohjuskriisi”, Sergei Hruštšov kertoo.

Nikita Hruštšov vietti elämänsä viime vuodet vetäytyneenä syrjään Moskovan ulkopuolelle ja nauhoitti salaa muistojaan. Dokumentissa kuullaan ääninäytteitä neuvostojohtajan tekemistä nauhoituksista.

”Hän halusi kertoa kansalle totuuden Stalinista. Hän halusi varoittaa uudesta stalinismista ja uuden diktaattorin mahdollisuudesta. Tämän varoituksen hän halusi jättää jälkipolville. Se oli vaarallista. Olin ainoa, joka auttoi häntä. Sain hankittua hänelle sen saksalaisen nauhurin”, Sergei Hruštšov muistelee.

Nikita Khrushchev – The Red Star. Ohjaus ja käsikirjoitus: Jobst Knigge. Tuotanto: doc.station Production / ZDF, Saksa, 2017. Lukijana on Jaana Pesonen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.