Hyppää pääsisältöön

Kuka keksi ämpärijonon? Testaa tietosi kulttuurin muovihistoriasta!

Futuro-muovitalo ja henkilö, jolla ämpäri päässä ja punainen lateksitakki
Futuro-muovitalo ja henkilö, jolla ämpäri päässä ja punainen lateksitakki Kuva: Yle / Anne Hämäläinen / Johanna Aulén muovi,Plastiikkia, plastiikkia!

Kun katsot ympärillesi, näet todennäköisesti muovia. Tietokoneesi näppäimistö, puhelimesi, talosi, lelusi, vaatteesi, meikkisi, autosi - kaikissa on jotakin muovista. Elämme muovin keskellä, mutta miten paljon tiedämme muovitavaroidemme taustoista? Tee plastinen tietovisa ja testaa muovisivistyksesi!

Lisää kulttuurin muovihistoriaa tarjoaa Plastiikkia, plastiikkia!-sarja, joka on kuunneltavissa Yle Areenassa.

  • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri