Hyppää pääsisältöön

Kuka keksi ämpärijonon? Testaa tietosi kulttuurin muovihistoriasta!

Futuro-muovitalo ja henkilö, jolla ämpäri päässä ja punainen lateksitakki
Futuro-muovitalo ja henkilö, jolla ämpäri päässä ja punainen lateksitakki Kuva: Yle / Anne Hämäläinen / Johanna Aulén muovi,Plastiikkia, plastiikkia!

Kun katsot ympärillesi, näet todennäköisesti muovia. Tietokoneesi näppäimistö, puhelimesi, talosi, lelusi, vaatteesi, meikkisi, autosi - kaikissa on jotakin muovista. Elämme muovin keskellä, mutta miten paljon tiedämme muovitavaroidemme taustoista? Tee plastinen tietovisa ja testaa muovisivistyksesi!

Lisää kulttuurin muovihistoriaa tarjoaa Plastiikkia, plastiikkia!-sarja, joka on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri