Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Jenny Rostain ymmärsi tarvitsevansa apua vasta kun takaumat väkivallasta pilasivat häävalmistelut – käsittelemätön trauma oli viedä elämänhalun

Jenny Rostain ja Maria Jyrkäs.
Jenny Rostain (vasemmalla) kertoi Maria Jyrkäkselle, miten toipuminen traumasta on edennyt. Jenny Rostain ja Maria Jyrkäs. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,Liian rikki kuolemaan

Muutos on mahdoton, jos jokin entisessä pitää otteessaan. Se voi olla mieltä järkyttänyt trauma, joka saattaa oireilla vuosikausia tapahtuneen jälkeenkin. Omasta toipumisestaan kertoo väkivaltaa kokenut näyttelijä Jenny Rostain.

– Voin paremmin kuin ennen. Toipuminen on elämänmittainen prosessi ja olen ylpeä, että olen päässyt sille tielle.

Näin kertoi iloisena minulle Muutoksen matkaoppaassa Jenny Rostain, jolta ilmestyi alkusyksystä kirja Liian rikki kuolemaan. Siinä hän käy läpi omaa toipumistaan ja tarjoaa asiatietoa traumoista ja traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Näyttelijällä on traumaattisia kokemuksia jo lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta pahin traumatisoituminen tapahtui väkivaltaisessa parisuhteessa Yhdysvalloissa kymmenisen vuotta sitten. Jenny eli kuolemanpelossa.

Taustalla olevaa traumaa ei tajuta hoitaa vaan lääkitään erillisiä oireita.

Trauman syntyyn on monia muitakin kuin syitä kuin väkivallan kokeminen: esimerkiksi onnettomuudet, läheisen kuolema, kaltoinkohtelu tai hylkääminen lapsena.

Traumaperäinen stressihäiriö syntyy, kun emme voi heti käsitellä järkyttävää tapahtumaa turvallisissa oloissa vaan sen muisto säilöytyy mieleemme ja kehoomme.

Pinnalle näkyvät merkit voivat olla kipuja, väsymystä, unettomuutta, takautumia, ahdistusta, masennusta ja addiktioita.

Jenny Rostain sanoo, että monesti taustalla olevaa traumaa ei tajuta hoitaa vaan lääkitään erillisiä oireita.

Pyydä apua. Yksin ei tarvitse sietää kipua ja tuskaa.

Hän toivoo, että hänen kirjansa lisäisi ymmärrystä traumoista ja saisi ne, jotka kamppailevat oireiden kanssa, kääntymään auttavien asiantuntijoiden puoleen.

– Pitää tahtoa ja haluta voida paremmin. Pyydä apua asiantuntijalta, yksin ei tarvitse jaksaa eikä sietää kipua ja tuskaa, Jenny kannustaa.

Hänen tilanteensa lähti purkautumaan muutama vuosi sitten, kun hän onnellisena suunnitteli uusia häitä. Takaumat väkivaltaisesta suhteesta pulpahtivat pintaan äkisti ja rajuina, eikä häitä pidetty.

– Fyysiset ja psyykkiset oireet olivat niin voimakkaita, että minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakea apua.

Mistä tietää, että paraneminen on lähtenyt käyntiin?

– Alkaa näkyä valoa, usko omaan itseen alkaa kasvaa, Jenny Rostain kertoo helpottuneena.

Haluatko tietää tarkemmin? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten piinaavasta traumasta voi päästä irti?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi