Hyppää pääsisältöön

Puikko ja Koukku - Käsityöt valtaavat Yle Puheen!

Kuvassa Yle Puheen Puikko ja Koukku -ohjelman toimittajat Jenny "Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen.
Kuvassa Yle Puheen Puikko ja Koukku -ohjelman toimittajat Jenny "Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen. Kuva: Ilmari Fabritius Yle Puhe,käsityö

Käsityövallankumous on vihdoin rantautunut myös radioon! Suomen ensimmäinen käsitöihin keskittyvä radio-ohjelma Puikko ja Koukku starttaa torstaina 17.10. klo 15 Yle Puheessa ja Yle Areenassa.

Jenny "Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen kutsuvat studioon julkisuudesta tuttuja, käsitöiden tekoa rakastavia henkilöitä taiteen, urheilun ja politiikan kentältä jatkamaan heidän keskeneräisiä käsitöitään ja avautumaan paitsi ankarimmista koulukäsityömuistoista, myös päivän politiikasta ja muista ajankohtaisista aiheista.

Ihan rehellisesti sanottuna, odotimme studioon jengiä kutomaan kanssamme sukkia. Oikeasti saimme vintage-vaatteiden entisöintiä, freestyle-virkkausta, poliittisia ristipistotöitä― Kati "Koukku" Keinonen

Miksi ompeluseura radioon?

Kati “Koukku” Keinonen viritteli vuosikausia vakavahenkistä kalevalaista körtti-käsityöohjelmaa Yle Puheelle, vaikka oikeasti sen paikka olisi ollut kaukana menneisyydessä.

Onneksi virkeä ja dynaaminen Jenny "Puikko" Lehtinen astui Yle Puheen muonavahvuuteen, kuuli Koukun suunnitelmat, ja jo seuraavana päivänä kuvitteli keksineensä uuden formaatin radioon: Nuorekas ja innovatiivinen käsityö-ohjelma!

Valitettavasti Puikolta puuttui lähes kaikki käytännön osaaminen joten näiden kahden oli yhdistettävä voimansa. Siitä se syntyi - Suomen paras (ja ainoa) käsityö-ohjelma radioon.

Mökin mummon kutimet saavat kyytiä kun käsityöt tuodaan kunnolla 2020-luvulle. On aika kuoria käsitöistä esiin trendikkyys ja tuoda mukaan keskusteluun uuden sukupolven kiinnostavimmat harrastajat.

Lottovoittoa ei enää tarvita, kun elämässä saa tehdä kahta maailman kivointa asiaa: käsitöitä ja radio-ohjelmaa. Ja vielä samaan aikaan!― Jenny "Puikko" Lehtinen

Puikko ja Koukku - kudo ja kuuntele

Puikko ja Koukku on taattu kuunteluelämäys niin käsityön rakastajille, kuin niitä vieroksuville. Taitotaso tekijöillä on harrastelija +, joten innovatiivisimmat ja taidokkaimmat luomukset jäävät toisten tehtäviksi.

Hyvää seuraa ja keskinkertaisia käsitöitä on taatusti tarjolla. Ehkä jopa muutama niksi, ja vähintäänkin vertaistukea jokaiselle kirjoneuleiden kanssa kiukutteleville.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.