Hyppää pääsisältöön

Tuulihaukka merihädässä, vesilintu heinäpellolla – mitä ihmettä luonnossa tapahtuu? Soita ja kysy, Luontoilta vastaa!

Minna Pyykkö on Luontoillan uusi juontaja.
Luontoillan asiantuntijat vastaavat kuulijoiden kysymyksiin. Minna Pyykkö on Luontoillan uusi juontaja. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Minna Pyykkö,Luontoilta

Luontoillan kolmessa kuvallisessa kysymyksessä pelastellaan tällä kertaa elämiä. Kuulijoilla on kysymyksiä muun muassa merihätään joutuneesta tuulihaukasta, nestehukasta kärsivästä käärmestä, ja heinäpellolle eksyneestä vesilinnusta. Asiantuntijat vastaavat Radio Suomen suorassa lähetyksessä.

Tuulihaukka merihädässä

Tuulihaukka veneessä
Tuulihaukka veneessä Kuva: A-P Taskila tuulihaukka

"Olimme heinäkuun helteisellä viikolla purjehtimassa noin 15 km päässä rannikosta, kun huomasin vedessä siivet levällään kelluvan isohkon ruskean linnun. Yllättäen lintu nousi siivilleen, ja alkoi lentää suoraa kohti yhä liikkuvaa venettämme. Lintu laskeutui veneen peräkannelle, ja jäi siihen istumaan. Uusi tuttavuutemme osoittautui tuulihaukaksi, joka näytti hyvin väsyneeltä. Höyhenpuvun märkyydestä päätellen oli ollut vedessä jonkin aikaa. Vasta satamaa lähestyessämme matkakumppanimme lähti viimein kohti rantaa.
Kuinka poikkeuksellista tällainen käyttäytyminen on tuulihaukalle? Miten lintu on päätynyt veteen? Entä kuinka pitkään tuulihaukka voi selviytyä veden varassa?"

Tuulihaukan merellistä seikkailua pohti A-P Taskila.

Huikea tarina! Kilautimme Luontoillan asiantuntijalle, Ari Sauralle:

– Tuulihaukka ei normaalisti lähesty ihmistä tällä tavalla. Luultavasti se on nähnyt purjeveneen pelastavana saarena, jonne se on aavalla merellä veden varaan jouduttuaan pikaisesti pyrkinyt kuivattelemaan höyhenpeitettään.

Ari arvelee, että lintu on päätynyt veteen todennäköisesti tavoitellessaan lähellä pintaa lenteleviä pääskysiä tai sudenkorentoja.

– Veden varaan joutuneen haukan höyhenet kastuvat melko nopeasti läpimäriksi, jolloin niiden lämmöneristyskyky heikkenee, ja lintu alkaa jäähtyä nopeasti. Helteellä se voi pärjätä vedessä kymmenisen minuuttia, mutta jos lintu ei pääse ylös vedestä, sitä uhkaa hypotermia.

Entä kaksi muuta kuvallista kysymystä? Näihin kuulet vastaukset Luontoillan suorassa radiolähetyksessä.

Rantakäärmeen nesteytys

Rantakäärmeelle vesiletkulla nestettä.
Rantakäärmeelle vesiletkulla nestettä. Kuva: Satu Lepikko Rantakäärme

"Mökkipihassa oli huonossa kunnossa oleva todennäköisesti nestehukasta kärsivä rantakäärme. Vesi maistui ja virkistyi kummasti. Tuli mieleen käärmeenlumous, kun kohotteli itseään vesiletkua kohti."

Kysymyksen lähetti Satu Lepikko.

Vesilintu heinäpellolla

Kuikka makaa heinäpellossa.
Kuikka makaa heinäpellossa. Kuva: Maija Savolainen kuikka (laji)

"Löysimme Nurmeksen Hallassa syyskuussa heinäpellolta kuikan poikasen. Paikallinen lintuasiantuntija kertoi, että kuikka ei välttämättä kykene lähtemään lentoon kuivalta maalta. Eläin näytti tosi virkeältä, ja päädyimme viemään linnun lähimpään vesistöön. Kun lintu päästettiin vedessä vapaaksi, se meni välittömästi sukelluksiin ja joi vettä ahnaasti kauhoen. Hyvin näytti hyvin terveeltä ja virkeältä vedessä! Kysyisin, miten vesilintu on voinut joutua metsän keskelle ja heinäpellolle? Lähimmälle järvelle on tosiaan matkaa useita kilometrejä."

Kuikan poikasen pelastusoperaatiosta kertoi Maija Savolainen.

Studiossa kysymyksiin vastaamassa ovat Luontoillan asiantuntijat:
Jaakko Kullberg – hyönteiset
Ari Saura – kalat ja matelijat
Henry Väre – kasvit

Radio Suomen Luontoilta kuullaan keskiviikkona 16.10.2019 klo 18.02 alkaen. Illan juontajana on Asko Hauta-Aho.

Osallistu suoraan lähetykseen!

Luontoiltaan voit osallistua soittamalla suoraan lähetykseen. Puhelinumero on 0203-17600.

Luontoillan sähköpostiosoite on luonto.ilta@yle.fi

Seuraava Luontoilta keskiviikkona 13. marraskuuta