Hyppää pääsisältöön

Yalen opiskelija Saif Khan kiistää raiskaussyytteen: "Muistikuvani on, että hän alkoi riisuutua" – Louis Theroux selvittää totuuden

Yalen yliopiston opiskelijaa Saif Khania syytettiin raiskauksesta vuonna 2015. Hänen opiskeluoikeutensa evättiin. Vaikka oikeudessa Khan todettiin syyttömäksi, opiskeluoikeutta ei palautettu. Erotettiinko Khan todellisin perustein? Tutkiva toimittaja Louis Theroux selvittää totuuden uudessa dokumentissaan: Theroux ja yliopistojen seksirikokset.

– Heräsin siihen, että hän läimäytti minua ja sanoi, ettemme olisi saaneet harrastaa seksiä ja että kaverit eivät saa tietää, Yalen opiskelija Saif Khan muistelee yön tapahtumia.

Seuraavana päivänä Khan sai tekstiviestin, jossa toinen osapuoli haukkui hänet lyttyyn.

Parin päivän päästä hän syytti minua raiskauksesta.

Khan opiskeli neurotiedettä Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa. Raiskaussyytteen seurauksena hänen opiskeluoikeutensa evättiin marraskuussa 2015. Vaikka oikeudessa mies todettiin syyttömäksi, opiskeluoikeutta ei palautettu. Vielä kaksi vuotta myöhemmin Khan odotti yliopiston tutkinnan tulosta sekä mahdollista opiskeluoikeutensa palauttamista.

Louis Theroux poseeraa rakennuksen edessä.
Louis Theroux seurasi puoli vuotta Saif Khanin jutun yliopistotutkintaa Louis Theroux poseeraa rakennuksen edessä. Kuva: Lottie Gammon Louis Theroux

Ahdistussyytösten tutkimiseksi ja rangaistustoimenpiteitä varten yliopistoilla on Title IX -viranomaiset. Title IX -laki kieltää seksuaalisen syrjinnän oppilaitoksissa. Sen mukaan pelkkä todennäköisyys riittää todisteeksi. On tapauksia, jotka eivät ole rikosoikeudellisesti raiskauksia, mutta Title IX -määreiden mukaan ovat. Yliopistossa tuomioon vaaditaan vähemmän, koska rangaistuksena on erottaminen koulusta eikä vankila.

Khanin tapaus ei ole yksiselitteinen. Oletetun uhrin ja syytetyn muistikuvat illasta ovat ristiriitaiset. Uudessa Therouxin dokumentissa, Theroux ja yliopistojen seksirikokset, tutkiva toimittaja seuraa Khanin yliopistotutkintaa. Mitä yön aikana todella tapahtui?

Tapahtumien kulku

Neurotiedettä Yalessa opiskellut Saif Khan sekä hänen naispuolinen opiskelijatoverinsa osallistuivat samoihin Halloween-juhliin lokakuussa 2015. Sen jälkeen he tapasivat konsertissa ja viettivät yön yhdessä. Aamulla nainen kertoi ystävilleen, että hänet oli raiskattu.

Nainen ei suostunut Therouxin haastatteluun, mutta hän sai lukea poliisin muistiinpanot oletetun uhrin ja todistajien haastatteluista. Niissä nainen kertoo nauttineensa alkoholia illan aikana. Raiskauksesta syytetty Khan kiistää nähneensä tämän.

Toimittaja Louis Theroux ja raiskauksesta syytetty opiskelija Saif Khan seisovat rakennuksen edessä.
Saif Khan kertoo toimittaja Louis Therouxille omat muistikuvansa illasta. Toimittaja Louis Theroux ja raiskauksesta syytetty opiskelija Saif Khan seisovat rakennuksen edessä. Kuva: Lottie Gammon Louis Theroux,Amerikkalaiset tv-dokumentit

Khanin mukaan hän ja naispuolinen opiskelijatoverinsa palasivat yhdessä asuntolalle. Nainen pyysi hänet huoneeseensa.

– Minun muistikuvani on, että hän alkoi riisuutua. Homma meni intiimiksi ja se johti siihen, että riisuin housuni ja hän antoi minulle suuseksiä, Khan sanoo.

Tästä oletetulla uhrilla on epäselvä muistikuva. Nainen kertoo olleensa humalassa, oksentaneensa ja sen jälkeen rojahtaneensa sängylle. Yöllä hän havahtui siihen, että Khan oli hänen päällään. Seuraavana aamuna nainen löysi kaksi käytettyä kondomia. Oletettu uhri tunsi kehossaan, että hän oli harrastanut seksiä ja että häntä oli vahingoitettu.

Illan tapahtumat jatkuvat dokumentissa Khanin ja oletetun uhrin muistikuvien mukaan täysin eri tavoin.

Yksiselitteinen suostumus vai raiskaus?

Yalen pykälien mukaan yhdyntään on oltava ”selvä, jatkuva, yksiselitteinen suostumus". Khanin tapauksessa yksityiskohdat ovat epäselvät.

Syytetty vakuuttaa asianajajansa läsnä ollessa Therouxille, ettei hän loukannut naisen oikeuksia, kehoa tai itsemääräämisoikeutta.

En raiskannut häntä.

Illan ja yön tapahtumat saavat yllättävän käänteen, kun Theroux tapaa uudelleen miehen, joka oli esitellyt hänet Khanille. Totuus valkenee.

Älypuhelimessa on viestejä Shan Khanilta.
Saif Khan yritti saada tuttunsa Jonathan Andrewsin vakoilemaan oletettua uhria. Älypuhelimessa on viestejä Shan Khanilta. Louis Theroux,dokumenttiohjelmat

Katso puhuttava dokumentti: Theroux ja yliopistojen seksirikokset Areenasta.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua