Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Gionni tekee tummanpuhuvaa ja melankolista räppiä syksyn sadepäiviin

Gionni
YleX Nosteessa: Gionni Gionni Kuva: Copyright 2019. All rights reserved. YleX

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Gionni.

Gionni tekee tummanpuhuvaa modernia räppiä.

Uuden musiikin X:n toimittajat Jani Kareinen ja Ida Karimaa kommentoivat:

– Debyyttisinkkunsa elokuun alussa julkaissut Gionni on tuoreella Sataa-kappaleella tiukasti ajassa kiinni: soundi on saanut vahvasti vaikutteita jenkkiräpistä ja aiheena syksyyn sopiva sadepäivä! Artisti kuvailee melodista, modernia räppiään uuden aallon antipopiksi ja kappaleella kuullaan aiemmin Nosteessa ollutta Chrizayta Toivottavasti Gionni jatkaa nopeaa julkaisutahtiaan ja artistin musiikkia pääsisi pian myös fiilistelemään keikoilla.

Mikä sai sut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Ensikosketus musiikkiin tuli 4-vuotiaana, kun sain sähkökitaran synttärilahjaksi. Ala- ja yläasteen vaihteessa muutettiin ja hain musiikkiopistoon instrumenttina kitara. Treenasin koko kesän ja ruuvasin hakubiisiä muuttolaatikoiden keskellä, kun muut kantoivat niitä pakettiautoon. Sain vältettyä kaiken sen kantamisen ja pääsin vielä musaopistoon sisäänkin.

– Ensimmäiset askeleet nyt tekemääni musiikkiin tulivat joskus 13–14-vuotiaana. JVG oli ensimmäisellä rundillaan ja seurasin sitä tiiviisti niiden nettisivuilta Andrei6000:n kuvien muodossa. Olin ollut jo pienestä asti räppimiehiä, mutta siellä oli yks kuva, joka kolahti sillä tavalla, että ”ei hitto, tota haluan tehdä itsekin”. Sen jälkeen menin kesäduuniin, että sain ostettua läppärin ja rupesin tekemään biittejä. Jossain vaiheessa tuli hommattua myös mikki ja muut kamat äänittämistä varten, koska se oli aina kiinnostanut. Sillä tiellä sitä nyt tässä ollaan. Kaikki mun biisini olen tuottanut ja tehnyt tähän asti himassa.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Kuvailen musiikkiani tyyliltään melodiseksi ja moderniksi räpiksi tai jopa uuden aallon antipopiksi. Kehitin joskus aikoinaan Memo-rap-termin joka viittaa melodiseen ja moderniin räppiin. Jäi ainakin toistaiseksi sen kummemmin lanseeraamatta.

Mikä musiikkisi on inspiroinut?

– Musiikkiani inspiroi vahvasti oikeastaan kaikki muu kuin sellainen musiikki, mitä itse teen. Lapsuudenajan suosikkeihin kuuluvat esimerkiksi Björk, Mew, Kent, Massive Attack ja Gorillaz. Myös 2000-luvun alun MTV:n musavideot ja ensimmäiset räppilevyni ikinä, eli Eminemin The Eminem Show ja 50 Centin Get Rich Or Die Tryin’.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Unelmieni keikkapaikka olisi jättifestari rapakon takana tai Ruissin ja Blockfestin päälavat.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

– Pitkäaikaisena haaveena on ollut päästä lämppäämään kanadalaislähtöistä räppäriä Killyä. Sen musiikissa on jotain, joka on aina iskenyt ihan törkeen lujaa. Tajuan sen musiikissa juttuja esimerkiksi sävelkulkuihin ja rytmitykseen liittyen, joita se on varmasti hakenut ja niissä myöskin onnistunut. Lisäksi Killy on syntynyt samana vuonna ja samana päivänä kuin minä. Meillä on varmaan joku yhteys?

Jos "Sataa" soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Kohtauksessa pariskunta karkaisi yhdessä tylsältä elämältään metsäisten teiden halki sateen keskellä. Siinä olisi melankolinen, ennakkoluuloton ja onnellinen fiilis – ehkä vähän rakkauttakin.

Miten biisi syntyi?

– Olin mökillä ja heräsin aamulla sateen ropinaan. Kaivoin läppärini esiin ja jatkoin pari päivää sitten aloittamaani biittiä. Sain sen johonkin vaiheeseen ja aloin kirjoittaa siihen sanoja. Sain kirjoitettua kaiken paitsi toisen versen.

– Kun pääsin himaan sain äänitettyä biisin kasaan parissa tunnissa. Toinen verse jäi tyhjäksi, koska en halunnut vääntää siihen väkisin mitään. Laitoin viestiä Chrizaylle, joka piti projektista heti. Jo seuraavana päivänä sähköpostiin oli tippunut hänen äänittämänsä versio biisistä. Kun kuulin sen niin tyyliin sekosin, koska fiilasin sitä niin paljon.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sulla on artistiurallesi?

– Mahdollisimman iso ja pitkä ura sekä keikkailu. Tuottajan näkökulmasta kiinnostaa myös kansainväliset jutut. Tällä hetkellä tavoitteena on, että saisin tehdä musiikkia täyspäiväisesti ja irtautua päiväduunista. Haaveita ja tavoitteita ei pidä sekoittaa keskenään, mutta haaveista kannattaa tehdä tavoitteita ja tavoitteista totta.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!