Hyppää pääsisältöön

Orfeo ed Euridice -oopperan esiintyjät

FABIO BIONDI
Viulisti ja kapellimestari Fabio Biondi tunnetaan kansainvälisesti etenkin perustamansa Europa Galante -yhtyeen johtajana, mutta hän vierailee usein barokkiyhtyeiden ja sinfoniaorkestereiden viulistina ja kapellimestarina. Biondi esiintyy myös kamarimuusikkona; hän on levyttänyt italialaisen barokin lisäksi Telemannia, Leclairia ja äskettäin myös Paganinin sonaatteja viululle ja kitaralle.
Fabio Biondi tunnetaan myös aktiivisena oopperakapellimestarina, jonka ohjelmisto sisältää klassismin, bel canto -kauden sekä Verdin varhaisia oopperoita. Hän on levyttänyt myöhemmästä ohjelmistostaan Bellinin I Capuleti ed i Montecchin sekä Verdin Macbethin.

CAITLIN HULCUP

Australialainen mezzosopraano Caitlin Hulcup on noussut viime vuosina oopperalaulajien eturiviin. Hän on vieraillut solistina mm. Lontoon Covent Gardenissa, Berliinin Staatsoperissa, Moskovan Bolšoissa sekä Brysselin La Monnaiessa.
Muusikonuransa viulistina aloittanut Hulcup esiintyi vuosituhannen alussa laulajana kotimaassaan, kunnes esiintymiset 2007 lyhyellä varoitusajalla Händelin Ariodantessa Lontoossa ja Madridissa avasivat ovet kansainvälisille oopperanäyttämöille. Jo kaksi vuotta myöhemmin hän debytoi Lontoon Covent Gardenissa.
Hulcupin ohjelmisto ulottuu Händelistä Mozartin ja Rossinin kautta Richard Straussin teoksiin. Barokin ja klassismin kauden rooleja Hulcup on tehnyt produktioissa, joita ovat johtaneet vanhan musiikin spesialistit kuten René Jacobs, William Christie ja Alan Curtis.
Hulcup esiintyy aktiivisesti myös oratorio-, konsertti- ja lied-laulajana sekä opettajana; hän on Lontoon Royal Academy of Musicin professori.

HELENA JUNTUNEN
Sopraano Helena Juntunen on yksi tämän hetken säteilevimmistä suomalaisista laulajista. Hänen varhaista uraansa siivittivät voitot kotimaisissa laulukilpailuissa. Juntunen oli esiintynyt Kansallisoopperassa jo vuodesta 1999 lähtien, mutta lopulliseksi läpimurroksi muodostui Margueriten rooli Gounod'n Faustissa Savonlinnan Oopperajuhlilla 2002. Sitä seurasivat debyytit mm. New Yorkin Carnegie Hallissa, Genovassa, Antwerpenissä ja Dresdenissä.
Viime vuosina Juntunen on laulanut oopperasolistina eri puolilla Eurooppaa. Hänen keskeisiin rooleihinsa kuuluu Taikahuilun Pamina, jonka hän on laulanut mm. Aix-en-Provencessa, Brysselin La Monnaiessa, Theater an der Wienissä ja Dresdenin Semper-oopperassa.
Juntunen tunnetaan laajasta ohjelmistostaan, johon kuuluu klassikkojen lisäksi paljon nykymusiikkiteoksia, osa niistä hänelle kirjoitettuja. Hänen laulamiaan oopperakantaesityksiä ovat mm. Anna Liisa (Puumala), Puhdistus (Reinvere), Riddaren och draken ja Eerik XIV (Heiniö), Rasputin (Rautavaara), Höstsonaten (Fagerlund) ja Sillanpää (Pohjola).
Juntunen esiintyy aktiivisesti myös konserttilaulajana ohjelmistossaan mm. Sibeliuksen Luonnotar, Unsuk Chinin snagS&Snarls, Straussin Vier letzte Lieder sekä Szymanowskin Stabat mater.

TUULI LINDEBERG

Sopraano Tuuli Lindeberg on Suomen hienoimpia barokin ja uuden musiikin esittäjiä. Hän tekee säännöllisesti yhteistyötä Suomen parhaiden kamariorkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa ja on esiintynyt mm. monilla klassisen musiikin festivaaleilla eri puolilla Eurooppaa.
Lindeberg debytoi Suomen Kansallisoopperassa 2008. Hänen viimeaikaisia oopperaroolejaan ovat olleet mm. "E" (Nuorvala: Flash Flash) ja Nainen (Kilpiö: Mustan veden yli) sekä vokaalikvartetin sopraano Saariahon oopperassa Only the Sound Remains. Lindbergin ohjelmistoon sisältyy keskeisten kuoro-orkesteriteosten, liedin ja barokkiajan kamarimusiikin lisäksi suomalaisten nykysäveltäjien kantaesityksiä.
Tuuli Lindeberg opiskeli Sibelius-Akatemiassa ensin mm. pianonsoittoa ja kuoronjohtoa, mutta keskittyi sitten lauluun valmistuen 2002. Hän työskentelee barokkimusiikin ja laulun opettajana Sibelius-Akatemiassa sekä Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa Tallinnassa.