Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Mitä tapahtui, kun Pikku-Kalle tapasi Trollin, Setämiehen ja Ammattiloukkaantujan?

Riku Rantala internet-tekstien edessä.
Riku Rantala internet-tekstien edessä. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Riku Rantala,Docventures

Docventuresin uusi kausi starttaa tiistaina 22.10.2019. Sitä ennen Riku Rantala haluaa avautua hieman internetistä. Kolumni sisältää myös uutisia laadukkaan keskustelun ystäville!

Pikku-Kalle osui kerran paikalle, kun Trolli, Setämies ja Ammattiloukkaantuja tapasivat kadulla.

Jalkakäytävälle oli joku Facebookin kaupunginosaryhmien vihaama taho hyljännyt potran koiranpökäleen. Trolli ehdotti, että Setämies saa satasen, jos maistaa koirankakkaa. Koska Setämies on sentään erimies, hän tietenkin tarttui haasteeseen: otti ja söi kakkaa – ja sai satasen!

Sitten Setämies ihan piruuttaan, kännissä ja läpällä, ehdotti Ammattiloukkaantujalle samaa.

“Mikä sinä olet minua manspleinaamaan”, tuumi Ammattiloukkaantuja, söi ulostetta (tai ulosteoletettua) ja sai satasen (joka joidenkin mukaan on ehkä 80 €).

Tasa-arvon nimissä Ammattiloukkaantuja ehdotti sitten Trollille samaa. Tietty Trollikin suostui, tuleepahan nyymeiltä sitten huutista.

Itseensä tyytyväisinä, paskanmaku suussa kolmikko jatkoi matkaansa tahoilleen.

Sivusta tapahtumia seurannut Pikku-Kalle pyöritteli päätään. Kaikki nämä luuserit olivat syöneet paskaa, mutta kukaan ei ollut rikastunut euroakaan!

Tämän itsekeksityn, sataprosenttisesti tuubaisen kaskun saattelemana haluan avautua teille INTERNETISTÄ.

Netin ennustettiin mullistavan ihmiskunnan tulevaisuus.

Sen syntyhistoriasta tiedämme, että se luotiin toiveikkaina muinaisina MS/DOS-aikoina huippututkijoiden akateemisen tiedon välittämiseen. Netin ennustettiin mullistavan ihmiskunnan tulevaisuus: sehän yhdistäisi maailman eri laidoilla samojen haasteiden parissa ponnistelevat ihmiskunnan lahjakkaimmat yksilöt.

EPIC FAIL!

Me, hyvät maanmiesnaiset, olemme – tarpeellamme sanoa kaiken minkä (paskainen) sylkemme suuhumme tuo – luoneet netin fundamentaalisimman ERROR 404:n. Arvokas ja mullistava globaali tietoverkko on nyt valjastettu meidän mitättömien tavisten luokattomaan paskanjauhantaan.

Mutta ei hätää. Seuraa ensimmäinen hyvä uutiseni teille: olemme syyntakeettomia. Me trollit, setämiehet ja ammattiloukkaantujat vain toteutamme parvena luonnonlakeja.

Mitä vähemmän tiedämme, sitä enemmän luulemme tietävämme.

Tätä vääjäämätöntä verkottuneen kansalaiskeskustelun laaduttomuutta kuvaa ns. Dunning-Kruger -vaikutus. Ylivertaisuusvinoumaksikin kutsuttu inhimillinen ominaisuus tarkoittaa jokaiseen meistä kätkettyä perusharhaa: mitä vähemmän tiedämme, sitä enemmän luulemme tietävämme.

Kykymme arvioida omaa vajavaista tietoamme korreloi siis täydellisesti tietomme vähyyden kanssa. Emme edes ymmärrä omaa rooliamme tässä parvessa trolleina, setämiehinä tai ammattiloukkaantujina – ja jos joku sen meissä havaitsee, saa hän vihamme niskaansa.

Dunning-Krugerin näkökulmasta internet oli yksinkertaisesti tuomittu muuttumaan juuri sellaiseksi, kuin mitä se on. Kun meille tietämättömille annetaan samat kommunikaatiokaistat kuin tietäville, kovinta ääntä pidämme me, itseemme tyytyväiset vajakit.

Emme voi siis parantaa internetin keskustelukulttuuria yrittämällä keskustella paremmin, koska emme ole päteviä itse edes arvioimaan omaa kykyämme keskustella paremmin. Sen sijaan koko internet pitäisi muuttaa kestävämmäksi paskanjauhantaamme vastaan.

Ja tässä tulee toinen hyvä uutinen!

Internetin uutta versiota odotellessa on tarjolla jo pieni demilitarisoitu vyöhyke.

Internetin uutta versiota odotellessa on tarjolla jo pieni demilitarisoitu vyöhyke. Docventures on ollut jo vuosien ajan kriittisesti ajattelemaan PYRKIVIEN ihmisten leirinuotio, ripari ja Goom-risteily, jonka nettikeskustelun taso on yllättänyt kaikki. Nyt saimme vielä kaiken lisäksi villin koodarilauman luomaan tälle joukolle oman chatin, jota moderoidaan, filtteröidään ja jonka kautta katsojilla on suora pääsy Docventuresin keskusteluluolan suoraan lähetykseen.

Docventures Chatti on siis verkko 3.0 – kestävämpi omaa paskanjauhantaamme vastaan!

Kokeillaan yhdessä, miten tämä pieni internetin pesäke toimii! Docventuresin Chattiin pääsee osallistumaan tekemällä Yle Tunnuksen ja minulla nakkisormineni siihen meni aikaa 2 minsaa. Se ei siis ole vaikeaa.

Chattisaluunan ovet ovat auki aina livelähetysten ajan, ja se sykkii suonikkaana kaikille teille, joita kiinnostaa tutkia oman tietämyksenne rajoja ja oppia muilta.

Muina aikoina ja muissa someissa sitten voimmekin rauhassa jakaa nettimeemejä, provosoida tai provosoitua, uhriutua tai uhriuttaa, loukata vitsin varjolla tai siirrellä sallitun puheen rajaa, öyhöttää, maalittaa, saivarrella ja whatabouttailla ja saada mustan näyttämään valkoiselta.

Sehän on internetin tarkoitus, kunnes joku keksii miten se korjataan – jos sitä edes voi korjata, ja pitääkö edes?

Terveisin,
Riku Rantala

Setämies vm -74, ammattiloukkaantuja jo vuodesta 2003 ja trolololololli (äitiysloman viransijaisuus)

Docventuresin digitaalinen leirinuotio syttyy ti 22.10. klo 21.00 Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures