Hyppää pääsisältöön

13 miljardin Veikkaus – yhtiö myöntää MOT:lle automaattipelien todellisen liikevaihdon

lottokupunki
lottokupunki Kuva: Yle / Uutisgrafiikka Veikkaus,vedonlyönti,Kasinot, uhkapelit ja rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut

Veikkauksella on kaksi eri lukua yhtiön liikevaihdosta. Julkisesti Veikkaus puhuu kolmesta miljardista, mutta sisäisesti yhtiössä on käytössä toinen luku. Todellinen liikevaihto on 13 miljardia.

Asialle on yksinkertainen selitys. Kun Veikkaus kertoo tilinpäätöksessään liikevaihdosta, mukana on pieni alaviite: "henkilökohtaisen arvonnan peliautomaatti- ja pöytäpeleissä liikevaihto raportoidaan maksetuilla voitoilla vähennettynä".

Ilman tätä vähennystä peliautomaattien osuus olisi noin 11 miljardia.

Käytäntö on vuosien takaa: ennen peliautomaattilaitteista näki vain koneeseen jääneen rahan, ei takaisin peliin kiertäneitä voittoja. Uuteen Veikkaukseen vuonna 2017 yhdistetty Raha-automaattiyhdistyskin käytti pelikatetta kuvaamaan liiketoimintaansa.

Ongelmalliseksi asian tekee se, että Veikkaus käyttää raha-automaattipelien 840 miljoonan euron pelikatetta liikevaihtona muiden pelien liikevaihdon rinnalla. Silloin näyttää siltä, että esimerkiksi Loton, Eurojackpotin ja Kenon osuus on yhteensä suurempi kuin automaattipelien.

Veikkaus kertoo nyt avoimesti, että todellinen liikevaihto on 13 miljardia, josta raha-automaattipelien osuus on 11 miljardia, lähes 85 prosenttia.

Grafiikka: Näin Veikkaus esittää peliensä liikevaihdon
Grafiikka: Näin Veikkaus esittää peliensä liikevaihdon Kuva: Riikka Kurki & Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Veikkaus,rahapelit,ville juutilainen

Grafiikka: Veikkauksen todellinen liikevaihto 13 mrd., josta jännityspelien osuus on 85%.
Päivitys 21.10. klo 15: Grafiikan mittasuhteita tarkennettu. Grafiikka: Veikkauksen todellinen liikevaihto 13 mrd., josta jännityspelien osuus on 85%. Kuva: Riikka Kurki & Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Veikkaus,rahapelit,ville juutilainen

– Se on yleinen käytäntö toimialalla. Noudatamme rahapelialan normaalia käytäntöä, eli ei se ole siinä mielessä mitenkään poikkeavaa, sanoo Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski.

Pelikatteen ja liikevaihdon sekoittaminen ei ole alan käytäntö ainakaan Pohjoismaissa. Ruotsissa Svenska Spel, ja Tanskassa Danske Spil kertovat vain pelikatteensa tilinpäätöksessään. Norjassa Norsk Tipping kertoo sekä liikevaihdon että pelikatteen – mutta ei sekoita näitä.

Veikkauksen oma käytäntö tarkoittaa, ettei se anna julkisuuteen vertailukelpoista lukua liikevaihdosta. Yhtiön liiketoiminnasta ei saa selvää kuvaa.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski vahvistaa MOT:n tiedon yhtiön oikeasta liikevaihdosta. Haluaako Veikkaus pitää tämän luvun poissa julkisuudesta, jotta ei ymmärrettäisi, miten tärkeitä rahapeliautomaatit sille ovat?

– Emme me sitä piilota. Kuten nytkin, olemme kertoneet koko uuden yhtiön olemassaoloajan erilaisissa tilaisuuksissa meidän esittelykalvoissamme, mikä on totaaliliikevaihtomme. Se on meillä sisäisesti käytössä ja aivan avoimesti kerromme, että yhtiön liikevaihto on tänä vuonna 13 tai 12,8 miljardia.

Veikkauksen liiketoimintaa voidaan myös kuvata pelikatteella, kuten vastaavat rahapeliyhtiöt Pohjoismaissa tekevät. Pelaajilta voitettu summa on 1,76 miljardia. Peliautomaattien osuus pelikatteesta on 840 miljoonaa, 48 prosenttia.

Infografiikka: Veikkauksen pelikate 1,76mrd, josta raha-automaatit 47,8% ja muut 52,2%.
Infografiikka: Veikkauksen pelikate 1,76mrd, josta raha-automaatit 47,8% ja muut 52,2%. Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,Veikkaus

Veikkaus ei kerro eniten hävinneistä kuten PAF

MOT on tehnyt tietopyynnön Veikkauksen automaattipeleihin liittyvistä tilastoista. Poliisihallitus luovuttaisi tiedot, mutta koska Veikkaus on ilmoittanut kielteisen kantansa, päätös ei ole vielä lainvoimainen. Veikkaus katsoo, että tiedot ovat sen liikesalaisuuksia.

Veikkaus kieltäytyi myöskin toimittamasta sellaisia pelikulutustietoja, joita ahvenanmaalainen PAF kertoo julkisesti.

PAF-peliyhtiön luvuista käy ilmi, kuinka 242 pelaajaa hävisi viime vuonna yhteensä 9,6 miljoonaa euroa, keskimäärin noin 40 000 euroa pelaajaa kohti. PAF kertoo avoimesti, kuinka tämä joukko toi kolmanneksen koko yhtiön pelikatteesta.

Veikkauksesta toimitettiin vastaavan tilaston sijaan laskelma, jossa 1,3 miljoonaa nettipelaajaa on jaoteltu kymmeneen samankokoiseen ryhmään. Veikkauksen tuottamassa tilastossa eniten hävinneet on sisällytetty 134 400 pelaajan joukkoon, jossa keskimääräinen häviö on 3060 euroa vuodessa.

MOT pyysi tilastoon tarkennusta eniten pelaavien ryhmän osalta, mutta Veikkaus kieltäytyi.

Kuluttaja-aiheet

Kommentit